- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Színes
Az Eszmélet Debrecenben
József Attila kiállítás a Medgyessy Emlékmúzeumban
/2005-07-08/  << Nyomtatható verzió >>
A József Attila-év, azaz a költő születésének 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum különleges vándorkiállítást szervezett, Eszmélet címmel. Azért sajátos, mert a XXI. század technikájának segítségével vezet be bennünket a költőfejedelem világába, egyszerre emberközeli és szuggesztív módon. A digitális kiállítás most Debrecenbe érkezett. A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban július 24-ig, a hét minden napján, 10-16 óráig látogathatják az irodalomkedvelők. Kellemes meglepetés érheti a betérőket, a belépő ugyanis nem terheli meg a pénztárcákat: felnőtteknek kétszáz, diákoknak száz forintba kerül.

A kiállítás anyagát modern eszközökkel mutatják be. József Attila életét megismerhetjük a számítógépen összeállított életrajzi bemutatóból, például digitális térképen barangolhatjuk be azt a Ferencvárost, amelyben a gyermekkorát töltötte. A készítők megjelölték azokat a pontokat a térképen, ahol József Attila megfordult, s életrajzi kötetekből vett idézetekből ismerhetjük meg a helyszínekhez fűződő élményeket. Az életképekből, kéziratokból, korábbi mozgóképsorokból öt bejátszást készítettek, amelyeket öt síkképernyős televízión, egymással párhuzamosan láthatunk, hatásos zenével kísérve.
A kort idéző életképek és bejátszások segítik, hogy megértsük azt a történelmi időszakot és világot, ami József Attilát körülvette. Ugyanakkor a nyomorgó munkásréteg feszült lelki világát is éreztetik az ingyen konyhát, a kilakoltatásokat és a szegényes családi otthonokat ábrázoló képek.
Megtudhatjuk azt is, hogy milyen könyveket olvasott maga a költő, József Attila. Kötetei között ott találjuk Ady Endre, Kosztolányi Dezső és Moliere munkáit is. József Attila hitt egy olyan társadalmi forradalomban, amely igazságot szolgáltat a munkás rétegeknek. Karl Marx: A tőke című műve is megtalálható volt a könyvtárában, jelezve a költő (gazdaság)politikai felfogását.

A költő munkásságáról nagyon gazdag bibliográfiát találunk az adatbázisban, így aki szeretné továbbgondolni a látottakat, megfelelő forrásokat is talál. A József Attiláról szóló könyvek, újságcikkek alkotói között találjuk a költő testvérét, József Jolánt, valamint Füst Milánt, Örkény Istvánt, Móricz Zsigmondot és Ignotus Pált. A szakirodalmi lista a korabeli írásoktól kezdve a napjainkban megjelent szakirodalomig terjed.

József Attilát azonban csak akkor ismerjük meg igazán, amikor felvesszük a fülhallgatót.  Törőcsik Mari, Karády Katalin, Latinovics Zoltán, Darvas Iván, Cserhalmi György, Mensáros László, Major Tamás, a Kaláka együttes, és sok más legendás előadó szájából hangzanak el a József Attila versei.
Az egész kiállítás hangulatát meghatározza a zene, amely végigkíséri a bejátszásokat. Különös jelentősége van a kezdő hangoknak: a vonatfüttynek, zakatolásnak és síncsikorgás hangjainak. Ezek csengnek az ember fülében akkor is, amikor kilép az ajtón. Balatonszárszóra gondol és József Attilára…

Bár nagyon jó kiállításról van szó, amely ráadásul csak néhány hétig lesz látható városunkban, mégis kevesen látogatnak el a belvárosi múzeumba. Az ok talán abban keresendő, hogy a tanév befejeztével iskolai csoportok nem tudnak látogatást szervezni a József Attilára emlékező kiállításra. Az élményt csak az rontja kissé, hogy a technikai eszközök karbantartása hiányában nem tudunk mindent teljes körűen használni, ám így is élményekben gazdag órákat tölthetünk el.

Amennyiben részletesebb információkat szeretnének a kiállításról, látogassanak el a www.emlekev.hu  oldalra és a Petőfi Irodalom Múzeum honlapjára (www.pim.hu).


"Vasútnál lakom…Így iramlanak örök éjben / kivilágított nappalok / és én állok minden fülke-fényben, / én könyöklök és hallgatok."
(
József Attila: Eszmélet)  Kapcsolódó cikkek
- Új síremléket avattak József Attila nyughelyén
- Emléktábla József Attilának Párizsban
- Szobrot állítanak József Attilának Nagyváradon
- 2005. József Attila Emlékév lesz
- 30 millió a József Attila-emlékévre
- Ismeretlen József Attila-kézirat
- 2005 József Attila-emlékév lesz
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál