- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Hírek - Regionális
Szemkontaktus
Lélegző szemek. Elsőre furcsán hangzik, pedig szemünk, a működéséhez szükséges oxigén egy részét közvetlenül a levegőből veszi fel, feltéve, hogy nem zárjuk el előle a levegő útját.
/2007-09-27/  << Nyomtatható verzió >>
Többek között erre is felhívja a figyelmet az a felvilágosító kampány, amelynek során 11 hazai nagyvárosban végeznek szakemberek ingyenes látásvizsgálatot, kontaktlencse illesztést és szemészeti tanácsadást a lakosság részére. Az esemény debreceni helyszínén 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket.

A külvilágból érkező információk jelentős része a szemünkön keresztül érkezik az agyunkba, azonban szemünk nem csak képeket „vesz föl” a nagyvilágból, hiszen a szaruhártya az oxigén nagy részét közvetlenül a levegőből veszi föl. A szemünk tehát „lélegzik”, így ha elzárják a levegő elől, annak káros következményei lehetnek.

Mi lehet az, ami elzárja a szembe jutó oxigén útját? Ilyen például a saját szemhéjunk, amikor lecsukjuk alvás közben, vagy egy kontaktlencse. Mint azt kutatási eredmények is igazolják, a hagyományos kontaktlencsét viselőknek több mint a felét érinti a szem oxigénhiányos állapotának legalább egy tünete. Ilyen lehet a szemvörösödés, napvégi kényelmetlenség, idegentest érzet, szárazságérzet, vagy a megrövidült kontaktlencse viseleti idő. E kellemetlen tünetek mellett a szem oxigénhiánya hosszú távon olyan súlyosabb probléma kialakulásához is vezethet, mint például a szaruhártya ereződése. Nem véletlen, hogy a kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az éleslátás fontosságára, és a szemészeti problémák megelőzésére, kezelésére.

A felvilágosító kampányban a Vakok és Gyengén Látók Egyesületének helyi szervezeteivel együttműködésben összesen 11 hazai nagyvárosban végeznek ingyenes látásvizsgálatot, kontaktlencse illesztést és szemészeti tanácsadást a lakosság részére. Az ingyenes vizsgálat helyszíne egy kifejezetten erre a célra épített különleges kamion, felszerelve a megfelelő látásvizsgálati eszközökkel. A vizsgálatokat szemész szakorvos és optometrista képzettségű szakemberek végzik, majd a kapott eredmények alapján tanácsokat adnak az érdeklődőknek.

A helyszínen a kérdőíves kikérdezését – a családi, örökletes szembetegségekről – követően a szakszemélyzet elvégzi a jelentkező esetleges látási hibájának (pl.: rövidlátás) felmérését. Amennyiben szükséges, a hibát korrekcióval ellensúlyozzák (megállapítják hány dioptriás a látáshiba) valamint egy réslámpa segítségével ellenőrzik a szem elülső rétegeinek épségét. Ezt követően az úgy nevezett Schirmer teszt segítségével ellenőrzik a könny mennyiségét. Bármely rendellenesség észlelése estén a pácienst olyan helyre irányítják, ahol annak teljes kivizsgálása megtörténhet.
Az érdeklődők a kontaktlencsével, annak használatával és ápolásával kapcsolatos tudnivalókat, valamint a lencsék felhelyezését és levételét képzett személyzettől sajátíthatják el.

A szervezők október 4-én Debrecenben az Egyetem területén (Szemészeti Klinika melletti parkolóban), 10 és 18 óra között várnak minden érdeklődőt a kamionnál.

   Kapcsolódó cikkek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál