- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Hírek - Regionális
Virtuális támadás érte a hadházi határt
Az igényesen végrehajtott zárógyakorlat után egyenes az út Koszovóba
/2005-12-02/  << Nyomtatható verzió >>
Lőporfüsttől volt nehéz a mező Hajdúhadház határában, hiszen jövő év elejére, az albán határ mellé (Prizren) „üdülést nyert” vállalkozó szellemű hivatásos katonák, felkészítésük végére pontot téve, zárógyakorlat keretében tettek tanúbizonyságot rátermettségükről. Az 5/1-es könnyűlövész zászlóalj egy jól szervezett, gördülékeny és egyben rugalmas, mindazonáltal kellemes hangvételű rendezvény kíséretében tette több hónapos kiképzésük végére a pontot.


A Magyar, Olasz és Szlovén nemzetek által 1998-ban, közösen megteremtett Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force) keretein belül tevékenykedő alakulat, az Olasz Köztársaság parancsnoksága alatt végzi majd feladatát. Állandó beosztású tiszteket mindhárom nemzet delegál, felelősségi területük a háromoldalú tevékenységek összehangolása, a felderítés, kiképzés, valamint hadműveleti tervezés feladatainak és logisztikai tevékenységek ellátása, koordinálása lesz.

A KFOR délnyugati dandárának kötelékében, állandó készenlétben lévő, gyors reagálású könnyű dandár létrehozásának általános célja a katonai együttműködési képesség növelésén, a hadműveleti eljárások hatékony, összehangolt alkalmazásán kívül, a főbb vallási helyek védelme, a szabad mozgás biztosítása, a fő ellátási útvonalakon túl a fegyvercsempészek, kábítószercsempészek „kiiktatása” lesz, mely utóbbi feladat ténylegesen a legrátermettebb legények bevetését kívánja meg. Elképzelhető viszont, hogy ezen feladatok végrehajtási területe egész Európára is kiterjedhet, sőt, egyes tevékenységeket e térségen kívül a kivezényelt századnak szintén le kell reagálna, ha erre mindhárom nemzet egyértelműen rábólint. Érdekességként - vagy egyszerű okként - megemlítendő, hogy az állomány 95%-a egyetlen zászlóaljból áll össze és a légiósok 80%-a nem először vesz részt ilyen misszióban.

Csak reménykedhetünk ugyebár, hogy egy nagyhatékonyságú, MLF haderő, kellő mértékben le tudná nullázni az „üzletemberek” számára igazán nagy bevételt produkáló fegyver- és drogforgalmat vagy a vallási, nemzeti ellenérzéseket, de elégedjünk meg azzal, hogy térségünkben olyan ütőképes haderővel találhatja magát szembe a becammogó ellen, hogy megtorpan.

Kuriózumként elmondandó, hogy ezek a srácok pontosan úgy dolgoztak a gyakorlaton, mint ahogy azt a nagyon-szélesvásznú amerikai filmekben láthatjuk. Ugyanaz a vezényszó, ugyanaz a mozdulat, ugyanaz a profizmus, de nem ugyanaz a közvetlenség és segítőkészség. Erre jó példa, hogy sok fegyver közül azonnal kiválasztott engem is egy, de nem a
szépségével. Mire hozzáértem volna, már megérezték bennem a szeretetet és azonnal nyújtották felém az eszközt. Akkor még nem is tudtam mit fogok a kezemben, hiszen ezzel nem találkozik mindenki. Kézbe fogva iszonyatosan kéjes érzést adott és csak este tudtam meg, hogy azzal a fegyverrel „jöttem össze”, amit évek óta imádok abban az egyetlen játékban, amit játszani szoktam. Hát igen, egy Dragunov, az Dragunov. Aki nem hiszi, kapjon fel egyet! Nagy érzés!!!


Képsorozatunkban a zárógyakorlat MEDEVAC (egészségügyi mentés), HELIVAC (VIP személy kimenekítése) és a tömegoszlatás képei láthatók.
  Kapcsolódó cikkek
- Katonák a gátakon
- A Bocskai az ár ellen
- Gyomaendrődön a Bocskai
- Szolnokra indultak Bocskai Lövészdandár katonái
- Végső nyugalomra helyezték Ibrahim Rugova koszovói elnököt
- Ötnapos gyász Koszovóban
- Ünnepség a Bocskaiban
- Rakétavetőkkel lőttek egy buszra Koszovóban
- Haradinaj tagadja a háborús bűnöket
- Visszafogadó ünnepség a Bocskai laktanyában
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál