- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kultúra - Déri Múzeum
Rómaiak és Barbárok
Magyarországi régészeti leletek kiállítása Lengyelországban
/2006-10-03/  << Nyomtatható verzió >>
Szeptember 24-én zárult a lengyelországi Biskupinban a XII. Régészeti Fesztivál, amelynek ezúttal negyedik alkalommal volt résztvevője, társszervezője a debreceni Déri Múzeum.

Lengyelországnak tőlünk távol eső észak-nyugati részén, a Bydgoszcz és Poznan közötti tóvidéken rendezték most 12. alkalommal az óriási érdeklődéssel kísért fesztivált. 
                                                                     
A Biskupini Régészeti Park és a Varsói Egyetem Régészeti intézete minden évben más történeti kort idéz fel rendezvényén, amelynek középpontjában a múzeum épületében megrendezett kiállítás áll. Ezúttal tíz múzeum műtárgyai idézték fel a római császárság korát, a római birodalom területén lakó és az őket körülvevő, velük állandó kereskedelmi kapcsolatban vagy háborúban álló barbárok (szarmaták, germán törzsek, kelták, hunok) kapcsolatát.
                                                                         
A kiállított tárgyak felét, több, mint 110 db régészeti leletet a Déri Múzeum kölcsönözte, a másik felét kilenc lengyel múzeum adta össze. Azon a tájon sohasem táboroztak római légiók, most mégis legionáriusok lepték el a Régészeti Múzeum 28 hektárnyi területét: iskolások és felnőttek, hagyományőrző csoportok és kirándulók öltötték magukra a római légió ruháit, fegyvereit, pajzsát. A  látogatók számára számtalan szórakoztató – oktató programot biztosítottak a szervezők: szakemberek útmutatásával kipróbálhatták a kerámia restaurálást, kézművesek irányításával a szövés-fonás rejtelmeit, tanulmányozhatták a bronzöntést, az ezüst megmunkálást, vaskovácsolást, építhettek római utat,  megismerhették a vaskohó működését, sót párolhattak a wieliczkai sóbánya-múzeum szakembereivel, nyírfa-szurkot égettek német muzeológusok segítségével, szánthattak római-kori ekével, miközben a színpadon folyamatosan zajlottak a bemutatók: gladiátorok harca, római katonák és a barbárok közötti csatározás, vagy békésebb szórakoztatás, római-kori divatbemutató a hölgyek számára.

A Déri Múzeum most negyedik alkalommal vesz részt a Fesztiválon, és a harmadik régészeti kiállítás anyagának jelentős részét kölcsönzi a lengyel kollégák számára. Az a hatalmas leletanyag, amely a Déri Múzeum raktárában található, régészeink kitartó munkájának eredményét jelenti és kincsesbányaként szolgál a hazai és a külföldi partnerek számára az egy-egy témakört bemutató kiállításokhoz. Ennek a kiállításnak Módyné Nepper Ibolya múzeumi főtanácsos volt a szakmai irányítója múzeumunk részéről.

A kiváló technikával megépített, jól szerkesztett ismertető szöveggel ellátott kiállítást a fesztivál zárásáig mintegy 110.000 látogató tekintette meg. A biskupini helyszínen október végéig nyitva tartó kiállítás anyagát a jelenlegi tervek szerint már lekötötte a Poznani Régészeti Múzeum és a Varsói Állami Régészeti Múzeum. Tárgyalások folynak további bemutatókról is.


A biskupini kiállítás helyszínét lengyel barátaink ebben az évben bővítették, korszerűsítették az Európai Uniótól nyert több millió  Eurós pályázati összegből, magát a kiállítást pedig a Déri Múzeummal közösen készített Kultúra 2000 pályázaton nyert pénzből és szponzorok támogatásával rendezték meg.

A effajta, nagy tömegeket megmozgató, sokaknak élményt nyújtó kiállításokkal híveket szerezhetünk a múzeumok, múltunk emlékei számára nemcsak az érdeklődők körében, hanem egyszer talán olyan szponzorok körében is, akik a meglévő reklám-lehetőségek fejében hajlandóak lesznek nálunk is anyagi támogatást nyújtani a rendezvényekhez. Lengyelországban már sok ilyen cég létezik.

Molnárné Mayer Mária  Kapcsolódó cikkek
- A debreceni Déri Múzeum vehette át a 2005-ös Év Múzeuma-díjat
- Krisztus keresztútja
- Múzeumi Matiné Muzsika
- 2016-ig Debrecenben marad a Golgota
- Marc Chagall: Odüsszeia
- A 75.000.  látogatót köszöntötték a Déri Múzeumban
- Apa születésnapja
- Jön a karácsony, megy a Munkácsy
- Kevés látogató a múzeumokban
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál