- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Tudomány - Historix
Baltikumi Mozaikok I.
A Keresztek hegye Litvániában.
/2005-09-04/  << Nyomtatható verzió >>
Kaunas felé haladva Litvániában érdekes látványosságnak lehetünk szemtanúi. Az országút mentén haladva egyszerre tűnik fel számunkra a mérhetetlen mennyiségű kereszt látványa. A keresztállítás története még a szovjet időkre nyúlt vissza, amikor a katolikus vallás nyílt vállalása egyfajta szembenállást fejezett ki a fennálló ideológiával szemben. A kereszteket sokszor összegyűjtötték és megsemmisítették, de a rendszerváltás után ez a szokás engedélyezetté vált.

Nemcsak azon hívők keresztjét látni itt, akik síremlékét a családjuk elkészítette és azután a temetéskor állított fakeresztet ide elhozzák; hanem Baltikum-szerte cégek, vállalkozások, városok, közösségek képviselői is állíttatnak egyet-egyet. Más országokból is van itt emlék az USA-tól Nagy Britanniáig bezárólag.

A harmadik érdekesség az „Erdei Testvérek” emlék-keresztjei és ellen küzdöttek. Egész NKVD hadosztályokat kötöttek le. Vezéreik, közöttük Mikaelas, mitikus népi hőssé nőtte ki magát, akikről balladák és népdalok sora szólt. Az NKVD-s alakulatok csak 1954-re tudták felszámolni őket.

Ugyanakkor sajátos kép tárulhat az ember szeme elé. A második világháború alatt itt elesett német katonákra ugyanúgy emlékjel utal, mint az itt legyilkolt zsidó áldozatokra.

Lenyűgöző hely a Keresztek hegye, ugyanakkor tipikusan közép-Európai je1enség. A keresztek tövében több nyelven óbégató bérkoldusok, akik szívbemarkoló siránkozások mellett kérik az alamizsnát. (Magyarul szerencsére nem tudnak). A parkolóban bóvliárusok mindenfelé, akik az 1 litastól 200 litasig terjedő áron kínálják a kegyszereket. Van olyan árus, aki csupán giccseket árul, s standja melletti hangszórók a litván lakodalmas rocktól kezdve a litván „Megasztár” esedékes új rock-csecsemőinek zenéjével riogatja a felkészületlen turistákat. Van annyi becsület benne, hogy nem a keresztek felőli oldalon árul.

A Keresztek hegyét jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki egy kis látleletet szeretne a nem is olyan távoli múltból.

Ősz Gábor, történész  Kapcsolódó cikkek
- Baltikumi mozaikok 3.
- Baltikumi Mozaikok 2.
- A gyilkos jutalma
- A Bach-korszak élete
- Erdély magyarjai
- Történetek Lincolnról
- Világháborús emlék
- A csodaszarvas története
- A Fokker repülőgép harci alkalmazása
- A goliard költészet
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál