- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kutyatár
Agility szabályok, pályamunka
Egyre "komolyodunk"
/2004-12-30/  << Nyomtatható verzió >>
Szakértőnk, aki egyben az itt megjelent cikkek fő forrása is, elérhető az: agility.try.hu címen.

Az eddigiekben megismerkedtünk az agility akadályaival és azok néhány tanítási módszerével is. Ha a kutyusunk már ismeri az akadályokat egyenként és azokat minden irányból vezetve teljesíteni tudja, akkor kezdődik az igazi agility!
Ekkor rövid - 3-5 akadályból álló - kombinációkat építünk, és ezeket gyakoroltatjuk ebünkkel. Hogy miből is állhatnak a kombinációk?
Bármely akadálytípusból, amit a kutyánk már önmagában is teljesíteni tud.
Tekintve, hogy egy-egy pályán bármilyen kombináció előfordulhat, ezért a mi célunk is az, hogy a kutyánknak megtanítsuk, hogy bármely akadályról bármely másik akadályt is tudjon teljesíteni. Ráadásul nem elég, hogy a kutya ismeri az akadályokat, a gazdinak rá kell tudnia vezetni őt a megfelelő akadályra. A legtöbb kezdő agilitysnek ez okozza a legnagyobb problémát, vagyis a kutya megfelelő vezetése, ugyanis a kutyák nagy része már ismer minden akadályt, és hibátlanul tudja is végrehajtani azokat, azonban a gazdi a pályán majdnem rálép a kutyára vagy megbotlik az akadályokban. Ez az esetlenség azonban szorgalommal "kinőhető", tekintve, hogy senki sem születik agility pályára termetten.

A vezetési technikák mindenkinél egyediek lehetnek és lehet, hogy ami az egyik kutyánál beválik az a másiknál nem. Úgyhogy mindenkinek saját magának kell kialakítania majd a saját stílusát, de azért akár versenyeken, akár edzéseken elleshetünk néhány technikát, amit mi is kamatoztathatunk.

A pályán végzett munka már annyira sokrétű és izgalmas feladat, hogy azt itt néhány sorban már be sem tudom mutatni. A lényeg az, hogy egy-egy edzésen a kutyust lehetőleg mindenre fel kell készíteni, ami egy versenypályán előfordulhat. Ehhez a kutyánkat megfelelőképpen tudnunk kell gyorsítani, lassítani az akadályokon. Le kell tudnunk őket hívni egy-egy akadályról (ami azt jelenti, hogy mielőtt az útjába eső első akadályt teljesítené, mi magunk hívjuk el onnan). Megfelelő irányba kell őket "terelnünk" és még sorolhatnám azt a számtalan apróságot, amit nem árt, ha ismer egy kutya ahhoz, hogy teljesíteni tudjon egy-egy pályát.
 
Mint minden versenysportnak az agilitynek is vannak szabályai. Magyarországon az FCI (Federation Cynologique Internationale) által elfogadott szabályzatot alkalmazzák. Ez a szabályzat határozza meg a pálya és az akadályok méretét, az akadályok elhelyezhetőségét. A kutyák méretosztályba sorolását, a kutyával való viselkedési szabályokat stb.

Tekintve, hogy maga a szabályzat ismertetése elég hosszadalmas és unalmas lenne, ezért csak néhány alapelvről beszéljünk, a teljesség igénye nélkül. A szabályzat tartalmazza, hogy egy versenyen mit tekintünk hibának egy-egy futam alatt.
Minden hibát büntetőpontokkal "jutalmaznak".

A hibákat az alábbi három kategóriába sorolhatjuk:
1. Egyszerű 5 pontos hiba.
2. Megtagadás.
3. Kizárás.

Az egyszerű 5 pontos hiba minden akadálytípusnál más és más lehet. Pl. a kutya ugrás közben leveri a lécet vagy a kutya a zónás akadályon nem érinti a zónát, vagy hamarabb leugrik a hintáról, mint ahogy az a földet érintené. Ezeknél a hibáknál a versenyző már nem tud mit tenni, csak tudomásul veszi, hogy párosuk hibázott a futam során.

A megtagadás az már más tészta. Lényege, hogy a kutyánk valamiért nem azt az akadályt akarja teljesíteni, amit mi szeretnénk úgyhogy "megtagadja" a feladatot. Ez a megtagadás a valóságban úgy nézhet ki például, hogy a kutya megtorpan az akadály előtt, vagy átbújik a léc alatt, vagy a karika helyett a keret és a karika között ugrik át és még sorolhatnám sokáig a számtalan hibázási lehetőséget.
Ha a verseny során a kutyánk megtagadást "vétett", akkor meg kell ismételnünk lehetőleg hibátlanul az akadályt.

A legsúlyosabb hiba, ami egy verseny során előfordulhat az a kizárás. Ez azt jelenti, hogy a kutyusunk futamát nem értékelik, mert "oly nagy bűnt" követtünk el, hogy az már megbocsáthatatlan. Számtalan oka lehet a kizárásnak az akadályoktól függően, de íme néhány lehetőség: pl. a gazda kézzel érinti az akadályt, a kutya nyakörvet visel, a megtagadás javítása nem történt meg, pályatévesztés, összegyűjtött már 3 megtagadást a futam alatt stb.

Mint látható nem olyan egyszerű játék az agility, mint amilyennek az elsőre látszik. A szabályok ismerete feltétlenül fontos az eredményes versenyzéshez. De az biztos, hogy aki egyszer is "ráérez az ízére" az többé már nem akarja abbahagyni!

Mottónk még mindig: "A kutya is csak ember, ezért nagyjából olyan törődést igényel, mint mi, kétlábú kutyák!"

A végére maradjon egy hirdetés, mely talán sokakat érdekelhet! 

             Ugye Te is szeretnéd, ha a kutyád teljesítené kívánságaidat?

Na persze nem arra gondolok, hogy ő lenne a dzsin a csodalámpából, hanem arra, hogy kutyusoddal harmonikusan, problémamentesen tudj együtt élni. Ehhez persze Neked is tenned kell valamit!

Jelentkezz egy 6 hetes alapengedelmességi tanfolyamra kutyáddal együtt!

Ha kutyád már csodákra képes, akkor se késlekedj, gyere és próbáld ki az agilityt (akadálypálya kutyáknak)!

Érdeklődni:     
06-70-210-1488
06-70-316-5777
kbm@freemail.hu
www.agility.try.hu

Koppányi Szabolcs

Szakértő: Kovácsné Blaskó Margó, kutyakiképző

  Kapcsolódó cikkek
- A magyar vizsla
- Boni, a skót juhász
- A pumi bemutatása
- Kutya mondja: vau!
- Mit szabad, és mit nem - folytatás
- Mit szabad, és mit nem?
- Lulu, a németjuhász
- A picitől a versenyzőig
- A verseny
- A karika, távolugró akadályok, asztal
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál