- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Életmód - Baba
Természetes életjelenségek
Büfi, csuklás, izzadás, „pelus” tartalom

/2005-01-08/  << Nyomtatható verzió >>

büfiztetés
A többgyermekes anyukáknak már nem okoz túl nagy meglepetést, aggódást, hogy vajon miért csuklik a gyermekem, normális-e a széklete, jól büfiztetem-e vagy sem. Az első gyermekes anyukák azonban hamar szembe találják magukat ezekkel a kérdésekkel. Ehhez próbálunk egy kis segítséget nyújtani e heti cikkünkkel.

Étkezés utáni „büfizés”
Minden csecsemő, különösen a cumisüvegből szopó nyel valamennyi levegőt evés közben. Ezért étkezés végén ki kell eresztenie a gyomrában megrekedt levegőt, hogy nyugodtan tudjon aludni. Ehhez karra kell venni a babát, úgy, hogy álla a felnőtt vállán nyugodjon. A baba számára kellemesebb, ha nem ütögetjük a hátát, inkább hagyjuk békésen, ellazulni és közben finoman simogatjuk a feje búbját.
Csuklás
A csuklás a rekeszizom ritmikus összehúzódásaiból áll. Kiscsecsemőknél gyakrabban fellép, akár attól, hogy hideg éri a hasukat, akár attól, hogy túl hirtelen fektetjük le vagy fordítjuk meg őket. De kiválthatja egy erősebb büfi is. Egy átmelegített kendővel, amit a gyermek hasára teszünk, néha elkerülhetjük a csuklást.
A széklet állaga és gyakorisága
Miután a magzati fejlődés utolsó néhány hetében, a belekben felgyülemlett feketés vagy sötétzöld, sűrű, kenőcsös magzatszurok a születést követő első napokban eltávozik, megjelenik az anyatejes csecsemőknél a jellegzetes szagú, sárga vagy néha világoszöld széklet. Gyakorisága napi kettő és hat között van. Vegyes táplálás esetén általában megváltozik a széklet, kevésbé kellemes a szaga, a színe sárga vagy barnás, az állaga kásás vagy kenőcsös. A gyakorisága többnyire napi kettő-négy. Ha a  széklet zöld színű, morzsás és olyan erős élesztőszagot áraszt, hogy egy sütödében érezzük magunkat, akkor egy enyhe emésztési rendellenességre (diszpepsziára) gyanakodhatunk. Ha vérnyomokat, feketés szálakat találunk a székletben, vagy a besárgult csecsemő széklete elszíntelenedik, akkor sürgősen mutassuk meg az orvosnak.
Vizeletürítés
Az első hónapokban a vizelet csaknem színtelen, csak súlyosabb sárgaság esetén lesz
sárgás. Ha hosszabb ideig marad a pelusban (különösen tápszeres csecsemőknél), akkor csípős ammóniaszagot áraszthat, és könnyen kisebesedik tőle a bőr. Ilyenkor cseréljük gyakrabban a pelenkát, és mindig gondosan tisztítsuk meg a kipállot bőrfelületet. Néha, nagy kánikula idején, ha túl keveset iszik a gyerek, akkor téglaszínűvé válik a vizelete. Ezt egy ártalmatlan foszfátkicsapódás okozza. Ha azt látjuk, hogy fájdalmas a vizeletürítés, akkor többnyire húgyúti fertőzés (hólyaghurut) lehet az oka. Ilyenkor is megváltozik a vizelet szaga, kellemetlenebb lesz. A megállapítás és a kezelés mindenképpen az orvos dolga! Ha a pelenka két etetés után is száraz marad, akkor esetleg szomjas vagy lázas a gyerek.
Izzadás
Az első hónapokban ritkán, esetleg túlmelegedés vagy túl sok folyadék elfogyasztása után, láz következtében fordul elő. Ha minden különösebb ok nélkül a hatodik héttől kezdve egyre erősebb a verejtékezés, akkor utána kell nézni, hogy védik-e angolkór ellen a gyermeket. Nem mindegy az sem, hogy milyen a levegő, és a páratartalom. Mindenki egyetért abban, hogy a lakásban jó levegőnek kell lennie. Ám amikor egy nagyvárosban kinyitjuk az ablakot, azzal kell beérnünk, ami van. A szellőztetés módját az adott hely és az időjárás határozza meg. Mindenképpen el kell kerülnünk, hogy a baba tartósan konyhaszagot vagy cigarettafüstöt lélegezzen be. A levegő páratartalmával kapcsolatban tudni kell, hogy a legtöbb modern lakásban használt

párologtató
fűtési rendszer nem megfelelő a gyermek számára, elsősorban a nedvesség hiánya miatt. A fűtőtestre helyezett párologtató edény nem kielégítő megoldás. Ahhoz, hogy a levegő páratartalma elég nagy legyen, naponta több liter vizet kellene elpárologtatni. Ez csak elektromos párologtató készülékkel lehetséges, melyeket viszont más okok miatt nem szívesen ajánlják (zajforrás, baktériumok terjesztése). Ám, ha egészségügyi okokból szükség van egy ilyen készülékre, akkor olyat válasszunk, amelyik csendesen, vagyis motor nélkül, egyszerű csapvízzel, szűrőpapír nélkül működik. Akinek nincs ilyen készüléke, a szoba gyakori, rövid szellőztetésével érheti el a legjobb hatást. Légúti fertőzések esetén a levegő minőségét még azzal is javíthatjuk, ha a vízbe néhány csepp illóolajat (eukaliptuszt) teszünk. A városi levegőben, nagyobb mennyiségben előforduló, a légutakat ingerlő ózon, nitrogénoxidok hatását is enyhíthetjük így.

Forrás: A nagy gyermek-kalauz
K.B.


  Kapcsolódó cikkek
- Egyévesen milyen az ő világa?
- Jön a baba foga
- Túlzott engedékenység
- A cucli
- Milyen legyen a gyerekszoba?
- Nátha, hurutos fertőzések…
- Bőrbetegségek csecsemőkorban
- Bőrjelenségek és betegségek csecsemő korban
- Anyatejes táplálás
- Természetes életjelenségek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál