- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Sport - Harcosok klubja
A kemény emberek sportja
/2005-04-04/  << Nyomtatható verzió >>

Csak semmi puhányság!
Ölre, néha vérre menő küzdelem, "bukósisak" és extrém széles vállak. Ezek az első dolgok, amik az amerikai futballról eszembe jutnak. Persze sok előítélet is társul mellé, biztosan a filmek nyomán, hiszen magyar ember eddig a legritkábban találkozhatott ezzel a sportággal. Legfőképp a sportág brutalitása miatt gondolhatjuk, ezt a sportot csak erős emberek űzhetik, akik túlélik a durva ütközéseket, s hogy érzékeny lelkűeknek sem a pályán, sem annak szélén nem ajánlott.

Egy éve már Debrecennek is van amerikai futball-csapata (sőt, azóta egy másik is alakult), ők a Debrecen Gladiators névre hallgatnak. Alig több mint húsz kemény fiatal minden izmát megfeszítve dolgozik azon, hogy ők legyenek a legjobb magyar csapat. Legalábbis edzőjük, Karim Trabelsi szerint ez a cél. A tréner már 15 éve foglalkozik az amerikai futballal, s a budapesti, ám az osztrák ligában induló Wolfes-nál is tevékenyen besegít. Olyan csapatot szeretne összerakni, akik megküzdenek, akik fegyelmezettek, kemények és persze okosak! Csak ilyen
csapattal lehet ugyanis bajnokságot nyerni. Bajnokság azonban egyenlőre nincs, ősszel viszont elindul, addig barátságos meccseken mérik fel saját és az ellenfelek erejét.

Egyelőre nincsenek túl sokan. Az amerikai futballban számos poszt van, s jó, ha mindegyikre több ember is rendelkezésre áll. Az Egyesült Államokban nem ritka, hogy egy csapatban akár hetvenen is vannak. A versenyszellem is erősíti ilyenkor a játékosokat, hiszen a társaknál is jobbnak kell lenni, ha a pályára akarnak kerülni. Ez a versenyhelyzet tehát még hiányzik, de az edző szerint a magyar fiatalokból egyébként is hiányzik a küzdő szellem. Úgy látja, a mai fiatalok zöme lusta, legfeljebb "gyúrni" jár, hogy szép legyen, de a sport, a küzdés helyett inkább a bulik és a
csajok számítanak (méltán?) népszerű elfoglaltságnak. Pedig heti három edzés a test mellett egészséges szellemet is pallérozhatna. Az amerikai futballban ugyanis a mentalitás, a technika, a gyorsaság a fontos, de az erő a legutolsó szükséges elem. A tapasztalt játékosok szerint, durvasága ellenére ebben a sportágban is legfeljebb annyi és olyan sérülés fordul elő, mint mondjuk a judozók, karatésok és más küzdősportok képviselői, vagy akár a futballisták között.

Felmerülhet a kérdés, mi a különbség az angol rugby (rögbi) és amerikai foci között? Nos, a szabályok közel hasonlóak, ám a felszerelés az első, ami szembeötlő eltérés. Ez viszont épp amiatt van, hogy a rögbiben a labda a lényeges, míg az amerikai változatában a test-test elleni küzdelem dominál a játék közben, míg a cél ugyanaz marad: a labdát vagy a "kapuba" vagy a gólvonal mögé kell juttatni. Míg Európában is lassan elterjed ez a "műfaj", addig Amerikában az európai gyökerű, számunkra hagyományosnak tekinthető foci lesz egyre népszerűbb.

Egyelőre csak amatőr bajnokság indul tehát kis hazánkban. Addig is pedig elsőként - április 24-én - a Győr Sharks csapatával fognak találkozni a debreceniek. Még

Elfér még néhány sisak...
kialakulóban van mind a gárda, mind a taktika, amint az edző mondja, elsősorban a fejekben kell rendet rakni, és fizikálisan kell felkészülni. A bajnokságra vonatkozóan is optimista, mondván: "nem bírnám ki, ha egy pesti csapat nyerne".

Hetente háromszor van edzés, a DEAC pályán, kedden, csütörtökön és vasárnap. (Lehet nézni is, de a legjobban a csatlakozóknak örülnének!)
Honlap: http://www.gladiators.hu/

  Kapcsolódó cikkek
- Lezárul az amerikai foci bajnokság
- Nagykanizsa Demons vs. Debrecen Gladiators
- Hétvégén startol a Magyar Amerikai-foci Liga
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál