- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Sport - Harcosok klubja
A mélység titka
Búvárképzés Debrecenben
/2005-02-07/  << Nyomtatható verzió >>

A nagy kékség
Amikor a rovatban elkezdtem bemutatni az extrémsportok világát, azt hittem, itt majd csupa extravagáns, őrült fickóval fogok beszélgetni. Hát, kérem szépen, ez abszolút nem így van! Nem akarnak ők semmi életveszélyes mutatványt produkálni, csak szeretnének kitörni a szürke hétköznapok világából, s megtapasztalni a gondtalan szórakozás és szabadság élményét, hiszen a kívülről rázósnak tűnő dolgok nem hordoznak igazi veszélyt magukban, ha betartjuk a megfelelő biztonsági szabályokat és elsajátítjuk a szakma alapjait.
A siklóernyőzés után, most a víz alatti világ felé vesszük az irányt, s kicsit bekukkantunk a búvárkodás rejtelmeibe. Ezen a kis kiránduláson, Bánfi Zoltán búvároktató kalauzolja majd a dip.hu olvasóit.

Zoltán hat éve, egy egyiptomi nyaraláson ismerkedett meg a légzőcsöves búvárkodás alapjaival, s annyira magával ragadta a csodálatos víz alatti világ, hogy nem tudott tőle szabadulni. Barátjával eleinte sokat ügyetlenkedtek a vízben, de szerencséjükre a szállodában volt egy magyar búvároktató, Popovits Frigyes, aki szárnyai alá vette a lelkes amatőröket.
A hazaérkezés után, Zoli teljes lendülettel belevetette magát a búvárkodás alapjainak elsajátításába, s amellett, hogy nagyon élvezte a gyakorlásokat, magával ragadta a kis csapat lazasága is. (Elvégre, ahol víz, napfény, haverok és csajok vannak, az már rossz hely nem lehet!)
A munka mellett minden lehetőséget és időt kihasznált arra, hogy gyarapítsa tudását, s öt év alatt olyan szintre jutott el, hogy megszerezte a divemaster fokozatot, s így már túrákat szervezhetett végzett búvárok számára.
Később következett az oktatói minősítés megszerzése, de Zoli azóta is folyamatosan képzi magát, jelenleg a Testnevelési Egyetem sportoktatói kurzusát végzi.
A budapesti évek után Debrecenbe költözött, s 2004 májusában megnyitotta a Merülés Búvárcentrumot, ahol az érdeklődők jelentkezhetnek tanfolyamokra, de a haladó búvárok képzésében is szerepet játszik a centrum. Merész vállalkozásnak tűnt ez egy olyan alföldi városban, ahol se tó, se folyó nincs, de Zoli úgy gondolta, mégis belevág

Csodás a víz alatti élet!
a "kalandba", annak ellenére, hogy többen is próbálták lebeszélni erről.
A búvároktató legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megtanuljanak biztonságosan merülni a jelentkezők, s akkor már bárhol a világon bátran kalandozhatnak a nagy kékségben.
Az oktatás a NAUI képzésrendszere szerint folyik, melynek lényege, hogy a biztonságot tartja szem előtt, s a gyakorlati feladatok elsajátítására összpontosít.

"A búvárkodáshoz nem kellenek különleges adottságok" - mondja Bánfi Zoltán - "az alapfeltételek könnyedén teljesíthetők egy egészséges ember számára. Ezek: minimum 15 éves életkor, 200 méteres táv leúszása, 15 méter víz alatti úszás és orvosi alkalmasság. Ha ezek a dolgok megvannak, máris kezdődhet a búvárkodás alapjainak elsajátítása.
Az oktatásnak nincsen kötött időpontja, rugalmasan alkalmazkodunk a jelentkezők igényeihez, akár egy ember számára is elkezdjük a képzést, de öt jelentkezőnél többet semmiképpen sem oktatunk egyszerre. A tanfolyam díja 49 ezer forint (plusz 8 ezer forint kártya-regisztációs díj), a szervezők biztosítják a gyakorláshoz szükséges búvárruhát, de néhány kiegészítőt - maszk, uszony, légzőcső - egészségügyi okokból a "búvártanoncok" maguk vásárolják meg. A tanfolyam után általában mindenki saját felszerelést vásárol magának, egy alapmodell ára körülbelül 300 ezer forint, de ha extra igényeink vannak, akkor a határ a csillagos ég.
Az elméleti képzés általában délelőtt folyik, míg délután a nyíradonyi tanmedencében gyakorolnak a jelentkezők. Ha sikerrel veszik a medencés vizsgát, akkor egy Dorog melletti tóban kerül sor az igazi gyakorlati képzésre. Nagyon fontos szabály, mindenki tisztában legyen azzal, hogy a megadott mélységből milyen gyorsan kell a felszínre jönnie, mert ha ezt elhibázza, a vér nitrogén szintje jelentősen megemelkedik, s ez akár tragédiához is vezethet. Ezeket az elméletben megtanult dolgokat szigorúan számon kérjük a vizsgázótól. A vizsgázók merülési naplót kapnak, melybe minden

Hajóroncs az egyiptomi partoknál
további vízben töltött óra bejegyzésre kerül. Szervezetünk, a NAUI által kiadott igazolványokat a világ minden táján elfogadják, s ezzel bárhol lehet merülni.
A sikeresen vizsgázók részére túrákat is szervezünk. Az egyik kedvenc helyünk Egyiptom, mert itt a pénzünkért kapott szolgáltatás színvonala arányban áll a kifizetett összeggel. Az észak-afrikai ország partjainál már 15 méteres mélységben megcsodálhatjuk a tengeri világ csodáit, de a környéken számtalan hajóroncsot is meg lehet nézni."
 
A média előszeretettel kapja föl az extrémsportágak gyakorlóival történt balesetek hírét, de Zoli szerint itt sem gyakoribbak a problémák, mint máshol.

"A rosszul kiképzett búvárok csak növelik a baleseti statisztikát, s a szenzációhajhász médiának köszönhetően csak a tragédiákról érkezik hír. Pedig a dolog roppant egyszerű, alapos, mindenre kiterjedő oktatatásra van szükség, s ha a megfelelő biztonsági szabályokat betartjuk, akkor semmivel sem veszélyesebb ez a hobbi a többinél. Nálunk is, mint mindenhol, az emberi mulasztás a bajok legfőbb okozója, még gyakorlott búvárral is előfordul, hogy hibázik. A merülésnél soha nem szabad egyedül a víz alá merészkedni, de ha ezt mégis megteszi valaki, akkor azt kizárólag csak saját felelősségére teheti."

- A filmesek előszeretettel készítenek alkotásokat a víz alatti világról. Mennyire reálisak a búvárokról készült filmek?

- "Ezek általában szélsőséges helyzeteket ábrázolnak, amelyek nem igazán jellemzőek az átlagember által is gyakorolt merülésekre. A nálunk kapott papírral 39 méterig lehet merülni, s úgy gondolom, ez a mélység bőven elegendő. Amivel a rekordkísérletekben szereplő búvárok próbálkoznak, az már néha túl megy azon a határon, amit biztonságnak hívunk."

- Több helyen merültél már a világban, mi volt az eddigi legnagyobb élményed?
 

Delfinek
- "Nemrég Egyiptomban sikerült egy delfinrajjal találkoznom, ami még soha nem esett meg velem. Csak azt tudom mondani, leírhatatlan volt az élmény, de titkon reménykedem abban, hogy előbb-utóbb cápát is sikerül majd látnom!"

A cápalesen kívül Zolinak van még egy nagy vágya, a Maldív-szigeteken szeretne búvárkodni egyszer. Kívánom neki, rövid időn belül teljesüljön az óhaja!
A búvároktató víz alatt készített felvételeit olvasóink a cím mellett lévő képsorozatban megtalálják, érdemes lesz ráklikkelni, hiszen gyönyörű képekben mutatja be a tenger élővilágát.

BéZé

  Kapcsolódó cikkek
- Sándor Tamást igazi profivá érlelték a külföldön töltött évek!
- I. Henrik a trónra tör!
- Szelek szárnyán
- Csajok a csúcson!
- A "Hóhér"és a "Zsivány" keményen készül az új kihívásokra
- Szabó Beáta az ökölvívó Európa-bajnokságra készül
- Aikidó videók: UdekimeNage2
- Sidó Csaba 25 éve szolgálja a debreceni labdarúgást
- Aikidó videók: UdekimeNage1
- Aikido videók: TenChiNage
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál