- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Hírek - Regionális
A Bocskai az ár ellen
Április elseje óta tart az árvízi veszélyhelyzet miatti készültség
/2006-05-05/  << Nyomtatható verzió >>
Az idei készültség az árvízi veszélyhelyzet miatt április elseje óta tart a debreceni dandárnál, és idén valóban be kellett vetni erőiket a gátakon. Több mint 800 debreceni katona vett részt az árvíz elleni védekezésben. Az MH 5. Bocskai István Könnyű Lövészdandár katonái Tiszalúcon, Sárospatakon, Szarvason, Gyomaendrő-dön, Szolnokon és Csépa körzetében dolgoztak a gátak megerősítésén.A katonák első útja 2006. április 7-én, hajnali 4 órakor a Felső-Tisza vidék térségébe vezetett. A honvédek Tiszalúc, valamint Sárospatak térségében dolgoztak, ahol a helyi lakosokkal karöltve hullámverés elleni védművet, valamint bordás megtámasztást építettek ki. A mintegy 250 fő, 50 technikai eszközzel - Rába, Mercedes és Ural tehergépjárművekkel - indult útnak.

A következő feladat Szolnokon adódott. 2006. április 14-én hajnalban 15 katona 4 darab PTSZ lánctalpas nehézkétéltű járművel, illetve tehergépjárművekkel indultak útnak, hogy a térségben segítsék az árvízi védekezést. A PTSZ nehézkétéltű járművekkel a homokzsákok szállításán kívül a lakosság esetleges mentésére is felkészültek a katonák, ám szerencsére a megfeszített munkának köszönhetően erre nem került sor.

A dandár mintegy 700 fővel és 110 technikai eszközzel települt ki Gyomaendrődre, illetve Szarvasra április 17-én, valamint április 19-én. Munkájukat a velük tartó Mobil Operatív Csoport segítette. A települések menti gátak megerősítése közel sem volt egyszerű feladat, azonban a katonák kitartó munkával – 12 órás váltásokkal – a vízügyi, katasztrófavédelmi erőkkel és más katonai alakulatok honvédeivel karöltve megakadályozták a víz kitörését.


A legsúlyosabb helyzet Csépa térségében várta a katonákat. A Körös gátja nem bírta a megáradt folyó nyomását, több helyen megcsúszott, illetve rohamosan süllyedni kezdett a töltés. A térségbe azonnal kivezényeltek több száz "önkéntest", köztük a MH 5. Bocskai István Könnyű Lövészdandár katonáit is, akik később a Szentesi laktanyában leltek percnyi pihenőre. Mintegy 300 debreceni honvéd dolgozott éjjel-nappal a teljesen meggyengült gát megerősítésén.

Május első napjaiban a bázisra érkezett 500 fő Szentesről és Gyomaendrődről körülbelül 50 technikai eszközzel.

A gáton dolgozó katonák és árvízvédelmi szakemberek emberfeletti munkájának köszönhetően még bírja a gát, ám még megjósolhatatlan, meddig lesz szükség a hadsereg segítségére.

Jelenleg 170 fő maradt a Bocskai dandártól Szentesen, Nekik a továbbiakban is kitartást kívánunk!  Kapcsolódó cikkek
- Katonák a gátakon
- Gyomaendrődön a Bocskai
- Szolnokra indultak Bocskai Lövészdandár katonái
- Ünnepség a Bocskaiban
- Virtuális támadás érte a hadházi határt
- Káté Gyula lett az összesített legjobb
- Koszorúzás a Bocskai-szabadságharc emlékére
- Bocskai munkabizottság
- Közel 8 és fél millió forint megyei Bocskai-ünnepségekre
- Magyar-román határmenti települések közös ünnepsége
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál