- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Életmód - Gyógynövény
A medvehagyma
Keringésjavító hatása a fokhagymáénak tízszerese!
/2005-06-28/  << Nyomtatható verzió >>
A snidling és a fokhagyma egyik kevésbé ismert, de annál hatásosabb rokona a medvehagyma. Keringésjavító hatása a fokhagymáénak tízszerese(!), így igen hatásos gyógynövénynek tekinthető.
Napjainkban egyre jobban fölkapott ez a hasznos őshonos gyógynövényünk, melyet már a népi orvoslás is sikerrel használt.  Medvehagyma
Latinul Allium ursinum.
Gyógyhatású része a hagymája, mely több kisebb gerezdre oszlik. Szára és levelei kettétörve erős fokhagymaillatot árasztanak, ízük a snidlingére emlékeztet, de annál jóval erősebb. Hagymája vérkeringésjavító hatású, főleg medvehagymabort készítenek belőle. Érelmeszesedés ellen, magas vérnyomásra és antibiotikumként is használják a medvehagymát. Igen intenzív gyógyhatással bíró növény, három hétnél tovább nem ajánlott a fogyasztása. A konyhában is használják, salátákban, de csak mértékkel. Megfőzve enyhül a szaga.
 
 Érdekesség, hogy liliomféle - mint a többi hagymafaj is-, a Liliacea család tagja.

Hosszúkás levelű, hagymás évelő növény. 30-50 cm magasra is megnőhet. Hazánkban is elterjedet, főleg a bükkösökben, általában tömegesen nő. Kedveli a nedves, mocsaras helyeket. Április végén, május elején hozza fehér virágait. Ilyenkor - és egész tavasszal -  érdemes közeli gyertyánosokba és bükkösökbe egy növényhatározóval túrázni indulnunk. Ha szerencsések vagyunk kisebb medvehagymamezőket is találhatunk, amiken sétálás közben érezhetjük a medvehagyma illatát is. Néhány hagymát kertünkbe is hazavihetünk, így mindig lesz friss medvehagymánk otthon is.

Receptek:

A medvehagymabor

Alapanyagok: - 2 deciliter (háromnegyed pohár) durvára vágott friss medvehagyma
                        - 5 deciliter száraz bor

Töltsünk fel egy körülbelül 7,5 decis üveget medvehagymával, majd öntsük rá a bort. Melegítsük gyöngyözésig vízfürdőben, majd vegyük le a tűzről, zárjuk le egy dugóval alaposan és hagyjuk egy hétig állni. Végül szűrjük le. Tároljuk sötét, hűvös helyen!

A medvehagyma boros kivonatának keringésjavító hatása tizenkétszerese a fokhagymáénak. További előnye a fokhagymával szemben, hogy nem hagy kellemetlen szájszagot. Esténként fogyasszunk belőle körülbelül egy, vagy esetleg két decilitert!

   Sok sikert az elkészítéséhez és fogyasztásához!


Sorozatunk elkészítésében szakértőként közreműködik: Ilkó Krisztina  Kapcsolódó cikkek
- A vadmajoránna
- A boróka
- A vadgesztenye
- A levendula
- A fekete üröm
- A citromfű
- A körömvirág
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál