- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kutyatár
A verseny
Agility sorozatunk utolsó állomásához érkeztünk
/2005-01-06/  << Nyomtatható verzió >>
Szakértőnk, aki az itt megjelent cikkek fő forrása is egyben, elérhető az: agility.try.hu címen is.

Minden agilityvel foglalkozó team életében eljő a nap egyszer, amikor úgy dönt, hogy elindul élete első versenyén. Aztán ennek sikerének vagy kudarcának függvényében tovább folytatja még éveken keresztül, hogy minél jobb és jobb eredményeket érjen el.

A versenyzés szórakoztató időtöltés, rengeteg új ismeret szerzésére ad lehetőséget, és mindezek mellett itt van lehetősége a párosoknak feljebb kerülni a "ranglétrán".
A ranglétra azt jelenti, hogy a kutyusokat méreteiken kívül még tudásszintjük alapján is megkülönböztetik.

Három teljesítmény osztály létezik: A1, A2, A3.

Az A1-es szint a kezdő párosoknak ad versenyzési lehetőséget, könnyebb pályákkal, míg a magasabb számmal jelölt osztályok magasabb tudású kutyusoknak nyújt nehezebb pályák teljesítésére lehetőséget. A szabályzat határozza meg az előrelépéshez szükséges futamok számát és minősítését. 

Nem modern balett, pályabejárás
   Agility pályafutásom során jó néhány versenyen részt vettem, néhány szervezésében én magam is részt vállaltam, úgyhogy most megpróbálom elmesélni, hogyan is zajlik le a "viadal". Az egész móka azzal kezdődik, hogy a versenyszervezők meghirdetik a versenyt, amire a potenciális versenyzőjelöltek beneveznek. A versenyek nélkülözhetetlen résztvevői a bírók. Az ő feladatuk a pálya megalkotása és az egyes futamok szabályzat szerinti lebírálása. A bíró tehát felépíti a pályát (amely minden alkalommal más), beszámozza az akadályokat, majd engedélyt ad az úgynevezett pályabejárásra. Ekkor van lehetőségük a versenyzőknek memorizálniuk a pálya útvonalát, természetesen kutya nélkül. Képzeljünk el egy hangyabolyt, ahol a hangyák mindig ugyanazon az útvonalon közlekednek és ezt jó néhányszor megteszik. Körülbelül ennyit lát egy külső szemlélő az egész pályabejárásból. Ez azért fontos, mert itt lehet begyakorolni az adott pályára legjobban illő vezetési technikát is és persze nem utolsó sorban megjegyezni az akadályok sorrendjét, amibe ha egy kicsi kis hiba is csúszik, kizárás lehet a vége.

A pályabejárást követően kezdődik maga verseny, amely különböző futamokból áll. Van egy agility (standard) futam és van egy jumping futam. Az agility futamban a pályán szerepelnek zónás akadályok, míg a jumpingban nem. Egy-egy futamot minél gyorsabban és minél kevesebb hibával kell teljesíteni. A hibákat a bíró kézfeltartással jelzi. A megtagadás jelzése, zárt ököl a fej fölé emelve (majdnem mintha megfenyegetnénk valakit, csak nyújtott kézzel).  Az 5 pontos hibát "ötös" mutatásával jelzik. A legcsúnyább intése a bírónak, a fej fölött keresztbe tett kéz, azért mert ez a kizárást jelenti.


Győzelmi induló?
Ha mindenki teljesítette a futamait, akkor a hibákat és az időt figyelembe véve kiszámolják az eredményt, és jöhet a nap legkellemesebb része, az eredményhirdetés. Fontos, hogy senki se keseredjen el, ha nem szerepel a legjobbak között. Nem kell mindig másokhoz viszonyítani magunkat, érdemes önmagunkhoz képest meglátni a fejlődést!

Nos, ez volt egy verseny nagyon-nagyon zanzásított változata.

Efféle megmérettetéseket, persze nem csak kis hazánkban rendeznek, hanem külföldön is. Természetesen ebben a sportágban is létezik világbajnokság, rangos nemzetközi verseny, amelyre minden nemzet válogatott versenyzőivel képviseltetheti magát. Ezeken a versenyeken Egyesületünk tagjai is rendszeresen szerepelnek. Így volt ez az elmúlt évben is, amikor Ausztriában a mellékelt fotón látható kutyusok és gazdáik öregbítették kis hazánk nevét remek szereplésükkel.

Természetesen nem mindenki érez magában késztetést, indíttatást arra, hogy versenyezzen. Ez nem kötelező! Lehet csak hobbi szinten egyszerűen élvezni ezt a nagyszerű játékot. A hangsúly a kutyával való örömteli játékon van és, hogy minél szorosabb kapcsolatot tudjunk kialakítani ebünkkel!!!


Nem is tudom, ki élvezi jobban?
A következő héten öszefoglaljuk az eddigi hónapok hetente megjelenő cikkeit, mintegy átfogó képet alkotva a kutyával való kapcsolat kezdetétől, a nevelésen át a végkifejletig, vagyis a versenyeztetésig. Azt követően, pedig az ebek más oldalról való megközelítését helyezzük előtérbe, mely cikkeket ugyanúgy ajánlok mindenkinek a figyelmébe, mint az eddigieket. Szeretném arra is felhívni a kedves olvasók figyelmét, hogy rövidesen beindul nyereményjátékunk, melyről következő heti írásunkban bővebben tájékoztatjuk önöket!

Mottónk: "A kutya is csak ember, ezért nagyjából olyan törődést igányel, mint mi, kétlábú kutyák!"

Koppányi Szabolcs

Szakértő: Kovácsné Blaskó Margó, kutyakiképző

  Kapcsolódó cikkek
- A magyar vizsla
- Boni, a skót juhász
- A pumi bemutatása
- Kutya mondja: vau!
- Mit szabad, és mit nem - folytatás
- Mit szabad, és mit nem?
- Lulu, a németjuhász
- A picitől a versenyzőig
- Agility szabályok, pályamunka
- A karika, távolugró akadályok, asztal
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál