- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Életmód - Baba
Egyévesen milyen az ő világa?
A baba érzi, hogy ő valaki
/2005-03-25/  << Nyomtatható verzió >>
Izgalmas kor következik, a gyermek több tekintetben is változik, például az étkezésben, magatartásban, abban, amit tesz, amit érez magával és másokkal kapcsolatban. Egyszeriben rádöbben, hogy nem lesz egész életében játékbaba, ő is emberi lény, önálló gondolatokkal. Ha olyat akarnak tőle, ami történetesen nincs ínyére, úgy érzi, eltérő véleményét ki kell nyilvánítania. Még olyasmire is nemet mond néha, amit egyébként szeret. A pszichológusok ezt „negativizmus”-nak mondják, az édesanyák szerint ez a „dackorszak”. Egyévesen a baba megszállott felfedező. Minden zugba és repedésbe belenyúl, babrálja a bútorok faragásait, rázza az asztalt, minden egyes könyvet le akar venni a polcról, minden elérhető helyre felmászik. Kis edényeket nagyobb edényekbe rak, majd megpróbálja fordítva is, a nagyobbakat a kicsikbe belepréselni. Nem kevés bosszúságot okozva ezzel a szülőknek. Sajnos az anyukák, sokszor észre sem veszik azt, hogy milyen életfontosságú korszak ez. Igenis kell, hogy tudja mi mekkora, milyen alakú és mennyire mozgatható az ő világában. Az a tény, hogy mindig „láb alatt van”, annak a jele, hogy gondolkodása élénk, szelleme mozgékony, tudásvágya van. Azért ilyen ő most, hogy egész nap tanulhasson és gyakorolhassa, amit megtanult.

Persze néha veszélyes kor ez
A szülő nem háríthatja el a bekövetkezhető összes balesetet. Az ehhez szükséges óvatosság és aggályoskodás csak félénkké, önállótlanná teszi a babát. Másrészt sok súlyos baleset megelőzhető, ha tudjuk, mik az általános veszélyek, és igyekszünk elkerülni őket.
Íme a lista:
Alacsony szék és asztal biztosabb, mint a magas etetőszék. Ha mégis magas székbe ültetjük, széles talpazata legyen, hogy ne billenjen fel könnyen. Ha lépcső van a lakásban, úgy annak tetején és alján legyen ajtó, legalább addig, amíg a gyermek megtanul biztonsággal közlekedni rajta. Emeleti ablakokra tanácsos rácsot tenni. Nem tűnik bölcs dolognak, ha hagyjuk, hogy a baba ott másszon vagy totyogjon a
konyhában főzés közben. Veszélyes lehet a fröcskölő zsíradék, forró étel. Most kell igazán a hempergő! Ne hagyjunk apró tárgyakat, pl. gombot, babot, borsót a keze ügyében, mert rögtön a szájába teszi, és könnyen fulladást okozhat. Kisgyermeket soha ne hagyjunk egyedül a fürdőkádban, és mindig ellenőrizzük a víz hőmérsékletét. A nem használt konnektorokat áramtalanítani kell. A gyufát magas helyen dobozban tartsuk, hogy még a legelszántabb kisgyerek se férkőzhessen hozzá. Biztonságos helyre kell rakni a gyógyszereket. A mérgezések húsz százaléka egy és kétéves kor között fordul elő. Ebben a mindent felfedezni és megkóstolni akaró korban a gyerekek szinte mindent képesek megenni, akármilyen íze van. Veszélyes lehet a fürdőszobában tartott sampon, kozmetikai készítmények. Ebben a korban sok gyermek megijed az olyan dolgoktól, amelyek hirtelen megmozdulnak vagy erős hangot adnak ki. Igyekezzünk az ilyen tárgyakat nem túl közel tenni az egyéves kisgyerekhez, míg meg nem szokta őket. Amennyiben felkészültünk a várható veszélyek elhárítására, hagyjuk, hogy gyermekeink önállóan tapasztalják és fedezzék fel a világ sokszínűségét. Óvó tekintetünk azonban mindig legyen rajtuk.

Forrás: Csecsemő gondozás, gyermeknevelés /Benjamin Spock/
(K.B.)


  Kapcsolódó cikkek
- Jön a baba foga
- Túlzott engedékenység
- A cucli
- Milyen legyen a gyerekszoba?
- Nátha, hurutos fertőzések…
- Bőrbetegségek csecsemőkorban
- Bőrjelenségek és betegségek csecsemő korban
- Anyatejes táplálás
- Természetes életjelenségek
- Természetes életjelenségek
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál