- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Tudomány - Historix
Baltikumi Mozaikok 2.
A Marszalkowska mécsesei
/2005-09-11/  << Nyomtatható verzió >>
A második világháború viharai „Észak Párizsát” a földdel tették egyenlővé. Először 1939-ben szenvedett a város károkat, majd a gettófelkelés leverésekor semmisítették meg Varsó egy részét, majd ennek folytatásakor a nagy varsói felkelés során a város gyakorlatilag megsemmisült. A megszülető új lengyel állam becsületbeli kötelességének tartotta, hogy mindent helyreállítsanak. Építészek sora dolgozott azon, hogy a város újra régi fényében csillogjon. 1978-re fejeződtek be ezek a munkák. Tehát minden épületét gyakorlatilag téglánként kellett összerakni és felújítani.

1939.IX.1.-én a német támadások megkezdésekor a varsói nemzeti bank  egyik páncéltermében összegyűltek azok személyek, akik megszervezték a németek elleni földalatti harcot, partizántevékenységet. A harcolókat összefogó szervezet neve Armija Krajowa, azaz Honi Hadsereg lett.(Jelvénye egy P betű, amely horgonyban végződik)

1944. VIII. 1-én robbant ki az a felkelés, amely a mai napig a második világháborús lengyel történelem leghősiesebb, de ugyanakkor legvitatottabb eseménye. A Vihar hadművelet során Tadeusz Bor Komorowski tábornok azzal számolt, hogy sem a Vörös Hadsereg, sem pedig a szövetséges hatalmak nem fogják megtagadni tőlük a segítséget. Nem így történt. Sztálin, akinek lengyelgyűlölete ismert volt nem akart egy polgári vezetésű Lengyelországot, ezért hagyta elvérezni a felkelőket. A szovjet irányítás alatt álló I. Lengyel hadsereg és a vele együtt harcoló szovjet alakulatok nem kaptak segítséget, fegyver és lőszerutánpótlást, így visztulai hídfő egy hét alatt összeomlott. Sztálin még azt is megtiltotta, hogy az angolszász szövetségesek a szovjet kézen levő reptereket használhassák. Bach-Zelewski német SS tábornok iszonyú harcban verte le a felkelőket. Kaminski SS parancsnok alakulatai olyan bestiális módon viselkedtek, hogy maga Zelwwski lövette ezért őt főbe, s oszlatta fel alakulatát.20 000 felkelő és 200 000 polgári áldozat lett a végeredmény. 

Ha valaki augusztusban jár Varsóban, mint, ahogy mi tettük, azt látja, hogy a városban mindenhol mécsesek égnek szürkeszínű táblák alatt. A táblák felirata: Ez a hely vérrel felszentelve lengyeleknek, mert a németek itt 40-50- vagy akár 200 emberrel végeztek a a nagy varsói felkelés során. A varsói magyar nagykövetség falán 350 embernek állít emléket a felirat.

A Marsalkowska Varsó egyik főutcája. 10-20 méterenként láttunk ilyen feliratokat. Minden tábla alatt mécsesek égtek, mellettük, virágok, koszorúk és AK-s jelvények, zászlók. Az, hogy megrendítő, csak részben adja vissza, amit az ember ekkor érez.  A varsói felkelés emlékműve pedig betetőzi ezt az élményt. Egyik kedvenc lengyel költőm Kriztof Baczynski jut eszembe, akinek fiatal élete is itt ért véget, az Óváros barikádjain.

Van egy sajátos lengyel kifejezés az 1920-21-ben születettekre. Kolumbuszoknak hívják őket. Ez a nemzedék 1939-ben volt 18 éves. A háború elvitte az ifjúságukat, s aki életben tudott maradni, az katonának állt.Nem értettek máshoz, csak az öléshez, a háborúhoz. Amikor véget ért a német megszállást, a szovjetet csak szabályos polgárháborúban lehetett rákényszeríteni a lengyelekre. A Kolumbuszok ekkor is hullottak, ugyanúgy, mint egykor a Remarque által megénekelt „vas nemzedék” a „Nyugaton a helyzet változatlanban”. Emlékükre álljon itt az a pár sor, amelyet a Kolumbuszok című lengyel regényből vettem: „Elvették az ifjúságunkat, legalább az emberhez méltó halál maradjon meg számunkra.”

Értük (is) égnek a Marszalkowska mécsesei minden augusztusban.  

Ősz Gábor, történész  Kapcsolódó cikkek
- Baltikumi mozaikok 3.
- Baltikumi Mozaikok I.
- A gyilkos jutalma
- A Bach-korszak élete
- Erdély magyarjai
- Történetek Lincolnról
- Világháborús emlék
- A csodaszarvas története
- A Fokker repülőgép harci alkalmazása
- A goliard költészet
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál