- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce




 
Kezdõoldal - Életmód - Gyógynövény
A vadmajoránna
Az olasz konyha elengedhetetlen ízesítője
/2005-10-05/  << Nyomtatható verzió >>
A görög origanum szó jelentése: 'hegyek öröme'. A vadmajoránna kedvelt fűszer- és gyógynövény hazánkban is, az olasz konyha elengedhetetlen ízesítője.

Latin neve Origanum vulgare. Több magyar elnevezése is ismert, mint a vadmajoránna, oregánó, vagy közönséges szurokfű.

A gyógyászatban leveleit hasznosítják, amelyeket virágzás előtt szednek. Szárítva aromája jobban kiteljesedik, így nem csak frissen érdemes fogyasztani. Fertőtlenítő, gombaölő és görcsoldó hatású. Illóolajával légzőszervi bántalmakat, asztmát és hörghurutot kezelnek. Teája megakadályozza a kellemetlen teltségérzetet, bél-, gyomorproblémák és puffadás esetén is hatásos. Levelei ugyanúgy timoltartalmúak, mint a kakukkfű (Thymus vulgaris) levelei.
Vigyázat: terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott!

Fagytűrő, lágyszárú fűszernövény. Magról jól szaporítható. Kedveli a jó vízelvezetésű talajt és a sok napsütést. Minnél több fény éri, levelei annál aromásabbak lesznek. Nyáron hozza fehér virágait. Virágzás után visszavágást igényel.

Receptek:

Oregánótea

Alapanyagok:
       - 2 teáskanál szárított, vagy 3 teáskanál friss vadmajoránna
 
Forrázzuk le egy csésze vízzel a szurokfüvet, majd hagyjuk állni három percig. Szűrjük le és ha ihatóra hűlt, ízesítsük erdei mézzel és frissen facsart citromlével!
Megakadályozza a kellemetlen teltségérzetet, gyomor-, bélpanaszokra is iható. Főleg puffadásra fogyasztják.

   Kellemes teázást!

Sorozatunk elkészítésében szakértőként közreműködik: Ilkó Krisztina


  Kapcsolódó cikkek
- A boróka
- A vadgesztenye
- A levendula
- A fekete üröm
- A citromfű
- A körömvirág
- A medvehagyma
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál