- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Hírek - Belföld
Orbán gratulált Gyurcsánynak
A szocialista-liberális koalíció nyerte a választásokat
/2006-04-24/  << Nyomtatható verzió >>
Vasárnap este hét órakor lezárták a szavazóurnákat az országgyűlési képviselő-választások második fordulójában. A szavazatok több mint 98 százalékának összeszámlálása alapján az eddig kormányzó szocialista-liberális koalíció nyerte a választásokat. 

A második forduló után várhatóan 210 képviselője lesz az eddigi kormánykoalíciónak - közülük 18 szabad demokrata - és 175 az ellenzéknek: 165 Fidesz-KDNP és 11 MDF képviselő. Vagyis a különbség az eddigi 10 helyett 34 fő a koalíció javára. Emellett egy független honatya is lesz, a Somogyért Egyesület elnökének személyében.

A visszalépések hatására 13 olyan körzetben is veszített a Fidesz-KDNP jelöltje, ahol az első forduló után még az első helyen állt, míg a szocialistáknál ez csak négy esetben történt meg. Győztek azok a liberálisok is, akiknek a javára az MSZP-sek léptek vissza, köztük Kuncze Gábor SZDSZ elnök.
 
Ugyanakkor nem szerzett egyéni mandátumot a Várnegyedben Kóka János szabad demokrata gazdasági miniszter, az I. kerületnek ugyanis a II., a belső XI. és a XII. kerülettel együtt továbbra is fideszes képviselője lesz. A főváros többi 28 körzetében a mai kormánypártok jelöltjei győztek.

A választási központban Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője elmondta, hogy 11 egyéni választókerület van még, amelyben nem beszélhetünk végleges eredményről, hiszen ezekben az első és második helyezett között kicsi a különbség, tehát az eredményt befolyásolhatják a külföldi szavazatok, illetve választókerületenként egy-egy szavazókör szavazatai, hiszen ezekben meg kell várni a külföldről hazaérkező szavazatokat és csak utána lehet összesíteni.
 
Az Országos Választási Bizottság korábban kiadott egy állásfoglalást a külföldön leadott szavazatok megszámlálásával kapcsolatban. A törvény ugyan pontosan rendelkezik erről, de néhány szavazókörben bizonytalanság volt. Nem értették mindenhol, hogy itthon bizonyos szavazókörök vasárnap miért nem számolhatják össze a szavazatokat, miért nem hirdethetnek eredményt. Ezért mondta ki a választási bizottság állásfoglalásában, hogy azok a szavazókörök, amelyeket kijelöltek a külföldön leadott voksok fogadására – minden választókerületben egy ilyen van – a szavazás befejezése után lezárják az urnát, nem számolják össze a voksokat, hanem őrzik mindaddig, amíg külföldről megérkeznek a szavazólapok. Ezeket az itthoniak közé keverik, és együtt számolják meg őket, a külföldi szavazatok titkossága érdekében.

Ebből következik, hogy nem csak az a nem egészen 6 ezer szavazatot nem számolták meg vasárnap, amiket külföldön adtak le, hanem azt a körülbelül 50-60 ezret sem, amelyek azokban az urnákban vannak, ahova hazaérkezésük után belekeverik a külföldi voksokat.

Az összesített végeredményt egyébként, amelyben már a töredékszavazatok és a külföldön leadott voksok is benne lesznek, május 10-éig hozza majd nyilvánosságra az Országos Választási Bizottság.

Így tehát hat Fidesz-KDNP és öt MSZP jelölt nem lehet még biztos a győzelmében. Még körülbelül 4300 szavazatot várnak külföldről és 50 ezer voks van a még fel nem bontott urnákban. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke kijelentette, hogy a választás törvényes volt, tehát nincs akadálya az eredmények megállapításának.

A köztársasági elnök bejelentette, hogy hivatala már a következő napokban felveszi a kapcsolatot a parlamentbe jutott pártok képviselőivel, hogy mielőbb összeülhessen az új Országgyűlés. Sólyom László közölte, hogy amint meglesz a választás hivatalos végeredménye, tárgyalni fog a pártok miniszterelnök-jelöltjeivel, hogy az új kormány minél hamarabb megalakulhasson, akár már az Országgyűlés alakuló ülésén. Az államfő az embereknek megköszönte, hogy elmentek szavazni, a választások szervezőinek pedig a munkát.

Az országgyűlési választások második fordulójában egyébként a részvételi arány 64,34 százalékos volt. Délután fél 6-ig a részvételi arány a fővárosban volt a legmagasabb, 62,27 százalék; és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legalacsonyabb, 53 és fél százalék.

A közvélemény-kutatók is egyébként az MSZP győzelmét valószínűsítették, és ezzel együtt azt, hogy a jelenlegi kormánykoalíció megőrzi többségét a parlamentben.

Gyurcsány: Győztünk... - Orbán és Dávid gratulált - Kuncze kényelmes többségről beszélt
 
Gyurcsány Ferenc, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a Köztársaság téren azt mondta, győztünk, és a győztesnek van egy fontos felelőssége: hogy ezzel a győzelemmel egész Magyarország nyerjen. Korábban Hiller István, a szocialista párt elnöke kijelentette, először fordul elő, hogy egy kormány a választók bizalmából tovább folytathatja a munkáját. Hiller István szerint az eredmény megkérdőjelezhetetlenül érvényes.

Orbán Viktor telefonon gratulált Gyurcsány Ferencnek a választási győzelemhez. A Fidesz elnöke közölte, az idei országgyűlési választások legfontosabb tanulsága, hogy akik összefognak, nyernek, akik erre képtelenek, veszítenek.

Az MDF elnöke is gratulált a szocialista pártnak, kellő mértéktartást kívánva győzelmükhöz, a jobboldalnak pedig méltóságot a vereség elviseléséhez. A pártelnök úgy véli: útvesztőben van és földindulásszerű átrendeződés előtt áll a jobboldal.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a Városház-parkban felállított Liberális sátorban azt mondta, a választók nem veszik be a hazugságot, a félrevezetést, a rágalmazást, sőt elutasítják azt. Mint megjegyezte, úgy tűnik, hogy koalíciós kormány alakul, a mandátumok száma pedig valahol 205 és 210 között lesz. Ez kényelmes többséget biztosít, szemben a négy évvel ezelőtti szoros többséggel szemben - emelte ki.

Gyurcsány reformokat ígért, Orbánék a választási csalásokkal foglalkoztak

Gyurcsány Ferenc reformokat ígért a vasárnapi voksoláskor, ha elnyerik a választók bizalmát. A kormányfő, hasonlóan az április 9-i első fordulóhoz, feleségével és két gyermekükkel gyalogosan érkezett szavazni, a budapesti II. kerületi Áldás utcai általános iskolába. A politikus bizakodva elmondta: amennyiben másodszor kormányt alakíthat, az nem egyszerűen folytatást, hanem sokkal több reformot, változást jelent majd, amire álláspontja szerint szüksége van az országnak, csakúgy mint a nagyobb biztonságra, nyugalomra és egységre.

A Fidesz elnöke szavazatának leadásakor arról beszélt, hogy pártjában munkacsoport foglalkozik a választási csalásokkal, amelyeket már hétfőn a nyilvánosság elé tárnak. Orbán Viktor megfogalmazása szerint az elvégzett munka miatti jó lelkiismerettel várják az országgyűlési választások végeredményét.

Még vasárnap délig leadta szavazatát Hiller István, az MSZP, Kuncze Gábor, az SZDSZ és Dávid Ibolya, az MDF elnöke is. Közülük egyedül a demokrata fórum vezetője nyilatkozott az újságíróknak. Dávid Ibolya arra a kérdésre, hogy milyen eredményre számít, annyit mondott Tamásiban: „Majd este meglátjuk”.

Forrás: radio.hu  Kapcsolódó cikkek
- Hétfőn írják alá a koalíciós megállapodást
- Elutasított választási kifogások
- A Fidesz egy újraszavazást, négy újraszámlálást akar
- Gyurcsány: A győztesnek van egy fontos felelőssége...
- Orbán egy Fidesz-szavazót sem enged bántani
- Kuncze azt üzeni, nincs kit megvédeni
- Dávid Ibolya: Útvesztőben van a jobboldal
- A koalíció győzelmét valószínűsítették a közvélemény-kutatók
- A fogvatartottak is szavaztak
- Választási utózönge
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál