- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Gazdaság - Belföld
A külföldön szabálytalankodó magyarok is fizetnek
Nehéz lesz végrehajtani az uniós szabályozást...
/2007-05-07/  << Nyomtatható verzió >>
Július 15-étől behajthatják a pénzbírságot azokon a magyarokon, akik uniós országban követnek el szabálysértést, és azokon a külföldieken, akik hazánkban tesznek ilyet - döntött hétfőn este az országgyűlés. Eddig még az eljárást sem lehetett megindítani. 
 
Július közepétől a jogszabály szerint szabálysértési ügyekben a magyar hatóságok megkereshetnek majd más uniós országokat, ha azok állampolgárai ellen itt eljárást folytatnak. Eddig ilyen lehetőség csak nagyobb bűncselekményeknél volt.

Természetesen ezzel együtt, ha magyar állampolgár ellen indul szabálysértési eljárás, akkor más uniós tagország hatóságai is élhetnek ilyen lehetőséggel. Szintén új szabály, hogy egy jogerősen lezárt szabálysértési ügyben, ha a büntetés 70 euró felett van, az uniós tagországok hatóságai megkereshetik a másik állam polgárát és behajtatthatják a pénzt.

Sós László az Igazságügyi Minisztérium büntetőjogi főosztályának vezetője elmondta: ez nem érvényes minden esetre.

- A szabálysértési eljárás lefolytatásához szükséges segítséget lehet kérni minden szabálysértési ügyben. A 70 eurós pénzbírságnak a végrehajtását meg nem minden ügyben lehet kérni, csak a törvényben meghatározott, tételesen felsorolt szabálysértések miatt. Ezek tipikusan közlekedési és tulajdon elleni szabálysértések, de van benne garázdaság, fenyegetés, természetvédelmi szabálysértés is - így Sós László.

Magyarországon egyébként egy évben 5-6 ezer olyan külföldiek által elkövetett szabálysértési eljárás van, amely pénzbírsággal zárul.

Nehéz lesz végrehajtani az uniós szabályozást, szakértők reménytelennek látják a bírság behajtását. Németországban már életbe lépett a változás.

Más a jog és más a gyakorlat – ezt ismerték el a szövetségi igazságügyi minisztériumban a sajtóosztályon, konkrétan azt, hogy nagyon nehézkes végrehajtani a brüsszeli megállapodásban foglaltakat. Az viszont mindenképpen haladás, mondták, hogy ebben az évben nagyjából valóban minden tagállam törvényhozása elfogadja, és jogszabályba iktatja, hogy kölcsönösségi alapon elfogadja, és tiszteletben tartja, és ennek megfelelően behajtja a 70 euró fölötti pénzbírságokat, amelyeket polgárai ellen kiszabnak egy másik tagállamban.

Ennek a gyakorlati megvalósítása azonban még hosszú éveket vehet igénybe. Ilyen rendszer a valóságban egyelőre csak Ausztria és Németország között működik, az osztrák, illetőleg a német nyilvántartási rendszerek egybeépültek ugyanis Németországban. Ilyesfajta adatrendszeri egyesítések az ügyészségi infrastruktúrák fejlettségbeli különbségei és egyéb okok miatt csak döcögve indulhatnak be, még olyan szomszédos fejlett országok között is, mint Hollandia és Németország, vagy az említett két állam és a skandináv országok között.

Forrás: radio.hu  Kapcsolódó cikkek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál