- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Tudomány - Historix
A gyilkos jutalma
/2005-03-15/  << Nyomtatható verzió >>

Haynau táborszernagy
Magyarország története 1849-1850-ig a rémuralom időszaka volt. Haynau a császári hadak fővezére teljhatalmat gyakorolt. Október 6-án, a bécsi forradalom évfordulóján kivégeztette az aradi vértanúkat, illetve Batthány Lajos miniszterelnököt. A rengeteg halálos ítéletet, amit hadbíróságai hoztak, azonban nem hajtották mind végre. Haynau népszerűtlenné vált, s I. Ferenc József játszva a semmiről sem tudót, nyugdíjaztatta táborszernagyát.
A magyar emigránsok Európa minden tájára elmenekültek, így mindenhol megtanulták a magyarok hírét-nevét. Nem véletlen, hogy Haynaut a híre jócskán megelőzte, így "megfelelő" fogadtatásban volt része.Haynau Angliában
- részletek Pulszky Ferenc viszaemlékezéséből -

Haynau már Olaszországban is megmutatta mire képes, Bresciában a nőket is megkorbácsoltatta. Magyarországon pedig ... De ugyan ki gondol már erre? A táborszernagy úr most előkelő turista, eszébe se jut, hogy nem sokkal ezelőtt még akasztatott, most London szépségeit akarta látni. Meglátogatta az egész várost, úgy járt- kelt benne, mintha az övé lenne. Pedig sokan újjal mutogatnak rá: - Itt megy a véreb! Itt megy a bresciai hiéna! A táborszernagy úr ezt nem hallja, és nem tudja, hogy a járókelők mennyire gyűlölik. Meglátogatja Barcalay és Perkins híres sörgyárát, megbámulja a hatalmas hordókat, a nagy tartályokat, és figyelmesen hallgatja az egyik tisztviselő magyarázatát. Közben itt is, ott is abbahagyják a munkát és csoportosulni kezdenek Haynau köré. A táborszernagy úrnak tetszik a siker. Lám ismerik itt is őt. Egyszerre azonban fölülről nagy szénabála esett a fejére, s a következő pillanatban a munkások leütötték, és a földön rugdosni kezdték. De nemcsak rugdosták, hanem szidták is, ahogy a torkukon kifért: Nesze, te véreb! Te hiéna! Így jár, aki asszonyokat vesszőztet meg! Amikor eleget rugdosták kidobták a táborszernagy urat az utcára. Csak ez kellett az utca népének. Haynauról letépték díszes egyenruháját, ütötték- verték, rugdalták kegyetlenül. A rendőrség alig tudta kiszabadítani a munkások karjaiból. ... Palmerston másnap mosolyogva hallgatta az osztrák követ tiltakozását: - Az angol kormánynak nincs joga, hogy ilyesmibe avatkozzék. De ha a táborszernagy úr a törvényszék előtt panaszt tesz, és szavahihető tanúkkal bizonyítja igazát, biztos lehet benne, hogy a tizenkét polgár, tehát az esküdtszék, ügyében igazságos ítéletet hoz. ... Az angolok az olaszokért verték meg, de a magyarokért is kijutott neki belőle.

Ősz Gábor, történész  Kapcsolódó cikkek
- Baltikumi mozaikok 3.
- Baltikumi Mozaikok 2.
- Baltikumi Mozaikok I.
- A Bach-korszak élete
- Erdély magyarjai
- Történetek Lincolnról
- Világháborús emlék
- A csodaszarvas története
- A Fokker repülőgép harci alkalmazása
- A goliard költészet
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál