Debreceni InfoPortál
©  2004  dip.hu  Minden jog fenntartva.
Lemondott Japán miniszterelnöke
Szerdán reggel, némileg váratlanul bejelentette lemondását Abe Sindzo, Japán miniszterelnöke, jelentette a BBC. Sindzót párttársai már pártja, a liberális demokraták júliusi választási veresége óta támadják. Az LDP akkor elvesztette a felsőházi többségét, de Sindzo nem mondott le, hogy reformjait végigvigye.
/2007-09-12/
Ezért volt váratlan, amikor szerdán az állami televízión bejelentette visszavonulását, mivel Japánnak "új vezérre van szüksége, aki harcol a terrorizmus ellen". Lemondása már csak azért is meglepő, mert előtte még arról beszélt, hogy addig feltétlenül posztján marad, amíg meg nem hosszabbítják Japán az amerikaiaknak nyújtott, novemberben lejáró katonai támogatását. Végül, az ellenzék meglepetésére, még a parlamenti vita előtt távozott.

Abe egy évvel ezelőtt vette át a miniszterelnökséget a nagy reformokat végrehajtó, számos japán tabut megdöntő Koizumi Junicsirótól. Bár a II. világháború utáni Japán legfiatalabb kormányfőjeként kifejezetten népszerűnek számított kormányfősége elején, a nyugdíjrendszer reformja és kormányának korrupt miniszterei miatt hamar népszerűségét vesztette. Kormányában a mezőgazdasági tárca jelentette a legnagyobb problémát, az elmúlt négy hónapban három agrárminiszter távozott korrupciós vádak miatt.

Abe nem nevezte meg távozása pontos dátumát, mint mondta, időt szeretne adni pártjának utódja megtalálásához. Az új kormányfő az elemzők szerint Taro Aso, az LDP főtitkára lehet, aki Abéhez hasonlóan nacionalista, és a terrorizmus kérdéséhez is hasonlóan harciasan viszonyul, jelentette a BBC.

Japán Abe alatt szakítani látszott pacifista hagyományaival. A nacionalista kormányfő az észak-koreai fenyegetésre és a terrorizmus veszélyére hivatkozva hadseregfejlesztéseket irányzott elő. Japán a II. világháború után, az amerikaiak által szövegezett alkotmánya tiltja a támadó haderő szervezését.

Forrás: index.hu