- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce




 
Kezdõoldal - Életmód - Gyógynövény
A boróka
A belőle párolt olaj enyhíti az izületi és izomfájdalmakat
/2005-09-19/  << Nyomtatható verzió >>
Szinte az egész világon megtalálható, igen dekoratív növény a boróka. Termése adja a gin jellegzetes ízét is. Ha kissé összemorzsoljuk tűleveleit, azonnal érezhetjük friss, erőteljes illatát. Illóolajokban gazdag növény, gyakran fűszereznek vele vadhúsokat.
 

Latin elnevezése Juniperus communis.
A növény gyógyhatása tobozbogyóiban rejlik. Frissen és szárítottan egyaránt használható, a nyár végén szedett bogyói muszlinkendőn jól száríthatók. Belsőleg hólyaggyulladást, reumát és vesegyulladást kezelnek vele. A belőle párolt olaj nem csak az aromaterápiában használatos, de kítűnő masszázsolaj is, enyhíti az izületi és izomfájdalmakat.

A konyhában általában húsokat fűszereznek összezúzott bogyóival. Belőle készítik Szlovákiában a híres szeszes italt, a Borovickát is, de a gin jellegzetes ízét is a boróka adja.

Fagytűrő, örökzöld, tűlevelű növény. Levelei kékeszöld színűek, szúrósak, megtörve jellegzetes aromájúak. Kétlaki, tobozbogyói a nőnemű egyedeken teremnek. Kedveli a napos helyeket és a meszes talajt.

Receptek:

Ízesítő zsákocska

Alapanyagok:
     - könnyű szövésű vászonzsákocska
     - egy-egy rész a következő szárított gyógyfüvekből:
         babérlevél
         kakukkfű
         zsálya
         borókabogyó (két rész)

Tegyük a gyógyfüveket egy könnyű szövésű vászonzsákocskába és a főzés kezdetén tegyük be a hús mellé. Fél órán át hagyjuk a csomagot az ételben, majd emeljük ki belőle.

Ízletes vadhúsok mellé, a leveseknek pedig különleges aromát kölcsönöz. A főzés végén a zsákocska egyszerűen eltávolítható, aromája viszont átjárja az ételt.

Elkészítésekor az étellel arányos mennyiségben, izlés szerint válogassuk össze a gyógyfüvek mennyiségét.

    Jó étvágyat hozzá!

Sorozatunk elkészítésében szakértőként közreműködik: Ilkó Krisztina



  Kapcsolódó cikkek
- A vadmajoránna
- A vadgesztenye
- A levendula
- A fekete üröm
- A citromfű
- A körömvirág
- A medvehagyma
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál