- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Autó-Motor - Közszemle
A filmes világ első számú autói
Üldözők, üldözöttek, gyilkolók és megmentők
/2005-02-28/  << Nyomtatható verzió >>

'59 Cadillac DeVille (Ghost Busters)
Az utóbbi időben, valahogy senkit sem sikerült rávennem egy jó kis autókázásra, mivel a legtöbben téli álmot alszanak és elérhetetlenek, vagy egyszerűen csak féltik kihozni kedvencüket a latyakba, nehogy koszos legyen - ezért kénytelen voltam, megint csak úgy általánosságban írni az autókról. Jöjjenek most a filmes "sztárok"!
Engedtessék meg, hogy a teljesség igénye nélkül bocsátkozzam a felsorolásba, de próbálok azon alkotásokra hagyatkozni melyek maradandó nyomot hagytak a fanatikus autó-rajongókban. Ezek pedig többnyire az autósüldözős akciófilmek - szerintem - melyek szülőhazája mi más lehetne, mint a jó öreg Amerika, ahol ugyebár előszeretettel alkalmazzák a hazai vasakat. Szóval ne lepődjön meg senki, ha többségben ezek lesznek emlegetve, persze mivel a kereskedelmi csatornákon többnyire mást sem látni, ezt talán felesleges is hangsúlyoznom.
A legszínesebb autó-felhozatalt vitathatatlanul a James Bond sorozat alkotóinak sikerült összehozniuk. Őfelsége titkos ügynöke nemcsak csinos hölgypartnereit, hanem járgányait is sűrűn cserélgette, gyakran egy rész alatt többször is, egy Citroën 2CV-től (kacsa) kezdve az 5-ös BMW-n, a Lotus Espirit-en és egy Cadillac-en át, egészen az Aston Martin DB5, majd DB9-ig.


Lincoln Futura (Batman - 1969)
Hogy némileg erősítsem az európai márkákat - és egy kicsit az európai filmgyártást is - kitérnék, a kacsa mellett a Citroën Hy kisteherautóra, mely főleg a Luis de Funes filmek kedvelt szereplője volt. Ahogy nyílván sokaknak szerzett kellemes órákat Herbie a kicsi kocsi, az 53-as számú VW Bogár kalandjait viszont Walt Disney álmodta meg - és ezzel már vissza is jutottunk az amerikai filmiparhoz. Ahol azért a Volvo P1800 meglehetősen előkelő helyet vívott ki magának, az Angyal című film által, azóta is gyakran "Angyalvolvo"-ként emlegetik ezt a típust.
De most már, tényleg a lényegre térve, bele is vágnék a sűrűjébe: a Batmobil különböző változatai minden bizonnyal a legnépszerűbb filmes-autók közé tartoznak, legalábbis a gyerekek (és az álmodozó felnőttek) többnyire ilyet szeretnének, miután megnézik valamelyik verziót. Amit kevesen tudnak a Denevérember járgányairól az az, hogy a legújabb generációs "rakétaautók" előtt - pontosabban a '60-as, '70-es évek körül - hol egy átalakított Stingray Corvette-el, hol egy Lincoln Futura koncepció autóval száguldozott a bőregér!


"Eleanor"
A másik közismert álommasina a Vissza a jövőbe sorozat DeLorean-ja, bizony kevés autó büszkélkedhet hasonló futurisztikus hatású felfelé nyíló ajtókkal (és még kevesebb azzal, hogy 80 mph elérése után képes az időutazásra), ezekkel csak az az apró probléma volt, hogy átlagos garázsban legfeljebb a csomagtartón keresztül lehetett kiszállni az autóból - nem is gyártottak belőle valami sokat!
Azonban egy valamire való Hollywood-i produkció nem nélkülözheti az akciót és a vele járó üldözéseket, melyek a leglátványosabban, és főleg a hanghatás kedvéért a legjobban a '60-as, '70-es évek izomautóival kivitelezhetők. A Gone in 60 Seconds (Tolvajtempó) alkotói telibe találtak a '67-es Ford Mustang Shelby GT500 - röviden Eleanor - bedobásával, apró szépséghiba, hogy a filmben szereplő egyetlen igazi Shelby egy pillanatra sem tűnik fel a vásznon. A Britanny-kék, fehér csíkos 428-as (7014 cm3) Gt500-ast mindössze a hanghatások rögzítésére használták, a többi autó, összesen tizenkettő, jórészt mezei 289-es (4736 cm3) Mustang volt - drága mulatság lett volna egy tucat autóritkaságot rommá törni!


"General Lee"
Az autósüldözések között azonban minden bizonnyal az 1968-ban forgatott Bullitt című film számít alapműnek, melyben egy vadonatúj Mustang kerget egy szintén '68-as Dodge Charger-t - a film nélkülöz minden trükk-felvételt, a kocsik 100 mérföld/óra feletti sebességgel száguldoznak San Francisco utcáin!
Az említett Charger egyébként népszerű izomautó mind a mai napig, de sajnos egyre ritkább, mivel az idők során megszámlálhatatlan filmben törték halomra a legszebb példányokat. Ám ezzel csak hírnevét öregbítik, melynek ékes példája, hogy azon kevés autó közé tartozik melyek becenevet is kaptak - az övé General Lee.
A tábornok feltűnt a Fast and the Fourious (Halálos iramban) című alkotásban, és állandó szereplője volt a Dukes of Hazzard (Hazzard Megye Lordjai) sorozatnak is.
Starsky és Hutch egy felspécizett '76-os Ford Gran Torino-val hajkurászta a gazfickókat, a Black Cat Run és A pusztító című filmben egyaránt egy 1970-es Oldsmobile 4-4-2 áll a főszereplő szolgálatában, míg Jason Priestley egy '70 Dodge Challenger R/T-vel száguld a semmibe.


"Christine"
Mindezek mellett a Pontiac gyöngyszemei is sokat szerepeltek: '76 Trans-Am - Gengszterek sofőrje, '77 Trans-Am - Smokey és a Bandita, '79 Trans-Am - Shaker Run (Rázós Futam), '72 GTO - XXX (Tripla X), '73 GTO - Zsarulesen.
A tepsik közül az 1958-as Plymout Fury kapott, mindenki által ismert, becenevet Stephen King Christine-je jóvoltából. Az autó egy horror főszereplőjeként sorra gyilkolja a humanoid mellékszereplőket, míg végül bezúzzák!
A Ghost busters című filmben - melyet egyesek szintén horrornak titulálnak - ennél jóval kellemesebb szerep jutott, egy '59-es kombi Cadillac DeVille-nek, a Szellemirtó-mobilként.
Ford Fairlane - bármily meglepő - egy '54-es Ford Fairlane volánja mögött éli át kalandjait, míg az Oscar-díjas Denzel Washington '79-es Chevrolet Monte Carlo-jával tart Kiképzés-t, John Belushi és Dan Aykroyd pedig '74-es Dodge Monaco-juknak veszik nagy hasznát a Blues Brothers-ben. Persze a felsorolt járgányok legtöbbször az üldözött szerepét töltök be, egy film sem lenne teljes az őket kergető Chevrolet Caprice, Ford LTD Crown Victoria, Plymouth Gran Fury vagy éppen Chevrolet Impala márkájú rendőrautók nélkül!


"Herbie"
A fentieknél ugyan jóval több emlékezetes alkotás született egyéb márkák és típusok felhasználásával, ám sok esetben az autógyártók reklámkampányának hatása is közrejátszik, egy-egy négykerekű szereplő kiválasztásakor - lásd: a GM teljes palettáját, a Mátrix második részében!
Befejezésül azért még, egy gyerekkori emlékemet megosztanám a kedves olvasóval, a szocialista filmipar egyik remekművéről van szó, a címére már nem emlékszem, és a cselekményből is csak annyi maradt meg, hogy: a "gonosz", fekete Dacia-val üldözi, a fehér Dacia-ban menekülő "jó"-t - a dramaturgiai élmény lehengerlő volt!

Laczkó Kornél

  Kapcsolódó cikkek
- 1982 Plymouth Gran Fury
- Hogy állnak a dolgok az autógyártók háza táján?
- Hogy állnak a dolgok a Mitsubishi háza táján?
- Hogy állnak a dolgok a politikusok parkolói táján?
- Hogy állnak a dolgok a Ford háza táján?
- '72 Plymouth Fury III
- Volkswagen Polo
- Opel Calibra Turbó
- Jaguar XJR
- Rosenbauer Simba 8x8
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál