Debreceni InfoPortál
©  2004  dip.hu  Minden jog fenntartva.
LEADER-siker Magyarországon: közel 3 milliárdos állami kötelezettségvállalás vidékfejlesztésre
Példátlanul sikeresnek bizonyultak a LEADER pályázatok hazánkban: a 3600 beérkezett pályázatból várhatóan több mint 3000 vidékfejlesztési projekt kap támogatást és valósul meg a következő egy évben. A napokban számos magyarországi régióban egyszerre kezdődött meg a szerződések aláírása.
/2007-06-04/
Az utóbbi hónapokban felgyorsultak az események a magyarországi LEADER pályázatokkal kapcsolatban. Eddig mintegy 1300 pályázat esetében született kötelezettségvállalás; országos szinten várhatóan összesen 3000-nél is több projekt részesülhet majd a támogatásból.

A LEADER akciócsoportok területén működő civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok közösen dolgozták ki a magyar vidék felzárkóztatására, munkahelyteremtésre, helyi termékek előállítására és értékesítésére, környezetvédelemre, turizmusfejlesztésre, hagyományőrzésre, integrációteremtésre irányuló vidékfejlesztési terveiket. A már bizonyosan megvalósuló pályázatok eddig több mint 2,8 milliárd forintnyi összeget képviselnek. A nyertes pályázóknak 2008 szeptemberéig kell megvalósítani ötleteiket.

Molnár Katalin, a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület elnöke szerint a LEADER sikere bebizonyította, hogy a magyar vidék képes az együttműködésre, képes arra, hogy helyi szinten, széleskörű összefogással civilek, vállalkozók és önkormányzatok közös célokat jelöljenek ki, tervezzenek meg. A vidékfejlesztési célok megvalósítására pedig most már Európai Uniós és állami források is rendelkezésre állnak.