- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Életmód - Gyógynövény
A vadgesztenye
Erősíti az érrendszert, gyógyítja a viszér gyulladást, a trombózist és a lábszárfekélyt
/2005-09-06/  << Nyomtatható verzió >>
Hazánkban gyakoriak az öreg vadgesztenyefákkal szegélyezett sétányok, de azt már kevesebben tudják, hogy fontos gyógynövényünk is ez a fafajta.

Latin neve Aesculus hippocastanum. A növény gyógyító része a virágai, levelei és a termései amik ősszel gyűjthetőek. Erősíti az érrendszert, gyógyítja a viszér gyulladást, a trombózist és a lábszárfekélyt. Reumatikus elváltozások kezelésére gyógyfürdőként is alkalmazzák.
A gyógyszeriparban is gyakran felhasználják, virágai belsőleg főleg a gyomorra és a belekre hatnak, görcsoldóként és szélhajtóként. A vadgesztenye leveleiből főzött tea jótékonyan hat az emésztő szervek enyhe gyulladásaira, és a belső vérzésekre, összehúzó hatásánál fogva. Az egész növény összehúzó hatású. Terméséből általában tinktúrát készítenek.
Eszkulin tartalma miatt fényvédő krémek, napolajok alkotó része.

A vadgesztenye széles körű terápiás alkalmazása mellett nem szabad elfelejteni toxicitását sem.  A mérgezések legtöbbször a magok elfogyasztás után gyerekeknél jelentkeznek. A toxikus vegyületek elsősorban szaponinok.

Magas fafajta széles, mélyen barázdált fatörzzsel. Európában őshonos növény, hazánkban is igen gyakori. Hosszú kort is megérhet, manapság ritkábban ültetik. Ősszel hullatja leveleit, ekkorra érnek be a termései is.

Receptek:

Gesztenyetinktúra

 

Alapanyagok:
     - 120 g szárított, őrölt vadgesztenye
     - fél liter 40%-os alkohol
 Elkészítése:  Az extrahálni kívánt gesztenye őrölt vagy 1 mm-re aprított anyagából 120g-ot vagy kétszeres mennyiségű aprított nyers gesztenyét helyezzünk egy jól zárható üvegedénybe. Öntsünk az üvegbe rakott növényre 1/2 liter vodkát vagy gyümölcspálinkát, vagy 35 - 40%-os alkoholt, s zárjuk le jól az edényt. A beáztatott növényanyagot két héten keresztül naponta kétszer alaposan forrázzuk fel, s a forrázások közötti időtartamban tartsuk szobahőmérsékleten. A 2. hét elteltével öntsük le a folyadékot, a visszamaradt részt pedig egy vászonkendőn keresztül szűrjük le, végül csavarjuk ki a vászonkendőben lévő növényanyagot. Az így előállított tinktúrát ismét szűrjük le, s töltsük sötét színű, jól zárható üvegbe.  A a tinktúra 2 évig tartható el legjobb esetben, de egy év után ellenőrizzük, nem penészedett -e meg!

Naponta 10 csepp fogyasztható belőle. Ez a tinktúra erősíti az ereket, és serkenti a nyirokkeringést. Tisztán, a nyelvre csepegtetve, vagy teában, vízben higítva fogyasztható.

Sok szerencsét az elkészítéséhez és használatához!


Sorozatunk elkészítésében szakértőként közreműködik: Ilkó Krisztina

  Kapcsolódó cikkek
- A vadmajoránna
- A boróka
- A levendula
- A fekete üröm
- A citromfű
- A körömvirág
- A medvehagyma
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál