- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Életmód - Baba
A bőr másállapotban
/2004-09-25/  << Nyomtatható verzió >>
A terhesség ideje alatt az egész szervezet kivételes állapotban van. Átalakul a hormonháztartás, az immunrendszer erősen leterheltté válik. A kismamák bánatára ez észrevehető a bőr és a haj állapotán is. Milyen bőrhibákkal találkozhatunk? Erre a kérdésre keressük e heti cikkünkben a választ!

Bőrközelben


Májfolt
A terhesség alatt megjelenő bőrproblémák általában nem veszélyesek, bár esztétikailag zavaróak lehetnek. A többség a hormonális változásoknak köszönhető.
Zavaró, s a szülés után is gyakran megmaradó probléma a terhességi májfolt a szem körül, az állon az ajak felett, vagy az orcán. Kialakulását fokozza a nap és a szolárium. (Na bumm! Hófehérke leszel a terhesség végére.) Könnyen megelőzhető egyébként a májfolt kialakulása, ha a terhesség elején elkezdett a fényvédelem (35-ös SP faktorral). A már kialakult májfolt kezelése nehéz. A kozmetikusok által használt legújabb hatóanyag, a Melaxin különféle növényi kivonatok (szőlő, faeper, alga, kőtörőfű) keveréke, mely természetes módon akadályozza meg a melaninszintézist. Terhesség alatt is használható. A szülés után a kezelés kiegészíthető mikrodermabrázióval (még leírni is nehéz volt), a bőr felső rétegének eltávolításakor a pigmentált rétegek könnyebben távoznak, ezáltal a Melaxin hatása teljesebb lesz. Festékes anyajegyek kialakulásakor, hirtelen megváltozásakor forduljunk bőrgyógyászhoz! Ha egy anyajegy viszonylag gyorsan nőni kezd, széle csipkézett lesz, aszimmetrikussá, sokszínűvé válik, viszket, kivérzik, akkor azonnali szakvizsgálatot igényel, egy daganatos elváltozás kizárására. (Helyi érzéstelenítésben bőrgyógyász távolítja el.)


Akne

A verejtékmirigyek működése is fokozódik a terhesség alatt, a faggyú termelése viszont csökken. A megnövekedett verejtéktermelés a mellkason apró gyöngyszerű hólyagokat és zavaró izzadást okozhat. Ez utóbbit, izzadást csökkentő kozmetikumokkal kezelhetjük. A faggyúmirigyek legjellegzetesebb betegsége az akne. Szerencsés esetben a kismama bőre letisztul a terhesség alatt, de előfordulhat a súlyos felömlés is. Ilyenkor óvatos ápolás szükséges: kíméletes, alapos tisztítás, tonizálás, hidratálás, enyhe AHA-s készítmény bevetése. Gyógyszeres beavatkozás csak a szoptatás abbahagyása után jöhet szóba.


A legfontosabb elváltozás a terhességi csíkok, mely a kismamák 90%-át érinti, kisebb nagyobb mértékben. Legtöbbször a hason, a combon, a fartájékon és a melleken jelenik meg a bosszúságot okozó stria. A genetikai hajlamon túl, a hormonok (ösztrogén) és a bőr fokozott nyúlása játszik szerepet. A feszülő szövetekben csökken
a vér- és a nyirokkeringés, romlik a tápanyagellátás és az anyagcsere, rosszabb lesz a salakanyagok kiürülése. A bőr rugalmatlanná válik, majd meghúzódik. Ezek a rózsaszín, vöröses vagy lilás csíkok leginkább a terhesség második felében jelentkeznek. (Nem kis problémát okozva a kismamáknak.) Megelőzésüknél fontos, hogy a leendő anyuka ne hízzon túl gyorsan, egészséges, vitaminban, zöldségben dús diétát tartson, naponta végezzen tornagyakorlatokat, és megelőző bőrápolást. A striák a szülés után elektrokozmetikai eszközökkel is kezelhetőek. Nagy hatékonyságú lehet a vákuummasszázzsal, ultrahanggal végzett kezelés.
A legfontosabb, hogy mindezek ellenére érezd jól magad a bőrödben, és hidd el, hogy így szép és kívánatos maradsz!

Közreműködött: Csíkos Ágnes, elekrokozmetikus
K.B.

  Kapcsolódó cikkek
- Illatok, aromák
- A húsvéti nyúl és a tojás
- Madárinfluenza
- Masszázs, az érzékek ünnepe
- Fűszerkalauz
- Multimédia és a gyerekek
- Anorexia és bulimia
- A láthatatlan kór
- Édes álmok
- Síelni megyünk!
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál