- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kultúra - Kintorna
Mága Zoltán 2007. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét veheti át!
Nevét hamarabb ismerték külföldön, mint Magyarországon...
/2007-08-16/  << Nyomtatható verzió >>
A világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten öregbítette szeretett hazája hírnevét. Később az általa alapított Budapest Cigány Zenekarral (Budapest Gipsy Band-del) bejárta a Föld másik felét, és kivétel nélkül hatalmas sikerű koncerteket adott. Talán nincs még egy művész, aki küldetéstudatát ennyire előtérben tartva képviselte a magyar kulturális tradíciókat, és erősítette a magyarságról kialakult pozitív képet. Ezáltal számos rajongót szerzett nemcsak magának, hanem a hagyományos cigány- és klasszikus muzsikának is.

A Lyoni Nemzetközi Jazzfesztiválon olyan világsztárokkal lépett fel, mint Didier Lockwood, Segan’, Yochk’o Seffer, de játszott Salma Hayekkel, Stephan Grappellivel, Bonnie Tylerrel és Chris Normannel is. 2003-ban elnyerte a mexikói Világzenei Fesztivál közönség díját. Megszámlálhatatlan televíziós szereplése közül kiemelkedik a Magyar Állami Operaházban adott Karácsonyi koncert, amelyben huszonkét ország nézői gyönyörködhettek.

Egyedi, első hallásra azonnal felismerhető játékának kialakításában fontos lépcső volt a pesti Broadway legnagyobb múltú, legcsillogóbb szórakozóhelye, a Moulin Rouge. Egy New York-i vendégszereplésen érte a felkérés: legyen a mulató szólistája. Itt végre megvalósíthatta régi álmát: cross-over stílusával (a klasszikus, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével) megújította a klasszikus cigányzenét. Néhány hetes vastapsos fellépés után zenekarvezető, nem sokkal később pedig művészeti igazgató, showműsorok rendezője, producere lett. Művészi repertoárja a népzenétől a szimfonikus darabokon át a musicalekig, a jazzig, sőt a könnyűzenéig terjed.
Mindig megtiszteltetés számára exkluzív vendégkör előtt játszani. Elbűvölt már játékával királyokat, hercegeket, grófokat, politikusokat, közéleti személyiségeket. Többször játszott már a marokkói király, VI. Mohamed palotájában. A szíve szerint azonban egy vidéki jótékonysági koncert Magyarországon ugyanolyan fontos számára, mint bármilyen nagyszabású külföldi előadóest.

A hegedűvirtuóz számára azonban mindennél fontosabb az adakozás. Nem a kitalált imázs része ez. Úgy érzi, e nélkül nem lenne teljes az élete. Hiszen neki megadta a sors, hogy átélhesse a gyönyörű érzést: Jobb adni, mint kapni. Koncertjeire rendszeresen meghív nyugdíjasokat, segíti a hátrányos helyzetű gyermekeket. Rendszeresen fellép a Magyar Televízió Aranyág című műsorában, támogatja az Aranyág Alapítványt, és számos mesterhegedűje kelt már el jótékonysági koncerteken, aukción. A bevételt mindig nemes célokra ajánlotta fel.

Szolnokon született, rokonai még mindig a megyében élnek, jól ismeri tehát az ott élők helyzetét, problémáit. Így a 2000. évi tavaszi nagy árvíz személyesen érintette. Az általa szervezett Uránia nemzeti filmszínházbeli segélykoncerten jelentős összeg gyűlt össze, amellyel az otthonaikat, vagyonukat elvesztő családokat támogatta. Ekkor hozta létre az Aranyhegedű Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke. Az alapítvány legfontosabb karitatív céljai közé a hátrányos helyzetűek segítése, a nehéz körülmények közt élő tehetségek felkutatása és a nyugdíjasok támogatása tartozik. Itt mutatkozott be az általa alapított és vezetett Aranyhegedű Szimfonikus Zenekar, amelynek ő a szólistája. Itt is az a cél-ja, hogy minél több jótékonysági koncertet adhasson, és ezáltal világszerte népszerűsítse a magyar zenei kultúrát. Hívó szavára azonnal igent mondott Boros Lajos Kossuth-díjas prímáskirály. Majdnem száz tonna élelmiszert osztott szét a rászorulóknak, és habozás nélkül ő is odaállt a gátra lapátolni és homokzsákot tölteni. A nehéz árvízi napok után örömkoncertet adott a kunszentmártoniaknak.

Az ország legtávolabbi szegletébe is elviszi a zenét. Gyakran játszik templomokban. Vallja, hogy aki Isten házába lép, annak lelkét megérinti a Mindenható közelsége, és ebben a hangulatban még inkább meghatja a csodálatos muzsika. A templomok akusztikája, különleges atmoszférája fogékonyabbá teszi hallgatóit. Ilyen környezetben lélekhidak építhetők az emberek közé, és leomlanak a zord élet által emelt falak.

Az elesettekkel való törődést a családi házban tanulta meg. Bár nehéz anyagi körülmények között éltek, soha nem utasították el azt, aki segítségért fordult hozzájuk. Az Aranyhegedű Alapítvány létre-hozásában sem PR-cél, hanem kizárólag belső késztetés motiválta. Hálás a magyar embereknek, akiknek jóvoltából tanulhatott, utazhatott, akik biztatták, akiknek szeretete mindenhová elkíséri, és kötelességének érzi ennek „törlesztését”.

Megtiszteltetésként érte a felkérés, hogy a Magyarország EU-csatlakozását népszerűsítő reklámfilmben komoly szerepet vállaljon. Kiváló kapcsolatainak köszönhetően a klip egy részét a Marokkói Királyság csodálatos, exkluzív épületeiben és tájain forgathatták.

2004-ben Mádl Ferenc a  Magyar Köztársaság Elnöke Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntette ki.

2004-ben Szinetár Miklóstól, az Operaház főigazgatójától vehette át a nemzetközileg is nagysikert aratott első szólóalbumának aranylemezét.

2005-ben Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Kisebbségekért Díjban részesítette.

2005-ben Ordines Internationales Pro Concordatia Populorum (Nemzetközi Egyesülés a Nemzetek Kölcsönös Egyetértéséért) Lovagrend lovaggá avatta.

2006-ban a Vízügyi Minisztérium „A vizek kártételei elleni védekezésért” érdemérmet adományozott számára.
 
2006-ban a világon egyedülálló stílusalkotó crossover szólóalbuma platinalemez lett, melyet Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas hegedűművésztől vehetett át.

2006-ban jelent meg a Szeretet Hegedűse című könyve, melyben leírta, hogy az igazi szegénységből miként lehet eljutni a királyi palotáig, ezzel is követendő példát mutatva a hátrányos helyzetben élő cigány és nem cigány tehetséges gyermekek számára.
 
2006. decemberében megjelent a “Filmzenék Csillagai” című legújabb albuma, amely mind a hazai, mind a nemzetközi várakozásokat felülmúlva olyan nagy sikert aratott a muzsikaszerető közönség körében, hogy az eladott példányszámok alapján aranylemez lett!
 
2006. december 10-én “Adventi Zenei Imádság Puskás Ferenc tiszteletére és a magyar alzheimer betegekért” címmel rendezett és adott koncertet a Mátyás-templomban az Aranyhegedű Szimfonikus Zenekarral és a világhírű vendégművészekkel.
 
2007. január 12-én Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nagytermében adott nagysikerű jótékonysági hangversenyt, melynek bevételéből az Országos Mentőszolgálat számára vásároltak  több millió forint értékben életmentő műszereket.
 
2007. február 21-én a három éve kómában fekvő Járóka Sándor orvosi kezelésének és ápolásának megsegítésére jótékonysági hangversenyt tartottak a Művészetek Palotájában, melyen a hegedűművész kedvenc hegedűjét ajánlotta fel árverésre. Ezzel a hangszerével már több olyan jótékonysági koncerten játszott, melyeknek bevételét beteg gyermekek életének megmentésére és gyógyítására ajánlott fel. Felemelő érzés volt számára, hogy az eredményes licitálásnak köszönhetően személyesen is hozzájárulhatott a mesterének tartott világhírű prímás kórházi kezeléséhez.

2007. április 28-án a Máltai Lovagrend eddigi munkássága és karitatív tevékenységének elismeréseként lovaggá avatta! Az ünnepélyes ceremóniára a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében került sor. A világ egyik legnagyobb és legelismertebb lovagrendjének tagjai közé kerülni igazán nagy megtiszteltetést jelentett a művész számára, ám a lovagi cím viselése további kötelezettségekkel is jár. A művész ígéretet tett, hogy folytatja karitatív tevékenységét és „hídépítő” szerepét, ezért a Máltai Lovagrend felkérte Sir Mága Zoltánt, hogy kulturális nagyköveti feladatokat is lásson el.

2007. május 13-án azért az áldozatos munkáért amit végez, hogy Magyarország, mint az Európai Unió tagállama el- és megismert legyen valamint művészete, közösségépítő - és társadalmi szerepvállalása elismeréseként Európa-díjban részesült, amelyet Kiss Péter miniszter úrtól vehetett át.

2007. június 24-én a Sovereign Order Of Saint John Of Jerusalem Máltai Lovagrend legmagasabb kitüntetését, a Becsület Rend Nagykeresztjét vehette át.

A 2007-es év a világkörüli turnét is jelenti a nemzetközileg is elismert hegedűművész életében. Április 20-án New Yorkban kezdte meg koncertkörútját, majd azt követően New Jersey-ben adott nagy sikerű hangversenyt. Las Vegas illetve Los Angeles után meg kellett szakítania turnéját, hiszen egy korábban felajánlott jótékonysági koncertjét nem akarta lemondani. Úgy érezte nem hagyhatja cserben a magyar közönséget és azokat  a hátrányos helyzetben élőket, beteg gyermekeket illetve idős embereket akik már nagyon várták a segítségét. Azonban az Egyesült Államokból sem tért haza üres kézzel, ugyanis a Filmzenék Csillagai című lemezének egyik sikerszámából videóklipet forgatott, amely a magyar közönség számára 2007. június 24-én a Budapesti Operettszínházban megrendezendő lemezbemutató gálakoncertjének alkalmával kerül bemutatásra.

A világkörüli turné nyáron folytatódik. Demszky Gábor Budapest főpolgármestere június közepén tesz látogatást Moszkvában és Kazanyban, ahol Mága Zoltán a magyar kulturális delegáció tagjaként több ízben ad koncertet. Oroszországból Jordániába, Törökországba, Franciaországba, Olaszországba, Szlovéniába, Németországba, Dubai-ba, Izraelbe, Hong-Kongba, majd Japánba vezet az útja, valamint az ősz folyamán visszatér az Egyesült Államokba és Kanadába. Koncertsorozata alatt Brahms I. magyar táncára egy Magyarországot népszerűsítő klipet készít, melyben a turné alatt érintett városok nevezetességei mellett bemutatja hazánk legszebb tájait és épületeit.

Hívták már a királyok prímásának, a zene nagykövetének, az emberek közötti hidak építőjének. Mondják, senki nem lehet próféta a saját hazájában. A kivételes tehetségű és emberségű művésznek, Mága Zoltánnak mégis sikerült.

Mága Zoltánról mondják:

A művészetben mindig nagy esemény, ha új csillag tűnik fel. Nem mindennapi jelenség ez! Azt jelenti, hogy született valaki – író, költő, színész, zenész –, aki többet, valami kivételeset tud, és aki tehetségével tartósan el tudja varázsolni az ő közönségét. Ilyen fiatal csillag Mága Zoltán.

Szinetár Miklós
Kossuth-díjas kiváló művész


A név, Mága Zoltán, a „klasszikus” szórakoztató zene, a hegedűmuzsika kedvelői, rajongói körében mágikus vonzerővel bír. Nem véletlenül. Ahogy ez a ma már nem is olyan fiatal, de töretlen energiával, odaadással dolgozó,
minden szépre és jóra fogékony, tanulni mindig akaró és hajlandó muzsikus a hangszeréhez, a hegedűhöz közelít, az nagyon sok úgynevezett „kész művészt” gondolkodásra késztethet. Nem nagyon régen felkeresett engem azzal a kéréssel, javaslattal, hogy tanítsam, próbáljunk együtt dolgozni. Nem tagadom, ugyancsak meglepődtem, hiszen az ő műfaja, a klasszikus könnyűzene tőlem elég távol esik, még ha szívesen hallgatom is – jó előadásban. Ugyanis ez a lényeg minden műfajban: a komolyság, az igényesség, a folyamatos, megalkuvás nélküli munka. A szélhámosságtól való elhatárolódás. Mindezek átgondolása után határoztam úgy, hogy megpróbálok segíteni Mága Zoltánnak, hátha az én egészen más tőről fakadó közeledésem a zenéhez, a hegedűtechnikához neki is hasznára válhat. Együtt munkálkodásunk még igen fiatal, de azt hiszem, nem haszontalan. Nagyon remélem, hogy Mága Zoltán eléri mindazt a szép és nemes célt, amit maga elé tűzött és amihez sok sikert és jó egészséget kívánok neki.


Komlós Péter
kétszeres Kossuth-díjas hegedűművész,
a Bartók vonósnégyes primáriusa


"Amikor először hallottam játszani a magyar hegedűművészt, Mága Zoltánt, nagyon élveztem játékát. Csodálatos hangon játszik, a darab lelkébe, karakterébe belemerült, felejthetetlen élményt hagyott bennem. Különösképp szeretném megjegyezni, hogy a hangszer, a zene és a művész egybeolvad és ez hihetetlen eredménnyel jár, mindeközben a művész teljesen ura a hangszerének."

Prof. Zachar Bron
világhírű hegedűművész

   Kapcsolódó cikkek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál