- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Kutyatár
A pumi bemutatása
Igyekszünk néhány jellegzetes kutyafajtát bemutatni
/2005-02-19/  << Nyomtatható verzió >>

Festetics Samu kutyái
A következő hetekben a jellegzetes kutyafajták bemutatása lesz "műsoron", melyhez nagy segítséget nyújtanak a Debreceni Agility Szabadidősport Egyesület tagjai, akik saját kedvenceiken keresztül közelítik meg a témát.

Kialakulás

A pumi a XVII-XVIII. században alakult ki Magyarországon, az ősi puli, és az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő ebek kereszteződése folytán. Az 1920-as évek elejétől jegyzik önálló fajtaként, s első híres tenyésztője gróf Festetics Samu volt, akinek néhány szép pumiját fénykép is megőrizte az utókor számára.

Külső jellemzők

Ez a fajta közepesen nagytestű (kanok 41-47 cm, szukák 38-44 cm marmagasságúak), bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleget leginkább feje mutatja: megnyúlt arcorri rész, felálló fül, melynek felső egyharmada előre bicsaklik. Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. Felépítése kvadratikus, tehát a törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak, a törzshossz megegyezik a marmagassággal. Csontozata finom és szikár. Izomzata jól fejlett, feszes és szívós. A farka magasan tűzött, határozottan felfelé indul és kör alakjában a kereszttájékra kunkorodik. A mozgása élénk, pattogó, dinamikus. Lépéshossza rövid, hetykén, büszkén jár. Ügetése könnyed, harmonikus, a hátulsó lábait pontosan a mellsők nyomába helyezi. Vágtája gyors és fordulatos. A szőrzete tincseket képező göndör vagy hullámos, sohasem sima vagy zsinóros. Kb. 4-7 cm hosszú, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes de nem durva, szálkás felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze. Ezt a gubancosnak ható bundát, kézi trimmeléssel lehet rendben tartani, ha szükséges. A fejen és a végtagokon ollóval történő igazítások lehetségesek. A teljes szőrzet nyírása nem kívánatos. Szőre viszonylag könnyen kezelhető, ha havonta kétszer alaposan átfésüljük, akkor nem csomósodik össze, és nem is hullik. Több színben előfordul, de mindig egyöntetű kell, hogy legyen. Lehet fehér, fakó (vörös, sárga, krém alapszínnel), a szürke különböző árnyalatai (és feketén született kiszürkülő), fekete.

A kutya jelleme

Élénk vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, életvidám természetű terelőeb. Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Egész megjelenése tettrekészséget, hatalmas temperamentumot sugároz, ami minden testrészét mozgásra serkenti. Állása, figyelő helyzete mindig tevékenykedő testtartást mutat. 
A pumi hihetetlen éberségével minden neszre reagál. Házőrzésre - jelző kutyaként - kiválóan alkalmas. Mindent lát, mindent hall, mindenről megvan a véleménye. Módszere a megelőzés,  minden mozgásról, a szokottól eltérő zajról, közeledésről tájékoztatja a gazdáit. Figyelmét nem kerülheti el semmi. Még egy madár sem repülhet el a telek felett anélkül, hogy ne figyelmeztesse: "ez bizony az én birodalmam."

Megfelelő gazda mellett kiegyensúlyozott, nyugodt kis kutya, bár idegenekkel szemben bizalmatlan. Kiskorától hozzá kell szoktatni az emberek, kutyák, és egyéb állatok társaságához. Terelő ösztöne nagyon erős, erre oda kell figyelni, mert a postáson kívül az ártatlan járókelőket és sajnos az autókat is kiszúrhatja magának, és üldözőbe veheti. Erről le lehet szokatni, vagy megtanítani, hogy mit terelhet és mit nem. Bár sajnos erre az eredeti mesterségére ma már sok helyen nincs lehetőség.
Érdemes vele kipróbálni az ügyességi, és egyéb kutyasportokat, mert öröm neki ha a gazdival együtt dolgozhat, és fáradhatatlan a játékban. A mozgásigény kielégítésére, kihasználva a fajta rendkívüli tanulékonyságát, okosságát, ügyességét, intelligenciát, jó lehetőséget biztosít az agility. Szélvészgyors, fordulékony, termetéhez képest hihetetlenül ruganyos. A mindent elsöprő lelkesedés, tenni akarás következtében sokszor egyfolytában csahol az akadályok fölött repkedve. Ez az állandó kommentálása a pályának a nézők számára roppant mókás. Ha a felvezetője eljut kutyájával arra a szintre, amikor már tökéletesen irányítható, akkor nehéz nála eredményesebben szerepelni. Egyik leghíresebb agilityző pumi Miklós, a finn tulajdonban lévő agility világkupa győztes kutya.

A pumi jól érzi magát olyan családokban, ahol mindig történik valami, amiben persze ő is részt vehet. Azoknak is ideális társ, akik szeretnek vele nagyokat sétálni, kirándulni. Az egyedüllét nem neki való, nagyon társas lény. Legjobb ha másik kutyával, vagy macskával lakhat együtt, de akár egy papagáj is kitűnő társa lehet a magányos órákban, míg a gazdi nincs otthon. Ha mégis kénytelenek vagyunk órákra egyedül hagyni, utána játszani, foglalkozni kell vele. Nincsenek nagy igényei: jól bírja a hideget, meleget (persze mindig legyen egy kis kuckója ahová elbújhat!) és nem eszik sokat.

Vidám természetével egy pillanat alatt levesz a lábáról, és nem lehet rá haragudni, mert ahogy néz...
Könnyen nevelhető, mivel nagyon gyorsan megjegyzi, mit kérünk tőle, persze rendszeres és következetes gyakorlással. Mivel juhászok mellett dolgozott, akik nem magyaráztak sokat, a puminak megvan az a képessége, hogy szinte az ember fejében olvas, állandóan figyeli gazdáját, és már azelőtt megcsinál valamit, mielőtt kérnénk.

A gazdi a mindene, általában kiválaszt magának egy embert, és neki teljesen aláveti magát, a többiekkel más a viszonya, körülbelül: gazdi-én-többiek...de azért velük is nagyon kedves, és a gyerekeket is szereti.
Fantasztikus társ, az ember sohasem érzi magát egyedül egy pumi mellett, mindig ad valami tennivalót, ha netán unatkoznál. Egyszerűsége és alkalmazkodóképessége miatt a városi emberek számára is megfelelő fajta, persze a mozgatásáról gondoskodni kell!

Ha tetszett az írás, és szeretik a kutyákat, akkor felhívjuk minden kedves olvasó figyelmét, hogy adójuk 1%-ával támogathatják a fenti egyesületet, akik - többek között - ebek versenyeztetésével foglalkoznak, teljesen non-profit alapon, pusztán kutya szeretetből!
A kedvezményezett adószáma: 18563973-1-09
A kedvezményezett neve: DEBRECENI AGILITY SZABADIDŐSPORT EGYESÜLET

Koppányi Szabolcs


Szerző: Nyilas Anna (DASZE)

  Kapcsolódó cikkek
- A magyar vizsla
- Boni, a skót juhász
- Kutya mondja: vau!
- Mit szabad, és mit nem - folytatás
- Mit szabad, és mit nem?
- Lulu, a németjuhász
- A picitől a versenyzőig
- A verseny
- Agility szabályok, pályamunka
- A karika, távolugró akadályok, asztal
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál