- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Hírek - Belföld
A koalíció győzelmét valószínűsítették a közvélemény-kutatók
A TÁRKI három forgatókönyvet dolgozott ki, mindhárom változat a koalíció győzelmét jósolta
/2006-04-24/  << Nyomtatható verzió >>
Az MSZP győzelmét valószínűsítették a közvélemény-kutatók, és ezzel együtt azt, hogy a jelenlegi kormánykoalíció megőrzi többségét a parlamentben - derül ki az este hétkor nyilvánosságra hozott adatokból.
 
A TÁRKI három forgatókönyvet dolgozott ki, mindhárom változat a koalíció győzelmét jósolja, annak mértéke az egyes pártok szavazóinak részvételi hajlandóságán múlik. A mandátumbecslés első forgatókönyve szerint - melyet a tv2-ben tettek közzé -, ha ugyanannyian mennek el szavazni, mint az első fordulóban, akkor az MSZP 182, az SZDSZ 20, a Fidesz-KDNP 171, az MDF 12 mandátumot szerez, és egy független képviselő jut a Parlamentbe.

A második forgatókönyv szerint tíz százalékponttal kevesebb Fidesz-szavazó esetén az MSZP 189, az SZDSZ 23, a Fidesz-KDNP 161, az MDF 12 mandátumot szerez, és egy független képviselővel számolnak. A harmadik forgatókönyv számításai szerint, azaz ha tíz százalékponttal kevesebb MSZP-szavazó megy el szavazni, akkor az MSZP 173, az SZDSZ 20, a Fidesz-KDNP 180, míg az MDF 12 mandátumot szerez, és egy független képviselő jut a Parlamentbe.

A Medián azt valószínűsíti, hogy az MSZP-nek 190, a Fidesz-KDNP-nek 164 képviselői mandátuma lehet az országgyűlési választások vasárnapi második fordulója után a parlamentben - derült ki az RTL Klub műsorából. A Medián a részvételi adatok alapján azt becsülte, hogy az MSZP 187-193, a Fidesz-KDNP 161-167 képviselői helyet kaphat. Az SZDSZ 19 (19-20), az MDF 12 mandátumot nyerhet, és egy független képviselő is ülne a parlamentben.

Karácsony Gergely, a cég munkatársa a műsorban elmondta, valószínűleg a Fidesz szavazói valamivel kisebb arányban járulntak az urnákhoz, mint két hete. A Medián képviselője kijelentette: nagyon kevéssé tűnik valószínűnek, hogy a Fidesz fordítani tudna, becslésük szerint a jelenleginél valamivel nagyobb lehet MSZP-SZDSZ koalíció esetén a kormánytöbbség.

A Századvég szerint huszonnéggyel több mandátumot kaphat az új parlamentben az MSZP, mint a Fidesz-KDNP. A közvélemény-kutató az MSZP-nek 189, a Fidesz-KDNP-nek 165, az SZDSZ-nek 20, az MDF-nek 11 mandátumot valószínűsít.

A Szonda Ipsos választási előrejelzését a Magyar Televízióban ismertették. E szerint az MSZP tizenhárommal több egyéni mandátumot szerez az országgyűlési választások második fordulójában, mint a Fidesz-KDNP. A közvélemény-kutató cég azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a második fordulóban az MSZP 58, a Fidesz-KDNP 45, az SZDSZ 5, az MDF 1 mandátumot szerez, ezenkívül 1 független képviselő is mandátumhoz jut.

Az összes mandátum megoszlása a becslés szerint: az MSZP 186, a Fidesz-KDNP 167, az SZDSZ 20, az MDF 12 parlamenti helyhez jut és egy független is bekerül a parlamentbe. A Szonda Ipsos szerint az a legvalószínűbb, hogy a kormány és az ellenzék mandátumainak aránya 206-179 lesz.

A Gallup intézet a „billegő" körzetekben végzett április 10-i és április 20-i telefonos vizsgálat eredményei között nem volt lényeges különbség, ami arra utalhat, hogy ezekben a körzetekben továbbra is néhány szavazat dönthet a győztesről. A cég mandátumbecslésre nem is vállalkozott.

Forrás:

radio.hu

  Kapcsolódó cikkek
- Hétfőn írják alá a koalíciós megállapodást
- Elutasított választási kifogások
- A Fidesz egy újraszavazást, négy újraszámlálást akar
- Orbán gratulált Gyurcsánynak
- Gyurcsány: A győztesnek van egy fontos felelőssége...
- Orbán egy Fidesz-szavazót sem enged bántani
- Kuncze azt üzeni, nincs kit megvédeni
- Dávid Ibolya: Útvesztőben van a jobboldal
- A fogvatartottak is szavaztak
- Választási utózönge
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál