- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kutyatár
A magyar vizsla
Újabb neves fajta kerül terítékre
/2005-03-21/  << Nyomtatható verzió >>
A magyar vizsla a kilenc magyar fajta közül úgy hazánkban, mint a világon talán a legelterjedtebb és legnépszerűbb fajta. Kecses megjelenése mögött határtalan szeretet, és tettvágy lakozik, így jó társává válhat egy vadásznak, de vidám pillanatokkal tölti meg egy család mindenapjait is.

A honfoglaló magyar törzsek vadászó, vándorló életmódjához jól alkalmazkodott a magyar vizsla őse, és már 14. századból vannak a fajtáról írásos emlékek. A 18. századtól alkalmazása leginkább a vadászatra koncentrálódott, majd az 1920-as években megindult a szakszerű tenyésztése, és csak rá egy jó évtizeddel ismerték el hivatalosan is.

A mai magyar vizsla elegáns, nemes megjelenésű, testfelépítése könnyed, szikár, s a szépség és az erő harmóniája jellemzi. Amely országban engedélyezett a kurtítás, ott farkának Ľ-ét levágják.

A vizslának két szőrtípusú változata ismert, a sima és drótszőrű. Az utóbbit a 20-30-as években tenyésztették ki a drótszőrű német vizsla keresztezésével. A vizslák testét zsemleszínű, rövid bunda borítja, melynek tapintata érdes, kemény, kivéve a fülön és a fejen. Mozgására a könnyedség jellemző, igen kitartó és gyors. Jól alkalmazkodik a szélsőséges talaj- és időjárási viszonyokhoz, a vizet pedig igencsak kedveli.

A szerző és kutyája verseny közben
Határtalan élénkség és barátságosság jellemzi. Kiegyensúlyozott és kiszámítható, mindig számíthat rá az ember. Nagyon jó kapcsolattartó képességgel rendelkezik, vele kapcsolatban elfogadhatatlan az agresszivitás és a félénkség.
Nagyon jól tanítható, de érzékeny lelkivilágát könnyen megsérthetjük a durva bánásmóddal. Vadászok körében igen kedvelt ez a fajta, mert mezei, vízi és erdei munkára egyaránt nagyon alkalmas. Gyorsaságuk és hatalmas mozgásigényük az agilityben jól kihasználható. Gyerekek mellett is tartható, bohócságával és játékosságával jó pajtássá válhat – nem csak a gyerkőcnek.

A mi családunknak, már 3 éve tagja egy vizsla, s hatalmas egyénisége betölti az egész napunkat. A fent már említett szívóssága mellet, nem veti meg a kényelmes kanapét sem, és az esős napokat szívesebben tölti kedvenc foteljében.
A fajtája alkalmatlan házőrzésre, ám egy schnauzer ösztönzésére még erre is könnyen rá lehet venni, viszont ha az ember bejutott a kapun, azt sem tudja, hogy örüljön az újonnan érkezett ’simabőrűnek’. Állandóan 'töri valamin a fejét', jó színészi képességekkel rendelkezik, ezért vigyázni kell a teátrális előadások valódiságának megállapításánál. Jól ellátja postási teendőit is, mikor egy-két levél, vagy szórólap kiesik a postaládából, örömmel felkapja és a gazda keresésére indul, hogy átadhassa a küldeményt.
3 évnyi tapasztalat alapján szívesen ajánlom ezt a fajtát bármely családnak, akár gyerekek mellé is, ám azt mindig tartsuk szem előtt, hogy egy élőlényt fogadunk be családunkba, aki rengeteg törődésre és szeretetre vágyik egész életében.

Nos, ha tetszett az írás, és szeretik a kutyákat, akkor felhívjuk minden kedves olvasó figyelmét, hogy adójuk 1%-ával támogathatják a fenti egyesületet, amely - többek között - ebek versenyeztetésével foglalkozik, teljesen non-profit alapon, pusztán kutya szeretetből!
A kedvezményezett adószáma: 18563973-1-09
A kedvezményezett neve: DEBRECENI AGILITY SZABADIDŐSPORT EGYESÜLET

Koppányi Szabolcs

Szerző: Tóth Adrienn

  Kapcsolódó cikkek
- Boni, a skót juhász
- A pumi bemutatása
- Kutya mondja: vau!
- Mit szabad, és mit nem - folytatás
- Mit szabad, és mit nem?
- Lulu, a németjuhász
- A picitől a versenyzőig
- A verseny
- Agility szabályok, pályamunka
- A karika, távolugró akadályok, asztal
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál