- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Színes
Öt csillag a szelektív hulladékgyűjtésért
Sztárok öltötték magukra azokat a hulladékból készült ruhákat, amelyek formabontó stílusukkal, hangulatukkal kívánják felhívni a figyelmet az újrahasznosítás lehetőségére.
/2007-06-05/  << Nyomtatható verzió >>
Öt ismert magyar személyiséggel kampányol idén az ÖKO-Pannon Kht., hogy minél nagyobb népszerűséget teremtsen a szelektív hulladékgyűjtésnek a lakosság körében. Gryllus Dorka, Tóth Gabi, Kásás Tamás, Till Attila és Szilágyi Tibor vállalkoztak arra, hogy arcukat, alakjukat adják az újszerű kezdeményezéshez, és hulladékból készült ruhákban állnak a fényképezőgép elé.

A sajtótájékoztatón Till Attila vallott saját környezettudatosságáról, illetve faggatta a sztárokat arról, hogy ők miért tettek eleget a kht. felkérésének, és privát életükben mit tesznek környezetük tisztaságának megóvásáért.

AZ ÖTLET
A kampány alapgondolata, hogy ismert személyiségek és a hulladék nem mindennapi bemutatásával a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és egyben elkerülhetetlenségére hívja fel a figyelmet. Az ÖKO-Pannon Kht. megalakulása óta végez lakossági szemléletformáló és oktató tevékenységet annak érdekében, hogy a lakossággal elfogadtassa és megkedveltesse a helyes hulladékkezelés módszerét, azt természetes, mindennapi tevékenységgé tegye. A korábbi kampányok után idén elérkezettnek látta az időt arra, hogy rendhagyó módon, szó szerint divatot teremtve szólítsa meg az embereket. Viszkei György ügyvezető igazgató elmondta: „Célunk az, hogy az élet különböző területének közismert, több generációt reprezentáló, hiteles személyiségein keresztül hatásosan bemutassuk, hogy a hulladék nem szemét, a hulladék érték.” Ezt jól szimbolizálják a kampány fotóin szereplő ruhák, amelyek valóban hulladékokból készültek. Az igazgató külön kiemelte és megköszönte, hogy a sztárok ellenszolgáltatás nélkül vállalták a kampánnyal járó feladatokat.


1600 hulladék – 69 méter huzal és fólia – 3000 lyukasztás
A rendezvényen részt vett Gryllus Dorka, Tóth Gabi, Szilágyi Tibor és Till Attila, aki egyben a műsorvezetői szerepkört is betöltötte. Sor került a werkfotók bemutatására is, melynek során a sztárok felelevenítették a különleges fotózás élményeit.  A sajtótájékoztatón továbbá láthatók voltak azok a ruhák, melyeket a hírességek a fotókon viselnek. Ezek elkészítéséhez közel 1600 darab hulladékot, 69 méter huzalt és fóliát használtak fel, Tóth Gabi konzervdobozokból készült ruháján pedig 3000 lyukasztást kellett ejteni.


Gryllus Dorka
„Nagyon szeretném, ha a gyerekem egy olyan világban élhetne majd, ahol még van levegő, tiszta víz, élni képes természet. Sajnos én egy nagyon kis pont vagyok ahhoz, hogy megakadályozzam a föld élővilágának kipusztulását. Ezzel a kampánnyal is szeretném fölhívni mások és magam figyelmét arra, hogy mi is felelősek vagyunk, egyenként mind.  Próbáljunk meg tenni valamit, és ha csak keveset is tehetünk, akkor legalább azt a keveset tegyük meg!”

Gryllus Dorka ruhája 800-1000 darab kólás és sörös dobozból készült sok-sok kötöződrót, 4 méter újrahasznosított műszálrost alapanyagú préselt bélésanyag és ugyanennyi műanyagháló, akryl festék-spray, műanyag ragasztóstift segítségével.
Tóth Gabi
„Szerintem a szelektív hulladékgyűjtés nekünk fiataloknak igazán fontos, jó lenne, ha az egészen kicsiknek már nem tanulniuk kéne azt, amit most például én tanulok, hogy miért is kell különelválasztani a hulladékot, hanem tudnák, és természetes lenne számukra. Remélem, hogy jó példával járhatok el, és sokan fontosnak érzik majd ezt az ügyet.”

Tóth Gabi ruhája 500 darab libamájkrémes konzervdobozból készült, melyeket lepréseltek. 50-60 méter vörösréz huzalt használtak fel házilag blankolva, majd házilag sablonra hajlítva, szétvagdalva, így képezve azokat a láncszemeket, melyek az egyenként hat helyen (kb. 3000 lyukasztás), kalapáccsal és bőrlyukasztóval perforált korongokat hivatottak összekapcsolni.
Kásás Tibor
„Megpróbálok mindenféleképpen környezettudatosan élni. Szeretem a természetet, és ennek minden szépségét. Vigyázzunk rá! Nem kell sok hozzá. Elég lenne, ha mindenki csak a saját otthonában szelektíven gyűjtené a hulladékot. És ha mindenki megteszi a magáét, az csak a természet javára válhat.”

Kásás Tamás pólós köntösének alapanyagához légpárnás csomagoló fóliából kb. 5 métert használtak el, ennek egy részét forma- és festés kísérletekre.
Tilla
„Hogy miért fontos nekem ez a kampány? Nagyon drasztikusan fogalmazva egy mondatban: azért, hogy nehogy idő előtt megrohadjunk! Egyébként érdekes dolog ez a szelektív hulladékgyűjtés, hiszen, amíg nem került az utcánkba egy szelektív hulladékgyűjtő sziget, addig mi sem válogattunk, azóta viszont mindenhol azt mondom, jó lenne minél több és több!”

Till Attila öltönye 50-60 közepes méretű szemetes zacskóból és egy zsák házilag színezett tömítő, csomagoló purhab-granulátumból készült.Szilágyi Tibor
„Olyan méretű ma már világunkban a környezetszennyezés és annak hatásai, hogy úgy érzem, ha valamit tehetek, hogy kicsit szebbé, jobbá, egészségesebbé tehetem a környezetünket, akkor kötelességem segíteni, ezért mondtam nagy örömmel igent ennek a társadalmi célú kampánynak az ötletére. Otthon igyekszünk mi is szelektíven gyűjteni a hulladékot, üvegek és palackok elkülönítésében már nagyon jó vagyok, és erre bíztatnék mindenkit!”

Szilágyi Tibor szmoking-öltönyt imitáló öltözékét is, számos kiegészítőjével együtt, szintén nagyon sok modellezés, kísérlet előzte meg, amíg az ebben a műfajban meglehetősen szokatlannak mondható anyagok: gyümölcsleves dobozok, újra-papír (textilre kasírozva, majd vizesen formázva) engedelmeskedtek a formai követelményeknek. Az ezüst kalap, a csokornyakkendő és a derékkötő ezüstös csillogását az italos karton csomagolás belseje adta, míg a sétapálcát pezsgőtablettás dobozokból kreálták.


  Kapcsolódó cikkek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál