- Kezdőoldal   Apró   Fórum   Humor   Mobil   myPage   Modell   Randi   Erotika  
 
Nap képe
Nap vicce
 
Kezdõoldal - Autó-Motor - Rally
Uddeholm Svéd Rally
Solberg betartotta ígéretét
/2005-02-16/  << Nyomtatható verzió >>
Petter Solberg
nemcsak autóversenyzőnek, jósnak is kiváló, ígéretéhez híven megnyerte élete első svéd raliját.
A norvég fenegyerek a tavalyi év végén fogadta meg rajongói előtt, hogy 2005-ben 10 futamot fog megnyerni, melyből az első a havas svéd rally lesz. Nos azt nem tudjuk alátámasztani, hogy Petter idén valóban tíz futamon diadalmaskodna, de azt igen, hogy az első lépést már megtette. A norvégnak eddig sosem sikerült igazán jól a havas verseny, legjobb eredménye a tavalyi harmadik hely, így már az a kijelentése is meglepő lehetett, hogy a széria első győzelmét épp itt fogja begyűjteni. Solberg azonban tudhat valamit, mert idén óriási csatában sikerült felállnia a havas pódium legmagasabb fokára. Petter vasárnap reggel az első helyről vághatott neki az utolsó hat gyorsaságinak, melyet végül kényelmes előnnyel ugyanott fejezett be, amivel megszerezte pályafutása 11. vb futamgyőzelmét. A siker mellett további öröm hogy két legnagyobb vetélytársa pont nélkül térhet haza.
Petter Solberg: "Ez a győzelem fantasztikus érzés, egy régi nagy álmom vált most valóra, amit még most is alig tudok elhinni. Ez egy különleges verseny, ami sosem sikerült nekem igazán jól, de idén minden tökéletes volt. Az egész verseny alatt semmilyen probléma nem adódott, amiért nagyon sok embernek tartozok köszönettel, a társamtól Phil Millstől kezdve, a szponzorokon át, a rajongókig, köszönöm mindenkinek!"

Igazából csak idő kérdése volt, hogy az egymást az őrületekig hajszoló Solberg-Grönholm páros közül ki fog előbb hibázni. Mivel szombaton Marcus Grönholm került hátrányba, neki kellett támadni. A nap nyitószakaszát, az élen álló Solberg nyerte négy tizeddel a Peugeot csapat finnje előtt, Grönholm ekkor mindent egy lapra tett fel, amit aztám el is bukott. A mezőny egyetlen kétszeres világbajnoka, a kisebb hóviharban zajló nap második szakaszán felborította a 307-est ami olyannyira megrongálódott, hogy Grönholm nem tudta tovább folytatni, és a verseny korai befejezésére kényszerült.
Sebastien Loeb okosabb annál, semmint kockára tegye dobogós helyezését néhány plusz pontért, és ezúttal is neki volt igaza. Grönholm idő előtti búcsúja után, a francia felzárkózott a második helyre, azaz kockázat nélkül juthatott volna plusz két ponthoz. Végül azonban a világbajnoki cím védője is hasonló sorsra jutott, a Xsara erőforrása az utolsó előtti gyorson leállt és nem is lehetett többé újraindítani, így a célt végül Loeb sem láthatta meg.

De nemcsak Solbergnek volt kedvező a két ász kiesése, Markko Martin még a célba is meglepve érkezett, attól hogy Ő lett a második. Markko jókedvét növelte, hogy a befejező napon két szakaszon is ő autózott a leggyorsabban.
Markko Martin: "Egy kicsit meglepett, hogy a második helyen fejeztem be a versenyt. Ezen a futamon mindig hatalmas harcok vannak, ez az a verseny, ahol soha sem mehetsz biztosra. Nagyon sokat tanultam az autó beállításairól, és nagyon elégedett vagyok az utolsó napi teljesítményünkkel. Már nagyon várom a Mexico Rallyt!"
Két igazán boldog ember az első helyen, de mit mondjon akkor Toni Gardemeister? A verseny elején semmilyen jel nem utalt arra, hogy a Ford csapat finn pilótája is felfér a dobogóra, hiszen a Focus teljesítménye nem hozta amit várni lehetett volna tőle. A Fordnak azonban nem is a gyorsasága, mint inkább a megbízhatósága a legfőbb erénye, így Gardemeister csak be tudott jönni harmadiknak. Ezzel és a Monte-Carlóban szerzett második helyével pedig, két verseny után vezeti a pilóták világbajnokságát!

Harri Rovanpera
is messzemenőkig elégedett lehet a végeredménnyel, a verseny első napján még csak a nyolcadik helyen szerénykedett. Az utolsó napon viszont néhány egészen jó, és egy abszolút időt is produkált, ennek eredménye a negyedik helyért járó öt pont lett. Ötödik helyen érkezett célba az első alkalommal gyári pontokért harcoló Henning Solberg. A Ford ismét remekül választott, amikor skandináv versenyzőre bízta második autóját, és bár mindhárom Focus célba ért, Henning jócskán megelőzte Roman Krestát.
Daniel Carlsson a verseny egy apró pillanatától eltekintve végig fantasztikusan érezte magát, a fiatal svéd az első nap elején ütött meg egy követ, amivel a 16. helyre csúszott vissza. A befejező napja viszont fantasztikusra sikerült, a nap hat gyorsaságijából kettőt is megnyert, és a célban a hatodik helyen kötött ki. A pontszerzők közül Gigi Galli lehet a legcsalódottabb, a mezőny egyetlen olasz versenyzője a verseny feléig szenzációsan autózott, és dobogós helyért küzdött, de egy apró hiba megpecsételte sorsát. Galli azonban legalább célba ért, és magának és a Mitsubishinek is két nagyon értékes pontot szerzett, ami azért is érdekes, mert a csapat tavaly egész évben szerzett annyi pontot, mint most két futam alatt.

Amilyen rosszul indult a Ford számára a verseny végül olyan jól végződött, mindhárom gyári Focus pontszerző helyen ért célba, Roman Kresta megismételve Monacói eredményét, az egy pontot érő nyolcadik helyen finiselt. A Montéhoz hasonlóan Svédországban is ugyanazon márka örülhetett két futamgyőzelemnek, az N csoportos világkupában a végig vezető Toshi Arai sikerével a Subaru kettős győzelemmel térhet haza. Ebben a bajnokságban bizony érdekes eredmény született volna, ha az idén nem engedélyezik a visszaállást, hiszen Araion kívül mindenki kiesett volna. Az ezüstérmes Medeghini is már közel 18 perces hátránnyal zárta a versenyt.
Folytatás egy hónap múlva Mexicóban, addig is reménykedjünk, hogy csak fele ilyen jó legyen a verseny, mint a Svéd Rally volt!

Uddeholm Svéd Rally Végeredmény:
1 SOLBERG/MILLS SUBARU WORLD RALLY TEAM 3:00:52.1
2 MARTIN/PARK MARLBORO PEUGEOT TOTAL +02:11.1
3 GARDEMEISTER/HONKANEN BP FORD WORLD RALLY TEAM +03:14.7
4 ROVANPERA/PIETILAINEN MITSUBISHI MOTORS MOTOR SPORTS +03:26.4
5 SOLBERG/MENKERUD BP FORD WORLD RALLY TEAM +03:29.8
6 CARLSSON/ANDERSSON PEUGEOT 307 WRC +03:42.5
7 GALLI/DAMORE MITSUBISHI MOTORS MOTOR SPORTS +04:04.0
8 KRESTA/TOMANEK BP FORD WORLD RALLY TEAM +04:39.6
9 PAASONEN/VAINIKKA SKODA MOTORSPORT +05:11.1
10 EKSTROM/BERGMAN SKODA MOTORSPORT +07:04.2
11 WARMBOLD/ORR BP FORD WORLD RALLY TEAM +07:04.3
12 DUVAL/PREVOT CITROEN TOTAL +07:19.6

Együttműködő partnerünk a rallysport.hu jóvoltából jött létre az összeállítás!

  Kapcsolódó cikkek
- Solberg kiesett, miután elgázolt egy kengurut
- Solberg nyerte a tragikus Brit Ralit
- Sumava Rally 2005
- Holnap a Svéd futammal folytatódik a Rally VB
- Turán Motorsport
- Loeb vezet Ausztráliában
- Zemplén Rally beszámoló
- Kiálltak Benikék
- Zemplén Rally előzetes
- Tereprallye Országos Bajnokság
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Keresés

rovaton belül
Keress


Randi

Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2005 Debreceni InfoPortál