- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kutyatár
A karika, távolugró akadályok, asztal
Újabb megoldandó feladatok kutyus és gazdi számára
/2004-12-23/  << Nyomtatható verzió >>
Szakértőnk, aki írásaink fő forrása is egyben, elérhető az agility.try.hu címen.


"Kicsit bő rám ez a mentőöv."
Ezek az akadályok is az ugró akadályok közé tartoznak. Csak épp egy kissé speciálisan kell a kutyusnak "átküzdenie" magát ezeken a szereken.

Karika

A karikáról szerintem mindenkinek a National Geographic Channel szimbóluma jut eszébe. Ez ugyanis egy keretbe kifeszített gumikerék. A karika átmérője 38-60 cm. A kör középpontjának földtől mért távolsága maxik esetén 80 cm, midi és mini méreteknél pedig 55 cm magas lehet. A gumikarika alsó részének - ahol a kutyák ugranak - fedettnek kell lennie, nehogy egy tappancs is megsérüljön az ugrás közben.
A gumikarikát úgy kell rögzíteni, hogy az a méreteknek megfelelően állítható legyen.

A karika tanításánál vegyük figyelembe a kutya korát, 1 éves kor alatt ne ugrassuk a kutyát!

Elsőként vegyük le a karikát a rögzítő-köteleiről és tegyük le a földre. A kutyánknak először meg kell barátkoznia magával a karikával. Ültessük le a kutyát a karika előtt,

"Nem palizol be!"
és a gazdi sétáljon át a másik oldalra, majd játékkal a kezében igyekezzen a karikán keresztül magához hívni a kutyát. Amint a kutyus átsétált a karikán, azonnal jutalmazzuk meg. Próbáljuk meg küldésből is átküldeni, pl. úgy hogy átdobjuk a karikán a labdát. Néhány ismétlés után, egy segítő magasabbra emelheti a karikát, de még mindig csak kis magasságon hívjuk és küldjük is át a kutyust. Ennél az akadálynál a "Karika!" vezényszót alkalmazzuk.

Ha ez a mód már nem okoz nehézséget ebünknek, akkor bekerülhet a karika a keretbe, és a fent leírt módon hívjuk, majd küldjük át rajta a kutyát. Nehézséget jelenthet, hogy a keret hatására a kutyus elvéti a karikát és mellette ugrik. Ezt azonnal korrigáljuk, javítsuk. Igyekezzünk minél inkább megmutatni az irányt a kutyusnak, vagyis karunkkal mutassunk be a karikába, ezzel is egyértelművé téve számára az irányt. Ha továbbra is a karika mellet ugrik a kutya, kérjünk meg két segítőt, hogy szűkítse le a választási lehetőségeket, "állja el" a karika két oldalán tátongó útvonalakat ezzel rákényszerítve a kutyát arra, hogy csak a gumigyűrűn át hajtsa végre a feladatot.


"Na jó, hadd örüljön!"
A karikára csak egyenesből vezessük rá a kutyát, vagyis oldalról ne ugrassunk, mert ez rendkívül balesetveszélyes lehet!

távolugró akadályok lényege, ahogy a neve is mutatja az, hogy a kutya minél hosszabb ugrást produkáljon.

Az ehhez létrehozott eszköz elemekből épül fel. Az elemek különböző nagyságúak és lépcsőzetesen helyezik el egymás után őket.
Az akadály 3-5 elemből áll. A legalacsonyabb 15 cm, a legmagasabb 28 cm magas. Az egyes elemek szélessége 15 cm és tetejük lejtősen van elkészítve. Az elemek 4 sarkára jelzőkarókat kell állítani, melyek hossza minimum 120 cm lehet.

Az ugrás hosszméretek szerint a következő:

Maxi
knál: 120-150 cm (5 elem)
Midiknél: 70-90 cm (3-4 elem)
Miniknél: 40-50 cm (2 elem)


"Copperfield se tudná jobban!"
Ennek az akadálynak a megtanításához akkor kezdjünk már hozzá, amikor a kutyánk már önállóan tud egyszerű ugróakadályokat teljesíteni.
Kezdetben csak 1-2 elemet használjunk. Dobjuk át a labdát hosszan az a akadály felett. Ha már látjuk, hogy egyre hosszabbakat tud ugrani a kutya, akkor növelhetjük az elemek számát. A szabályzat szerint ezt az akadályt sem lehet másképp elhelyezni a pályában csak úgy, hogy az előző akadályról egyenes ráfutással lehessen megközelíteni.

Létezik még a szabályzat szerint vizesárok is, azonban a magyar és nemzetközi versenyeken is igen ritkán fordul elő.

Az asztal felülete 90x90 - 120x120 cm nagyságú. Magassága 35-60 cm lehet mérettől függően.

Az asztal 4 lába stabilan kell, hogy álljon. A kutyának az asztal tetején 5 másodpercet kell eltöltenie valamilyen választható testhelyzetben (ülve, állva, fekve).


"Ez jó, kisebb az akadály, mint én!"
Fontos, hogy csak felnőtt kutyának tanítsuk!

Az asztal tanítása során jutalomfalattal vagy játékkal ugrassuk fel a kutyust az asztal tetejére. Ha sikerült dicsérjük meg. Néhány ismétlés után adjuk ki a marad parancsot és próbáljuk meg 5 másodpercig a kutyát az asztalon tartani.

Mottó: "A kutya is csak ember, ezért nagyjából olyan törődést igényel, mint mi, kétlábú kutyák!"

Kellemes Ünnepeket és még kellemesebb - ebekben gazdag - Újévet kívánunk minden kedves olvasónknak, illetve kutyabarátnak!

Koppányi Szabolcs


Szakértő: Kovácsné Blaskó Margó, kutyakiképző

  Kapcsolódó cikkek
- A magyar vizsla
- Boni, a skót juhász
- A pumi bemutatása
- Kutya mondja: vau!
- Mit szabad, és mit nem - folytatás
- Mit szabad, és mit nem?
- Lulu, a németjuhász
- A picitől a versenyzőig
- A verseny
- Agility szabályok, pályamunka
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál