- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Tudomány - Historix
A Fogyó Félhold fénye
A török elleni felszabadító háborúk és a magyar történelem 1670-1690 - Beszámoló a Fogyó félhold fénye komplex nemzetközi versenyről/2007-04-16/  << Nyomtatható verzió >>

A Győztes csapat
Nagy Nikolett,
Várszegi Zsófia,
Ümit Akcali török kultúrattasé,
Johanna Stempinska lengyel nagykövet,
Dr. Végh Ferenc vezérezredes ny. vezérkari főnök,
Ősz Gábor,
Nagy Alexandra Petra,
Oravecz Kinga
Eredményesen ért véget a „Fogyó Félhold fénye” komplex nemzetközi történelem verseny. A döntőt 2007. április 10-én Törökbálinton rendeztük.

A versenyt megtisztelte jelenlétével Johanna Stempisnka Nagykövet asszony, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Ümit Akcali asszony, a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségének kultúrattaséja, Végh Ferenc vezérezredes a Magyar Honvédség nyugállományú vezérkari főnöke, Keller László Törökbálint polgármestere, országgyűlési képviselő, valamint a vendéglátók nevében Dr. Német István az iskola igazgatója.

A szeptemberi kezdéskor – az Oktatási Minisztériumi támogatás híján - csak 30 magyarországi csapat nevezését tudtuk fogadni. A selejtezők végén a legjobb hazai 12 csapat - 6 középiskolai és 6 általános iskolai - kapott meghívót a döntőre. A határainkon kívüli érdeklődést mutatja, hogy két középiskolai csapat jutott még a döntőbe: Komárno, és Székelyudvarhely képviseletében. Az általános iskolai mezőnyt erősítette négy Szlovákiai csapat: egy Fülekről és három Komárnoból. Örömmel láttuk vendégül a határainkon túli magyar iskolák diákjait, akik a vetélkedőn nagyszerűen helytálltak.

Ez a verseny sem valósulhatott volna meg a támogatók nélkül.  Megköszönjük önzetlen segítségét: a Törökbálinti Önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának, a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Magyar Honvédség Pest megyei Toborzó Irodájának, a BEOSZ-nak, a Raabe Kiadónak, a Korona Kiadónak, a Coldwell Kiadónak. Az ING Zrt-nek köszönjük a verseny díjalapját, a diákok utaztatását és szállását. Köszönjük a Sodexho vállalatnak az étkeztetést, az Infopack Bt-nek a verseny emblémáival díszített pólókat. A Bálint Márton Általános és Középiskola az új tornacsarnokát, ebédlőjét és tantermeit bocsátotta a verseny rendelkezésére.

Minden versenyen meghatározó az emberi tényező. Egyedül ezt nem tudtam volna megvalósítani. Köszönöm, a csapatnak a sikeres és zökkenőmentes lebonyolítást. A szállóigévé vált verssor szerint: „Ki ekével, ki kalapáccsal, ki tollal”. Köszöntöm és köszönöm a munkáját: Katkó Gáspárnak, és Mártonnak, Hermann Doloresnek, Szlavkovszky Mariannak, Kocsis Dominikának, Szigeti Attilának, Papp Norbertnek, Dávid Richárdnak. Köszönöm a Bálint Márton Általános és Középiskola diákjainak áldozatos munkáját, akik jó házigazdaként segítették a versenyt.

Külön köszönöm a zsűri munkáját. Tagjai: Dr. Marossy Endre, Dr. Draskóczy István, Dr. Tapolczay László, Muszka János, Nagy Zsolt százados.

A vetélkedő szünetében a Magyar Honvédség Pest megyei Toborzóirodája tartott nagy közönség-sikert arató fegyver bemutatót.

A verseny végeredménye (abszolút sorrend) a következő volt:

CsapatnévIskolaÖssz.Csandarli RózsáiBálint Márton Általános és Középiskola, Törökbálint143,5Kizil ElmaBrodarics István Általános Iskola, Mohács93,0Szent LigaBatthyány János Gimnázium és Szakközépiskola, Csongrád87,5Tomori csapatSzéchenyi István Belvárosi Általános Iskola, Mohács80,5KeménymagHerman Ottó Gimnázium Miskolc78,0Veszprémi odaliszkekIpari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém76,0Vásárhelyi Szent LigaVásárhelyi Pál Gimnázium, Polgár73,0Janik KalaSzabadhegyi Közoktatási Központ, Győr72,5Filˇakovo fun clubMocsáry Lajos Alapiskola, Fülek, Szlovákia71,0Eltünt hősökMunka utcai Magyar Tannyelvű Ált. Isk., Komárno, Szlovákia69,5Erdélyi bujdosókTamási Áron Líceum, Székelyudvarhely67,0Törökbálinti Szent LigaZimándy Ignác Általános Iskola, Törökbálint64,5Sem csellel, sem erővelMunka utcai Magyar Tannyelvű Ált. Isk., Komárno, Szlovákia61,5Rapid KomáromIpari Középiskola, Komárno, Szlovákia61,0Török virágokMunka utcai Magyar Tannyelvű Ált. Isk. Komárno, Szlovákia56,5MorallesMóra Ferenc Általános Iskola, Budapest, Csepel56,0AranyosokÁltalános Iskola, Berettyóújfalu45,0A vár örzőiBaross Gábor Általános Iskola, Budapest31,5

A kiselőadók versenyét idén Magyari Szilárd székelyudvarhelyi diák nyerte.

A verseny végén került meghirdetésre a jövő évi téma: Károly Róbert uralkodása.

Ősz Gábor, szervező  Kapcsolódó cikkek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál