- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Életmód - Egészség
Anorexia és bulimia
Mérlegen a valóság, enni vagy nem enni
/2005-02-02/  << Nyomtatható verzió >>
„Úgy érzem sokat eszem. Folyton Mici Mackó jár a fejemben, mert ma ettem hat vagy hét evőkanál!!! mézet. És egy répát. Persze a méz után ittam vagy 3 dl tömény citromlevet, hogy az majd elintézi..., de aztán rájöttem, hogy inkább ne ittam volna, mert 15 kcal/dl..”  „A barátom szakítani akart velem, mert nem bírja nézni, amit csinálok. Megígértem, hogy enni fogok, persze hazudtam.”
Az inerneten számos ilyen, és ehhez hasonló hozzászólásokat lehet olvasni az ezzel foglalkozó fórumok oldalain. Tapasztalatot és véleményt cserélnek, tanácsokkal látják el egymást, vagy éppen durván leszólják, cikizik, és bíztatják is egymást (néha nem a betegség ellen, hanem a karcsúság mellett!). De legalább beszélnek róla! Nem úgy, mint Victoria Backhem, aki még mindig nem vallja be, hogy evészavarban szenved. Sajnos azonban a fiatalok többsége szintén nem meri bevallani a szüleinek, a környezetének, hogy ő is anorexiában szenved. Nem meri bevallani önmagának sem. ” A fejemmel tudom, de mégis szeretnék vékonyabb lenni. Egy éve diagnosztizálták a betegséget, akkor 36 kilogramm voltam. Igazából csak 158 cm vagyok, és soha nem voltam több 45 kilogrammnál. De engem már ez a súly is zavar.” Alapvető jellemző a normális testsúlytól való irracionális félelem, kényszeres testsúlycsökkentés. Az evészavarok jellegzetesen a fiatal lányok betegségei, az anorexia nervosa általában 12-18 éves korban, a bulimia nervosa pedig jellemzően 17-25 éves korban kezdődik. Az ingatag önbizalmú, önállósodásra törekvő, de a szülő közelségét is igénylő serdülő gyakran képtelenné válik lelki történéseinek és külső kapcsolatainak kontrollálására. Ilyen esetben a kontrollt saját testére, az ételre, az evésre helyezheti át.

Az anorexia nervosa alaptünetei: súlyhiány, melynek legalább 15 százalékosnak kell lennie; súlyfóbia, ami az elhízástól való félelmet jelenti súlyos soványság esetén is; testképzavar, melyet az jellemez, hogy a betegek túlzottan kövérnek tartják magukat; a menstruáció elmaradása, mely bizonyos testsúlyhiány mellett automatikusan jelentkezik. A testi tünetek közé tartozik a száraz bőr, a gyakori hajhullás, emésztési zavarok, alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok. Amennyiben a
serdülőkor kezdete előtt lép fel a betegség, a gyermek nemi érése lelassul, menstruációja nem jelentkezik. Jellegzetes családi háttér jellemzi az anorexiás betegeket. Gyermekként igen engedelmesek, segítőkészek, függőek, jellemző a domináns anya és passzív apa. Serdülőkorban az autonómia kialakítása súlyos pszichés konfliktusként jelenik meg. A kórkép gyakorisága az utóbbi években, a nyugati civilizált országokban fokozódik, különösen a felső szociális rétegekből származó lányok között. Teljesítmény kényszer = Jól kell kinézni, fittnek kell lenni = Megfelelek nekik. (A többieknek akik csak a külsőt nézik.) A betegség gyakran úgy indul, hogy az esetleg enyhén túlsúlyos fiatal lány fogyókúrázni kezd, majd a fogyókúrát folytatja az ideális testsúly elérése után is. A fogyókúra gondolata gyakran a családtagok vagy kortársak - néha ártalmatlannak vélt - megjegyzéseinek hatására születik meg. Az utóbbi évek kutatásai szerint az anorexiára hajlamosak számára a csökkent kalóriabevitel, az éhség nem kellemetlen, hanem éppen ellenkezőleg, eufóriához hasonló érzésük lesz, fegyelmezettnek, sikeresnek érzik magukat, gyönyörűséggel tölti el őket egyre fokozódó soványságuk.
A bulimia nervosa alaptünetei: visszatérő falásrohamok, melyekre a kontrollvesztés élménye jellemző; testképzavar, állandó aggodalmaskodás a testsúly és az alak miatt. Testsúlycsökkentő manipulációk: önhánytatás, hashajtózás, vízhajtózás, koplalás. A túlzott mértékű, önkínzó jellegű testmozgás (torna, futás) mindkét alcsoportra jellemző, sőt, a túlzott testmozgás az anorexia nervosa esetén a fogyást megelőző tünet lehet.
Az étkezési zavarok a súlyos pszichiátriai betegségek közé tartoznak. A krónikus beteggé válás éppúgy jellemző, mint - különösen az anorexia nervosa esetében - a magas halálozási arány. A táplálkozási zavarok következményei nagyon súlyos lehetnek és különböző testi betegségekhez vezethetnek. Néha a betegek maguktól keresnek segítséget, de előfordul, hogy nem tekintik magukat betegnek, vagy szégyellik az állapotukat, és olyankor a barátok, rokonok, tanárok - ha felismerik a problémát - bátoríthatják őket, hogy keressék megfelelő szakember segítségét.  Terápiás sikert a korai felismerés mellett a jól megválasztott, gyakran kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás módszerektől remélhetünk.

Forrás: Kopp Mária-Skrabski Árpád
K.B.


  Kapcsolódó cikkek
- Illatok, aromák
- A húsvéti nyúl és a tojás
- Madárinfluenza
- Masszázs, az érzékek ünnepe
- Fűszerkalauz
- Multimédia és a gyerekek
- A láthatatlan kór
- Édes álmok
- Síelni megyünk!
- Fogyni kellene!
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál