- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kultúra - Regionális
Születésnapi anzix
Köszöntjük Szabó Magda írónőt
/2007-10-08/  << Nyomtatható verzió >>

Szabó Magda
Kedvesen, szerényen érkezett haza, a városba, ahol született , és amelyet  eltéphetetlen kötelékek sorával láncolt a szívéhez a gyermekkor tündérvarázsa. Szabó Magda író, Debrecen város szülötte 90 éves. Nehéz ezt elhinni, ha finommosolyú arcát látjuk, s még nehezebb elhinni, ha hallhatjuk őt. A tudás és a tapasztalat különlegesen igényes nyelvhasználattal párosulva meggyőz arról, hogy egy sokat megélt ember  avat minket az életébe. Bár Európa és hazánk történetének legviharosabb évtizedeit élte át, megmaradt benne az a derű, amelyre még lánykoromból emlékszem.

Igen, gimnazistaként találkoztam először Szabó Magdával, amikor magyar tanárnőnk meghívására a Kossuth Gyakorló Gimnáziumban rendhagyó magyar órát tartott. Akkoriban játszották Budapesten azt a ma már  klasszikusnak mondható Régimódi történetet, és  Magda néni magával hozta a főszereplőket, s a rendezőt is. Ma is emlékszem a beszélgetés hangulatára, ahogyan a testet öltött szereplőkre néztünk, és az íróra, aki beavatta az olvasót és a nézőket is családja történetébe. Érdekes volt annak az iskolának falai között látni őt, ahol ő is  tanult és tanított. A mi Kossuthunk épületében  valaha a  Dóczy Leánynevelő Intézet működött, s lám, milyen a világ, ma újra  a  Dóczy Gimnáziumnak ad otthont.  Akkoriban még jobbára csak az Abigélt ismertem, és bár tudtam, hogy a Matula nem a Dóczy, számomra ma is volt iskolám folyosói elevenednek meg, ha az Abigélt olvasom. A hely szelleme valahogy ott lebeg a falak között. Szabó Magda a napokban is vendégeskedett ott, meghívták, szeretettel fogadták, köszöntötték őt a mai diákok is.

A város máltón és méltósággal ünnepli, köszönti  Szabó Magdát. Díszelőadás a Csokonai Színházban, a Szabó Magda Könyvesbolt  névadó ünnepsége, szavalóverseny a művész ritkábban emlegetett, de varázslatos lírai alkotásaiból, kiállítások, játékok, pályázatok, a könyvtárak törekvése, hogy a könyveket talán épp az ő nevének segítségével visszacsempésszék a fiatal olvasók kezébe is.

30 éve nem jelent meg munkásságáról monográfia, idén a születésnapra kézbe vehetjük Szurmainé Silkó Mária: Ajándékomat megbecsüld! című könyvét, melynek alcíme Töredékek Szabó Magda életművéhez. A szerző még nem publikált dokumentumoknak, műveiből vett idézeteknek, régebbi és újabb beszélgetéseknek a közzétételével járult hozzá az ünnepléshez.

Mi,  debreceniek  pontosan érezzük, hogy nincs még egy alkotó, aki születése helyét ennyi ragaszkodással ábrázolta volna. Számtalan művének bevallott vagy ihlető helyszíne  a városunk. Az a fajta hazaszeretet sugárzik belőlük, amelyet szüleitől tanult: hogy a világ közepe Debrecen, s minden más, ha otthon van az ember. A város nagyon megváltozott, nő, fejlődik, megújul, szépül, mégis a „holtig haza” marad Szabó Magda számára. Még ma is járja a világot, Európa hívja, elismeri munkásságát, mondhatni rajong műveiért, a Nagytemplom harangjának szava mégis újra és újra hazavezérli, mert itthon lenni jó.

Tisztelettel és szeretettel köszöntjük Szabó Magdát születése napján.!

Bakó Irén
  
  Kapcsolódó cikkek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál