- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Tudomány - Historix
Baltikumi mozaikok 3.
Ahol szól a magyar himnusz.
/2005-09-18/  << Nyomtatható verzió >>
Krakkó a legmagyarabb lengyel város. Rengeteg magyar emlék található a városban. A két nép hagyományos barátsága sok közös emléket hagyott az utókorra, de ezek közül csak egy szűk körről beszélnék.

A Wawel Krakkó királyi palotája, a lengyel királyok koránázó városa, s itt található a koronázó templom is. A templom kriptájában több magyar uralkodó alussza örök álmát, mint ahány ma Hazánkban megtalálható. (Ma ugyanis csak I. András és III. Béla sírjáról tudunk)

Itt van eltemetve Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, aki egyike a legnépszerűbb lengyel uralkodóknak. Sírjánál mindig felcsendül a magyar himnusz, valahányszor magyar turistacsoportot hoz erre a jó sorsa. A síron állandóan friss virág és magyar nemzetiszínnel ékesített koszorúk hada található.

Ugyanitt található Nagy Lajos leánya Hedvig sírja, aki Szent Hedvig néven a lengyelek nagy nemzeti szentjei közé tartozik. Sírja előtt tábla figyelmeztet és szólít imára. Ő volt Jagelló Ulászló király hitvese és az ő hozományából épült meg a Jagelló egyetem. A királynő jó szívéről mondák sora szól. Talán a leghíresebb a Mária Magdolna templom ajtajánál levő kő története, amely Krakkó főterén áll. A legenda szerint a királynő egy kőművest kérdezett meg, hogy miért sóhajtozik. Amikor a munkás nagy adósságairól beszélt, a királynő levette apaucsa arany csatját, és mondta, ebből váltsa meg magát. A kő, ahová a királynő a lábát tette, megőrizte a királyi láb körvonalait, mivel még a kő is megolvadt Hedvig jóságát látva.

Itt alussza örök álmát Jagelló Ulászló királyunk második felesége Garai Anna is.

Várnai Ulászló király jelképes sírja is itt található A fiatal király életét áldozta a várnai csatában 1444-ben, s teste Várnában, feje Brusszában nyugszik.

Szapolyai János királyunk felesége Jagelló Izabella is itt nyugszik. Miután 1540-ben János király meghalt az özvegy királynő Erdélybe került, ahonnan Szapolyai János Zsigmond országlása idején távozott Lengyelországba.

Történelmünk viharai nem egy magyart röpítettek egészen Krakkóig. Van akiből király lett. Értük és miattuk kell szólnia a magyar himnusznak, ha magyar turista jár a Wawel kriptájában és áll meg Báthory István koporsója előtt.

Ősz Gábor, történész

  Kapcsolódó cikkek
- Baltikumi Mozaikok 2.
- Baltikumi Mozaikok I.
- A gyilkos jutalma
- A Bach-korszak élete
- Erdély magyarjai
- Történetek Lincolnról
- Világháborús emlék
- A csodaszarvas története
- A Fokker repülőgép harci alkalmazása
- A goliard költészet
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál