- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Sport - Harcosok klubja
Szabó Beáta az ökölvívó Európa-bajnokságra készül
Párja, Kertész Henrik válaszút előtt
/2005-01-11/  << Nyomtatható verzió >>

Kertész Henrik és Szabó Beáta
A 2004-es év végén Debrecenben megrendezett felnőtt női ökölvívó bajnokság szép eredményeket hozott a hajdúsági bunyósok számára, két DVSC versenyző is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Simon Nikolett, edzőjével, Hutai Lászlóval már volt a dip.hu vendége, de a másik bajnoknővel, Szabó Beátával azonban csak most sikerült leülnünk beszélgetni, mert a 23 éves hölgy Egerben, nappali tagozaton folytatja felsőfokú tanulmányait.
Az ökölvívásban járatos sportrajongókon kívül kevesen tudják, hogy Beáta párja, Kertész Henrik, a debreceni amatőr ökölvívás legeredményesebb versenyzője, aki elkísérte barátnőjét az interjúra, így megtudhattuk azt is, hogy valóban a profik közé tart-e a bajnok?
Az illem azonban azt kívánja, hogy Beával kezdjük a sort.

Szabó Beáta az ökölvívással 1999-ben ismerkedett meg szülővárosában, Egerben, ahol a bunyót kiegészítő sportágként űzte, a judóval párhuzamosan. A tatami világában is szép eredményeket ért el, de 2000-ben, miután felvételt nyert a Debreceni Agráregyetemre, már csak az ökölvívást gyakorolta tovább.
A cívisvárosban Somlai Miklós ökölvívóedző vette szárnyai alá a tehetséges leányzót, s néhány év alatt olyan szintre jutottak el a közös munkában, hogy a tanítvány a magyar válogatott kapuját ostromolta, s egyre szebb eredményeket ért el a versenyeken.
A 2004-es idényben bajnoki címvédőként az Európa-bajnokságra készült, de a szegedi Boszorkány-kupán megsérült, így nem indulhatott a kontinensviadalon.
A debreceni ob-n azonban megmutatta, hogy ő a 60 kilogrammban az elsőszámú versenyző, magabiztosan győzte le az EB-résztvevő Pezdány Edinát, s mellette, a viadal legtechnikásabb versenyzője címet is elnyerte. A bajnoki címek ellenére, a női ökölvívás megítélése még mindig kérdéses, ami egy kicsit zavarja a bajnoknőt, de nem csinál nagy ügyet belőle.

Sz.B. - Tudom, hogy sok ember nem veszi komolyan a női ökölvívást a szakmán belül, de ez engem nem nagyon érdekel, teszem a dolgomat, s igyekszem a legjobb eredményt elérni.
Nekem ez az egész hobbi, nem a pénzért csinálom, nem ebből akarok megélni, az a lényeg, hogy jól érezzem magam.
Amikor elkezdtem versenyezni, az volt a célom, hogy megnyerjem a magyar bajnokságot, s miután ez sikerült, a többi már "csak" ráadás. Ebben az évben, ha a tanulmányaim engedik, s fel tudok készülni megfelelően, akkor szeretnék az Európa-bajnokságon elindulni.
Most otthon, Egerben készülök Erdélyi Mihály edző irányításával, a DVSC színeiben indulok a versenyeken, de ha befejeztem az egri főiskolát, akkor szeretnék visszatérni Debrecenbe, mert folytatni akarom a tanulmányaimat.

Evezzünk egy kicsit a magánélet vizeire, mióta jártok együtt Henrikkel?

Sz.B. - Az ökölvívóteremből már ismertük egymást, és 2000. szeptember 22-től vagyunk egy pár. Ekkor volt Debrecenben az első profi gála, amely után Henrik elhívott egy barátjával szórakozni, s innentől fordult komolyabbra a kapcsolatunk.
Mivel én is sportolok, így könnyebb elviselnem és megértenem Henrik problémáit, amikor készül a versenyekre, bár ő mindig szól már előre, hogy most egy kicsit nyűgösebb lesz.

Milyen érzés azt látni, amikor a szerelmedet püfölik a szorítóban?

K.H. - Én nem rajongok azért, hogy Bea versenyez, szerintem bőven elég lenne, ha csak edzésekre járna le, és hobbiszinten edzegetne.
Sz.B. - Ezt úgy is én döntöm el - replikázik Beáta - Henrik az első időben nem is nézte a mérkőzéseimet, de ma már azért odafigyel ő is. Én viszont a legnagyobb szurkolója vagyok, a ring mellett kiabálok folyamatosan, a meccsek alatt még az ellenfél szurkolóival is rendesen összeveszek. Azt sajnálom, hogy nem vagyok fiú, mert akkor még cifrább dolgokat is bekiabálnék.

Az edzéseken kívül, szóba kerül köztetek a bunyó?

K.H. - Igen, szoktunk beszélgetni róla, s a tévében futó meccseket is mindig megnézzük, bár igaz, hogy én a női meccsek alatt alszom egyet - mondja cinkosan mosolyogva.

A fárasztó hétköznapok után, hogyan telnek a hétvégék? Mozi, szórakozás?

Sz.B. - A mozi, az nem nagyon megy, inkább a videotékából hozunk ki filmeket, de azt is Henrik nézi, én meg közben olvasok
K.H. - Én inkább a misztikus filmeket szeretem, az olyanokat, ahol gondolkodni kell a dolgokon. Ha úgy van időnk, akkor bowlingozni, vagy korcsolyázni is el szoktunk menni.

Most, hogy két különböző városban éltek, hogyan bírja a kapcsolatotok a távolságot?

Sz.B. - Nem jelent problémát. Régebben sem voltunk sokkal többet együtt, mert Henrik állandóan edzőtáborban és versenyeken volt.
Azonban, ha együtt vagyunk, akkor Henrik jóvoltából történnek körülöttünk "rendesen" a dolgok. A szüleim egri lakását már "leamortizálta", ami a keze ügyébe kerül, az elromlik, nemrég a légpuskával lőtt a frissen festett falra, és a kutyánkat is állandóan az őrületbe kergeti.
K.H. - A légpuskát csak ki akartam tisztítani, nem tehetek róla, hogy elsült - mondja nevetve.

Henrik, beszéljünk egy kicsit komolyabb dolgokról! A magyar bajnokságon, az elvesztett döntő után, igen el voltál keseredve, s még az is felmerült, hogy a profik között folytatod a pályafutásodat. Azóta eltelt egy kis idő, döntöttél-e már ez ügyben?

K.H. - Ma is azt mondom, az ob-t én nyertem, bár ez már nem változtat a lényegen,

Kertész Henrik akcióban
de azt is tudom, ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülök, többet kell tennem a győzelemért. Azonban ez, az itthoni szorítókban nem olyan könnyű, mert már nagyon ismernek az ellenfelek, így óvatosabbnak kell lennem. Külföldön teljesen másképp öklözök, ott sokkal bátrabban tudok versenyezni.
Valóban megfordult a fejemben, hogy elmegyek profinak, de jelen pillanatban csak annyi biztos, hogy elkezdtem az edzéseket a DVSC-nél, készülök a Bocskai-emlékversenyre, ahol 60 kilogrammban indulok majd.
Jelenleg, három dolgon gondolkodom: folytatom az amatőr ökölvívást, elmegyek profinak, de az is lehet, hogy a civil életben próbálok szerencsét.
A döntésem előtt több embernek is meghallgatom a véleményét, de a végső szót én mondom majd ki. Most úgy érzem, kicsit belefásultam, s gondolkodtam azon is, hogy jót tenne egy kis pihenő, de mielőtt döntök, mindenképpen beszélek Szabó Sándorral, a DVSC főnökével.

Az ökölvívás mellett, testnevelő tanárnak is készülsz. Nem fordult meg a fejedben az edzősködés?

K.H. - Már mások is mondták, hogy megpróbálhatnám, és nem is áll tőlem távol a dolog, jelenleg is írom, hogy milyen edzésmunkát végzek el. Inkább felnőttekkel foglalkoznék szívesebben, mert a gyerekekhez most még nem lenne elég türelmem.
Nekem egyébként az a legfontosabb az életben, hogy jól érezzem magam, és amit csinálok, az kiemelkedő legyen.

A dip.hu nevében kívánjuk Szabó Beátának, hogy a 2005-ös évben eljusson az Európa-bajnokságra, s ott minél szebb eredményt érjen el, párjának, Kertész Henriknek, pedig azt, hogy sikerüljön jól döntenie a pályafutásáról, mert ha befejezné a versenyzést, a magyar ökölvívás egy igazán tehetséges bunyóst veszítene el.

BéZé

  Kapcsolódó cikkek
- Sándor Tamást igazi profivá érlelték a külföldön töltött évek!
- I. Henrik a trónra tör!
- A mélység titka
- Szelek szárnyán
- Csajok a csúcson!
- A "Hóhér"és a "Zsivány" keményen készül az új kihívásokra
- Aikidó videók: UdekimeNage2
- Sidó Csaba 25 éve szolgálja a debreceni labdarúgást
- Aikidó videók: UdekimeNage1
- Aikido videók: TenChiNage
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál