- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Gazdaság - Belföld
Nagykövetek segítik a magyar közigazgatás átalakítását
Tisztább, átláthatóbb intézményrendszert szeretne a Transparency International
/2007-05-08/  << Nyomtatható verzió >>
Nyolc ország diplomatáinak részvételével nemzetközi munkacsoport alakult. Felkérésükre tanulmány készül arról, hogy melyek az állami intézményrendszer gyenge pontjai. 
 
Egyenes arányosság áll fenn egy ország fejlettsége, versenyképessége, illetve közrendszereinek átláthatósága között - mondta Kóka János azt követően, hogy nyolc ország magyarországi nagykövetével tárgyalt a gazdasági- és közélet átláthatóbbá tételéről. A gazdasági miniszter úgy látja: elsősorban a közpénzek felhasználását, a pártfinanszírozást kell nyomon követhetővé tenni.

- Magyarországon érdemben csökkenteni kell az adminisztrációs terheknek a körét, hiszen hogyha elveszünk az előírások, a szabályok dzsungelében, akkor ez több és több terepet ad az átláthatatlanságnak, a korrupciónak, protekcionizmusnak. A koalíciós pártok közös nyilatkozatokban rögzítették az elkötelezettségüket arra nézve, hogy változtassanak a társadalom többségét okkal és joggal irritáló kampány- és pártfinanszírozás szabályain. Azt mondták ezeknek az országoknak a nagykövetei, hogy hajlandóak beszállni egy olyan közös törekvés megvalósításába, ami ezeknek a nemzetközi mintáknak az elemzésével segít Magyarországnak kitisztítani a közéletet - mondta Kóka János.

Ausztria, Kanada, Franciaország, Hollandia, Japán, Németország és az Egyesült Államok képviseletében John Nichols, Nagy-Britannia nagykövete azt mondta: ezek az országok adják a Magyarországra érkező működőtőke 85 százalékát, így nekik is érdekük, hogy kiszámítható gazdasági, politikai környezetet találjanak itt.

John Nichols azt is elmondta: egy tanulmány elkészítésével bízták meg a Transparency Internationalt. Az év végére elkészülő felmérés rávilágíthat azokra a területekre, ahol szükség van az átláthatóság javítására.

A Magyar Rádió megkeresésére a nemzetközi szervezet magyarországi koordinátora, Alexa Noémi a következőket mondta a felmérés részleteiről:

- Olyan elemekre kell gondolni, mint a végrehajtó és törvényhozó hatalom, pártfinanszírozás, közbeszerzések. Van 15 úgynevezett pillére egy ország intézményrendszerének, és ehhez készítenek interjúkat az üzleti szféra szereplőivel, kutatókkal és a közszféra szereplőivel, politikusokkal. Tehát megpróbálják minél több oldalról megvizsgálni.

Az elmúlt hat évben Magyarország egyébként a 32. helyről a 41. helyre esett vissza az átláthatósági listán - derül ki a Transparency International adataiból.
 
Forrás: radio.hu  Kapcsolódó cikkek
- A köztisztviselők jönnek-mennek
- Hatósági ügyintézés az interneten
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál