- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kutyatár
A picitől a versenyzőig
Összefoglaljuk a Kutyatár eddigi cikkeiben elhangzottakat
/2005-01-14/  << Nyomtatható verzió >>
Szakértőnk, aki egyben az itt megjelent írások fő forrása is egyben, elérhető az agility.try.hu címen is.

Az elmúlt hónapokban útmutatást próbáltam nyújtani a „kutyázáshoz.” Lássuk most még egyszer a fontosabb tanácsokat, hogy mire figyeljenek a leendő és jelenlegi kutyatulajdonosok, illetve, hogy miről is esett szó.

VÁLASZTÁS

Nos ahhoz, hogy csatlakozhassunk a boldog kutyatulajdonosok táborához először is meg kell találnunk a „nekünk termett” kutyust. A választás nem olyan egyszerű, mint ahogy első nekifutásra látszik. A választásnál vegyük figyelembe a mi igényeinket, egyeztetve a család tűrőképességével, és a kutya szükségleteivel. Csak az vásároljon kutyát, aki igazán érez magában elszántságot, és kellő időt tud fordítani a kutyusára!
Ha egy kutyafajta tetszik nekünk, járjunk utána, hogy milyen temperamentumú, be tud-e illeszkedni ösztönös viselkedésével mindennapjainkba? (pl. Egy bernáthegyi nem biztos, hogy jó választás egy mini-garzonba.) 
A kiválasztásnál kérjük ki kutyás ismerőseink tanácsát, vagy olvassunk utána az adott fajtának!

KÖTELEZŐ OLTÁSOK

Ha a kiválasztott kutyus elérte azt a kort (kb. 8 hét) amikor már hazavihetjük, akkor első utunk állatorvoshoz vezessen, hogy mi is megnyugodhassunk, hogy egészséges állatkára tettünk szert. Ott kérhetünk tanácsot az oltásokról és az egészséges táplálkozásról is. Ne feledjük, ahhoz hogy hosszú éveken át hűséges társunk lehessen a kutya, nekünk kell rá vigyáznunk! A kötelező oltásokat mindig időben kapja meg, és korának, méretének, aktivitásának megfelelő menüt biztosítsunk számára!

TANÍTÁS A KEZDETEKBEN

Ha kutyusunkkal megosztjuk lakásunkat, akkor legyünk türelmesek a kölyökkel, amíg szobatisztaságra szoktatjuk! Vegyük figyelembe, hogy néhány hónapos korban biológiai képtelenség elvárni tőle, hogy hosszú órákig visszatartsa ürítési ingerét! Higgyük el, ő sem szívesen piszkítja be saját „játszóterét”! Ha tudjuk, akkor három óránként tegyük lehetővé, hogy a szabadban ürítsen!
A lakásban minden értékesebb tárgyat helyezzünk biztonságos, a kiskutya számára nem elérhető helyre! Ne vásároljuk fel a közeli kisállat-kereskedés játék-kollekcióját, de szerezzünk be néhány jól rágcsálható, gurítható, húzgálható játékot.

MOTIVÁCIÓ

Találjuk meg azt a motiváló eszközt (jutalomfalat, játék, simogatás, zokni, stb.) amivel fel tudjuk kelteni ebünk figyelmét. Ezeket az eszközöket szorgosan használjuk minden olyan esetben, amikor a kutyánk azt „kiérdemli”. Felejtsük el az erőszakos kutyakiképzést, pusztán a pozitív megerősítés elvét alkalmazzuk!

SZOCIALIZÁCIÓ


Ahhoz, hogy kutyusunk kiegyensúlyozott felnőtté váljon már kölyök korban tegyük lehetővé számára, hogy minél nagyobb „szeletet megismerjen a világ tortájából”!
Találkozzon minél több kutyussal, emberrel. Ismerje meg az erdőt, mezőt, a város forgatagát és minden olyan élethelyzetet, ami a mi életünkben is előfordulhat. Pl. ha gyakran utazunk vonattal és szeretnénk, hogy ezeken az utakon kutyánk is velünk tartson, akkor már kölyök korban ismertessük meg a vonat zajával, mozgásával.

PARANCSOK

Szoktassuk hozzá a kutyánkat a póráz és a nyakörv viseléséhez, azonban ragadjunk meg minden biztonságos alkalmat arra, hogy kutyánkat szabadon hagyjuk futkározni.
Ennek persze elengedhetetlen feltétele, hogy vissza tudjuk hívni kutyusunkat magunkhoz. Használjunk finoman illatozó jutalomfalatot, vagy vidáman sípoló játékegeret, vagy bármi hasonlót, amivel meg tudjuk jutalmazni az először csak kíváncsiságból, később örömmel hozzánk siető ebünket. Sose hívjuk azért vissza kutyánkat, mert meg akarjuk büntetni! /Azért a kutyánk is tud gondolkodni, nyilván nem akar visszajönni legközelebb hozzánk, ha ezért egyszer már büntetés volt a „jutalma”!/ Tanítsuk meg az alapvető engedelmességi parancsokat (ül, fekszik, marad) kutyánknak, hogy nyugodtan sétálhassunk a legzsúfoltabb városi forgalomban is okos ebünkkel.

ÓVINTÉZKEDÉSEK

Figyeljünk a civilizáció és a természet veszélyeire! Ne hagyjuk, hogy kutyusunk belakmározzon a szemétben talált falatokból! Ha ebünket bármilyen sérülés érte azonnal forduljunk szakemberhez! Az élősködők ellen (bolha, kullancs, férgek) preventíven védekezzünk!

Törekedjünk arra, hogy minél inkább megismerjük kutyánk mimikáját, mozgását, viselkedését, „testbeszédét” mivel ezekből kaphatunk képet mondanivalójáról.

JÁTÉK

Tanuljunk meg játszani a kutyánkkal, a lehetőségekhez képest minél többet! Számtalan játék közül választhatunk, amely épp oly élvezetes kutya és ember számára is! Pl. fogócska, bújócska, nyomkövetős játék, labdázás stb. 

Rávilágítottunk a kutyatartás kényelmetlen oldalára is, amikor a kutyánk, számunkra kínos szokásokat vesz fel. (Pl. lerángatja a szomszédot a kerékpárjáról, vagy ledönti a vendéget a lábáról örömében). Természetesen igyekeztünk megoldást is nyújtani a rossz szokások leküzdéséhez.

„LOVE STORY” 

Bepillantást nyertünk a kutyusok szerelmi életébe is. Közösen döbbentünk rá arra, hogy a szőrös kis gombolyagból pár röpke hónap elteltével csinos díva vagy vad „Don Juan” válik és megint csak a gazdi feladata a „tiszta erkölcs” megőrzése.

SPORTOLÓ EB


Megismerkedtünk néhány kutyás sporttal, játékkal, amely kellemes időtöltést biztosít minden résztvevő számára. Láthattunk táncoló, levegőben úszó, labda után repülő kutyákat.

VERSENYEK

Végül bevezetést adtunk az agility rejtelmeibe, megismerhettük az egyes akadályokat és azok tanítási módszereit, a szabályzat alapvető pontjait és betekinthettünk egy igazi agility verseny folyamatába is.

Nagy öröm volt számomra, hogy mindezt megoszthattam a Tisztelt Olvasókkal! Remélem sikerült segítséget nyújtanom az esetleges problémák megoldására és megkönnyíteni az ebekkel való együttélést!

Azzal a gondolattal fejezném be, amivel anno elkezdtem „Kutya nélkül lehet élni, de minek?”. A kutya a legőszintébb, leghűségesebb, legszeretetreméltóbb lény egy személyben, akivel egy ember élete során találkozhat. Nekünk embereknek kell kutyáinkhoz „felnőni” és megbecsülni azt a feltétel nélküli szeretetet, amit felénk zúdítanak a hevesen dobogó kutyaszívek!

Mottónk, mely valamelyest kifejezi szakértőnkkel a kettőnk hozzáállását a kutyákhoz, még mindig ez: "A kutya is csak ember, ezért éppen olyan törődést igényel, mint mi, kétlábú kutyák!" 

A következő héttől néhány eb-sztorit tárok elétek, mely remélhetően meghozza a kedveteket, és ti is küldtök be számotokra érdekes történeteket. A legjobbak közül megjelentetünk minden héten egyet. Nos, ha máris tollat ragadnátook, de nem tudjátok, hova "postázzátok" a szösszenetet, akkor íme az e-mail címem: fanny@dip.hu. Ja, és írjátok oda tárgymegjelölésként, hogy KUTYATÁR! Minden jót, jövő héten visszajövök!

Koppányi Szabolcs

Szakértő: Kovácsné Blaskó Margó, kutyakiképző

  Kapcsolódó cikkek
- A magyar vizsla
- Boni, a skót juhász
- A pumi bemutatása
- Kutya mondja: vau!
- Mit szabad, és mit nem - folytatás
- Mit szabad, és mit nem?
- Lulu, a németjuhász
- A verseny
- Agility szabályok, pályamunka
- A karika, távolugró akadályok, asztal
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál