Debreceni InfoPortál
©  2004  dip.hu  Minden jog fenntartva.
Több ezer látogató a Megyei Csikósversenyen
Igazi fesztiválhangulat uralkodott a hajdúszoboszlói Bíbor Horse Lovasklub pályáján, ahol a pirkadattól napestig tartó rendezvényen közel félszáz csikós ejtette ámulatba a látogatókat és hozta a frászt a rendezőkre.
/2010-08-02/

Fotó: Ásztai Csaba
Azt mondják, ami rosszul kezdődik, annak csak jó lehet a vége. Igazzá vált a mondás most is, hiszen óriási köd ülte meg a határt a csikósok rendezvény előtti gyülekezőjekor, de amint a felvonulás elérte Hajdúszoboszló sűrűn lakott és turisták által erősen megszállt utcáit, még a nap is elzavarta a ködöt, hogy mosolyogva figyelhesse, amint a csikósok hangosan csergetve ugrasztják ki ágyukból a félálomban lévő lakosokat.Fotó: Bodzás Gabriella

A nap folyamán a megyei csikósok hagyomány szerint több versenyszámban is összemérték tudásukat. Nem csak ügyesnek kellett lennie a versenyzőnek, de keménynek, gyorsnak, pontosnak és nem utolsó sorban a megfelelő hagyományos viseletben kellett megjelennie ahhoz, hogy összesített eredménye alapján elnyerhesse a 100 ezer forintos fődíjat. A mintegy 200 ezer forintos összdíjazású versenyre oly sokan neveztek, hogy épp csak napszálltára sikerült befejezni versengést.


Fotó: Bodzás Gabriella
Aki nem ismeri a csikósokat, gondolhatná talán, hogy erőszakos, maguknak való, mogorva emberek, de aki megjelenésével megtisztelte a rendezvényt, láthatta, hogy mindezekkel ellentétben egy családként összetartó, humorral bőven megáldott, éles eszű, szilaj, kemény legények, akik nem csak a saját árnyékuktól nem ijednek meg, de még a másétól sem. Nem volt tehát meglepő, hogy a felnőttek között szép számmal előfordultak tizenéves kiscsikósok is, akiket bár a nagyok kellő odafigyeléssel kezeltek, de jó csikóshoz illően, nekik sem kellett kevesebbet teljesíteni, mint másnak. Így is tett a Kovács József, aki 13 éves korát meghazudtoló módon második lett a felnőttek között.

A folyamatos programok mellett kézművesek várták a látogatókat, a gyermekeket a vásározók portékái és az ugráló vár kötötték le, de étlen-szomjan senki nem maradt, hiszen a vendéglátók sátrainál a nagy melegben bőven fogyott az étel, a sör és az üdítő is.


Fotó: Ásztai Csaba
Azokban a percekben pedig, amikor a csikósok pihentek, a Bíbor Horse Lovasiskola lovastornászai tartottak bemutatót, majd pedig gyermeklovas ügyességi verseny keretein belül mutatták be tudományukat a fiatal tanítványok.

A 100 ezer forintos fődíjat a balmazújvárosi Bordás Ádám nyerte, Kovács József (Bihartorda), Kovács Elek (Hajdúszoboszló), Barta Tamás (Nagyhegyes) és Harmati Imre (Bihartorda) előtt.

A hagyományt jövőre sem kívánják megszakítani a rendezők, tehát 2011-ben újra megrendezi a Bíbor Horse Lovasiskola a Megyei Csikósversenyt Hajdúszoboszlón, Nyugati utcai lovaspályáján, ahová jó szokás szerint minden érdeklődőt szeretettel várnak.