- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Tudomány - Mozaik
A hideg idő háziállataink számára is végzetes lehet
Nem csak a mienk fagy le!
/2006-01-24/  << Nyomtatható verzió >>
A kemény hideg a szabadban tartózkodó járókelőkre embert próbálóan hat, a kemény mínusz a nem megfelelően tartott gazdasági haszonállataink vagy kedvenceink számára is halálos lehet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint a téli kemény hidegben érdemes az állatainkat olyan hőmérsékletű, zárt helyen tartani, ahol a kihűlés nem veszélyezteti őket. Emellett ügyelni kell arra is, hogy mindig legyen tálkájukban iható víz és energiában gazdag táplálék.

Törvényileg védett állatok

A 2004. X. törvény szerint az állatkínzás bűncselekmény. Jogszabály szerint (többek között) állatkínzást követ el az is, aki gerinces állatot úgy tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Ha valaki azt tapasztalja, hogy a lakókörnyezetében a hideg miatt pusztult el kedvtelési vagy gazdasági állat, azt az állatok védelme érdekében bátran jelentse a területileg illetékes rendőrőrsön.

Töltsük meg a madáretetőket!

A telet itt átvészelő madarak a kemény hidegben nem tudnak megfelelő mennyiségű eleséghez jutni, nekik ilyenkor a megszokottnál is több energiára van szükségük a túléléshez. Az előzőekben elkészített és kihelyezett madáretetőkben a nagy hideg idejére megkezdődhet az intenzív etetés.

Kóbor állatok etetése / befogadása

Az utcán járva a téli hidegben megesik a szívünk a gazdátlan, a tél miatt erejét vesztett kutyákon, macskákon. Mivel Magyarországon a felelőtlen állatkezelés miatt sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi gazdajelölt van, a kóbor állatok száma így nehezen csökkenthető. Ha állatot látunk kóborolni, egy falat étellel vagy egy tálka vízzel az életét is megmenthetjük. A legjobb viszont az lenne, ha minden kóbor kedvtelési állat gazdához kerülhetne. Leggyakrabban ezek az állatok a gyepmesteri telepre jutnak, ahol érdeklődés hiányában elpusztítják őket.

Világunkat Mi magunk alakítjuk! Aki az állatokkal helyesen bánik, az embertársaival is hasonlóan fog cselekedni.


  Kapcsolódó cikkek
- Könnyebb lesz a háziállatok szállítása
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál