- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Színes
„Magyar Kézműves Remek”
Tizennyolc kézműves részesült a megtisztelő elismerésben
/2006-01-26/  << Nyomtatható verzió >>
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége 2001. végén határozatot hozott arról, hogy megalapítja a „Magyar Kézműves Remek” elismerő címet, amelyet minden évben a kamara pályázatára jelentkező gyakorló kézművesek számára adományoz.

A pályázatot a teljes vállalkozói kör számára hirdette meg, mivel az EU-csatlakozás küszöbén ezzel kívánta támogatni a magyar vállalkozói kultúra, a kézműipari szakma rangjának elismertetését. A nemzeti kamara kezdeményezése azzal a meggyőződéssel jött létre, hogy több gazdasági ágazat összefogásával a hagyományokat őrző, az agráriumhoz is kötődő, kiemelkedő minőségű hazai termékek piacra kerülését és turisztikai hasznosítását szolgálja, és ezzel a kis- és mikro-vállalkozások versenyképességét erősítse. A kézműves hagyomány és a turisztikai vonzerő egymásra épülve kiegészíti, és markánsan segíti is az adott tájegység, régió egyedi arculatának, jellegzetességeinek megőrzését.

A pályamunkákat elismert szakértőkből álló grémium a pályázati felhívásban közzétett követelmények alapján zsűrizte. Ezek az adott termék eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, minősége és turisztikai hasznosíthatósága.   A megtisztelő cím elnyerése a vállalkozók számára olyan erkölcsi elismerés, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara saját marketing eszközeivel támogat.

A „Magyar Kézműves Remek” címmel kitüntetett vállalkozó lehetőséget kap arra, hogy az üzletmenetében a díj adományozójára utaló lógót és díjazott termékén meghatározott tartalmú, a „Magyar Kézműves Remek” ismertető kártyát használhasson.

Magyar Kézműves Remek 2005. címet nyert Hajdú-Bihar megyéből:

Dobiné Vass Júlia (Nádudvar)
fazekas népi iparművész, a népművészet ifjú mestere

A több száz éves történelmi múltra tekintő nádudvari fazekasság fekete kerámia termékeivel, és sütő-főző edényekkel pályázott. Nádudvaron már az 1581. évi dézsmajegyzékben három Korsós nevű család van feljegyezve. Míg 1852-ben még 48 fazekas családot tartottak számon, 1868-ban már csak három iparengedélyes korsóst találtak. A múlt század harmincas éveiben már csak két család maradt meg ebben a mesterségben. Vass Júlia feleségként került a Korsós Nagy családhoz, ahol férjétől és annak édesapjától tanulta meg a mesterséget az 1970-es évektől. Kiválóan műveli a fazekasságot, hagyományos fekete kerámiái a magas szintű mesterségbeli tudását bizonyítják. Hagyományos sütő és főző edényei mai használatra alkalmas tűzálló tárgyak, amelyeknek drótozása esztétikailag is dekoratív és a funkcióhoz igazodó. Munkái keresettek, külföldi és belföldi kiállításokon, országos rendezvényeken gyakran szerepel. Olaszországban, Németországban és Belgiumban önálló kiállításon mutatkozott be. Termékeit önállóan értékesíti. Közel háromszáz zsűrizett terméke szerzői jogvédelem alatt áll. A tradíció a családban marad, tudását, tapasztalatát fiának Zsoltnak adja át, aki tavaly megkapta a népművészet ifjú mestere címet.

Mihalkó Gyula (Balmazújváros)
pásztorkalap készítő népi iparművész, a népművészet mestere

Pályázatának tárgya népi kalapok: kunsüveg, hortobágyi csikós, gulyás, juhász, kondás és betyár kalapok, újvárosi paraszt kalap, nyírségi kalap, debreceni kemény kalap, illetve párizsi kalap. Készít azonban a mai kor igényeinek megfelelő, divatos darabokat is. A negyedik generációs, hagyományokat híven őrző kalapos termékei a maga nemében egyedülálló alkotások, amelyek megfellebbezhetetlen szakszerűséggel és kifogástalan minőségben készülnek.
2003. óta a népművészet mestere, 2004-ben Király Zsiga díjat kapott és a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat minőségi termék címét is megkapta.

További nyertesek az országban:

Szakál László, citerakészítő - Hódmezővásárhely
Mosonyi Csabáné, tojásíró népi iparművész -Pécs
Arnold Fülöpné, gyöngyfűző népi iparművész - Borota
Balogh Gáborné textilműves Békés
Takács István mesterremek díjas díszkovács – Zalaszentbalázs
Gálné Nagy Ildikó szövő, népi iparművész -Algyő
Sipos Péter, Hunique Bt., C4 nyereg és heveder készítés - Nagyvázsony
Szalma Valéria keramikus – Jászszentlászló
Ambrus Sándor fazekas, népi iparművész - Hódmezővásárhely
Horváth Istvánné népi iparművész – Heves
Pataki Miklósén népi iparművész - Heves
Vermes Lajosné népi iparművész - Heves
Balázs Róbert népi fajáték készítő - Sály
Merényi József, fafaragó –Miskolc
Mátray Magdolna csipkekészítő népi iparművész, a népművészet mestere -Bábolna


  Kapcsolódó cikkek
- "Magyar Kézműves Remek" cím debreceni díjazottjai
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál